Gyümölcs

Hűvös, oxigénszegény környezetben tároljuk a körtét!

Agrofórum Online

Ha megfelelő körülmények között tároljuk a körtét, biztosíthatjuk frissességét, így tovább élvezhetjük ezt a méltán népszerű gyümölcsöt.

A körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Könnyen emészthető, serkenti az anyagcserét, vízhajtó hatású és erősíti az idegeket.

Az egyes fajták szüretelési ideje nagyon eltérő lehet, a nyár közepétől késő őszig tart. A nyári körték szüreteléskor már édesek és lédúsak, nem alkalmasak hosszabb tárolásra. A korai körték gyorsan megpuhulnak, hűtve is csak néhány napig tarthatók el.

Ősszel kezdődik a téli körték szüretelési időszaka. A téli körtéket még az élvezeti érettség elérése előtt érdemes leszedni a fáról. A téli körték szüretkor még kemények, ezért kevésbé érzékenyek, így alkalmasak hosszú távú tárolásra is. Ideális körülmények között, némi gondoskodással a késői körték négy-öt hónapig is eltarthatók.

Ideális tárolás

Fontos megjegyezni, hogy a körték érzékenyek lehetnek a hidegre. A hűvös és oxigénszegény környezetet azonban kimondottan kedvelik. Egy fűtetlen, de fagymentes pince, kerti faház vagy garázs kiváló a tárolásra.

Az egészséges körte tartható el hosszan
Az egészséges körte tartható el hosszan

Érdemes rendszeresen megvizsgálni a körtéket. Ha sérült vagy túlérett darabot találunk, távolítsuk el, megakadályozva a romlás gyors terjedését.

A körtéket nem szabad együtt tárolni olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek etilént termelnek.

Körte a hűtőszekrényben

A körtéket hűvös helyen kell tárolni, ideális esetben 0 °C és 5 °C között. Erre a hűtőszekrény zöldséges rekesze is megfelelő lehet.

A gyümölcsöt a legjobb egy műanyag zacskóba csomagolni. Fontos, hogy a zacskón két-három rést vágjunk, hogy a víz elpárologhasson, és a gyümölcs ne penészedjen meg. Tárolás előtt a gyümölcsről a felesleges nedvességet távolítsuk el.

Figyeljünk arra is, hogy a körtéket ne tegyük olyan élelmiszerek közelébe, amelyek erős szagúak, mivel a gyümölcs könnyen átveheti azokat.

Fagyasztás

A körte lefagyasztható, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy a húsa pépessé válik. Ezért fagyasztás után további feldolgozásra – püréhez vagy kompóthoz – lesz csak ideális.

Ha le szeretnénk fagyasztani, vágjuk kis darabokra, távolítsuk el a magházat és a szárat. Ha szeretnénk megakadályozza a nemkívánatos barna elszíneződést, cukrot és citromlevet is adhatunk hozzá.

Ezt követően a körtedarabokat fagyasztózacskóba vagy műanyag dobozba csomagolva helyezzük a mélyhűtőbe. Egyenletes hűtés esetén a körte akár két évig is tárolható a mélyhűtőben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

A hosszú időtartamú gyümölcstárolás legújabb kori kihívásai

2018. június 28. 06:42

A tárolás a gyümölcstermesztés folyamatának speciális része. Egyre inkább csak a legkiválóbb minőségű, jó ízű, jó húsállományú és tetszetős küllemű gyümölcsök adhatók el. A gyümölcstárolás a rövid távú (átmeneti) és a hosszú időtartamú tárolást különbözteti meg. Hazánkban az alma és a körte azok, amelyeket nagy mennyiségben hosszú idejű tárolásra termesztünk.

Viszlát málna, hello kivi?

2018. július 16. 11:47

A közelmúltban látott napvilágot a hír, miszerint a klimatikus változások hatására több bogyósgyümölcs termesztése is ellehetetlenül hazánkban. Talán ez volt az első eset, amikor a hazai fogyasztók szembesültek azzal, hogy a sokat emlegetett időjárási változások következménye már nem csak a távoli jövőben határozza meg a mindennapjainkat, hanem itt és most.

Egyre több a fertőzött meggy

2019. július 10. 10:55

A hónap második dekádjára kissé visszaesett a nappali és az éjszakai hőmérséklet, ami felüdülést jelent a növények, állatok és az ember számára egyaránt. A korábban jelentkező extrém magas UV-sugárzás hatására nagyon sok növényen tapasztalhatóak napégéstől származó égésnyomok a lombozaton.

Járvány lehet a szőlőkben, az almát a varasodás veszélyezteti

2018. május 16. 13:49

A szőlő, a szeder, a mogyoró, az alma, a körte, a cseresznye, a meggy és a barack növényvédelméről.