Ha megfelelő körülmények között tároljuk a körtét, biztosíthatjuk frissességét, így tovább élvezhetjük ezt a méltán népszerű gyümölcsöt.
A körte számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Könnyen emészthető, serkenti az anyagcserét, vízhajtó hatású és erősíti az idegeket.
Az egyes fajták szüretelési ideje nagyon eltérő lehet, a nyár közepétől késő őszig tart. A nyári körték szüreteléskor már édesek és lédúsak, nem alkalmasak hosszabb tárolásra. A korai körték gyorsan megpuhulnak, hűtve is csak néhány napig tarthatók el.
Ősszel kezdődik a téli körték szüretelési időszaka. A téli körtéket még az élvezeti érettség elérése előtt érdemes leszedni a fáról. A téli körték szüretkor még kemények, ezért kevésbé érzékenyek, így alkalmasak hosszú távú tárolásra is. Ideális körülmények között, némi gondoskodással a késői körték négy-öt hónapig is eltarthatók.
Ideális tárolás
Fontos megjegyezni, hogy a körték érzékenyek lehetnek a hidegre. A hűvös és oxigénszegény környezetet azonban kimondottan kedvelik. Egy fűtetlen, de fagymentes pince, kerti faház vagy garázs kiváló a tárolásra.

Érdemes rendszeresen megvizsgálni a körtéket. Ha sérült vagy túlérett darabot találunk, távolítsuk el, megakadályozva a romlás gyors terjedését.
A körtéket nem szabad együtt tárolni olyan gyümölcsökkel és zöldségekkel, amelyek etilént termelnek.
Körte a hűtőszekrényben
A körtéket hűvös helyen kell tárolni, ideális esetben 0 °C és 5 °C között. Erre a hűtőszekrény zöldséges rekesze is megfelelő lehet.
A gyümölcsöt a legjobb egy műanyag zacskóba csomagolni. Fontos, hogy a zacskón két-három rést vágjunk, hogy a víz elpárologhasson, és a gyümölcs ne penészedjen meg. Tárolás előtt a gyümölcsről a felesleges nedvességet távolítsuk el.
Figyeljünk arra is, hogy a körtéket ne tegyük olyan élelmiszerek közelébe, amelyek erős szagúak, mivel a gyümölcs könnyen átveheti azokat.
Fagyasztás
A körte lefagyasztható, ám nem árt tisztában lenni azzal, hogy a húsa pépessé válik. Ezért fagyasztás után további feldolgozásra – püréhez vagy kompóthoz – lesz csak ideális.
Ha le szeretnénk fagyasztani, vágjuk kis darabokra, távolítsuk el a magházat és a szárat. Ha szeretnénk megakadályozza a nemkívánatos barna elszíneződést, cukrot és citromlevet is adhatunk hozzá.
Ezt követően a körtedarabokat fagyasztózacskóba vagy műanyag dobozba csomagolva helyezzük a mélyhűtőbe. Egyenletes hűtés esetén a körte akár két évig is tárolható a mélyhűtőben.