A fügét (Ficus carica) gyakran a „kéttermésű” gyümölcsfák közé sorolják, ám ez a tulajdonság csak bizonyos fajtákra és megfelelő éghajlati viszonyokra igaz. A hazánkban is elterjedt mediterrán eredetű növény egyes típusai évente kétszer hoznak termést – először kora nyáron, majd késő nyáron vagy kora ősszel. Ezt hívjuk breba- és főtermésnek.
A breba (ejtsd: bréba) az előző évben képződött vesszőkön fejlődő, korai termés, amely már június végén, július elején szedhető. Ezek a fügék jellemzően nagyobbak, de kevésbé édesek, mint a főtermés. Az idei hajtásokon érő főtermés viszont augusztus végétől októberig érik be – ha megfelelőek az időjárási feltételek és a fajta is alkalmas rá.
Mely fajták teremnek kétszer?
Nem minden füge fajta képes két termésre. A legismertebb kétszer termő típusok közé tartozik a ‘Brown Turkey’, a ‘Kadota’, valamint egyes olasz és francia eredetű fajták. A hazánkban népszerű „fehér” és „zöld” fügék között is találunk olyanokat, amelyek időnként hoznak breba termést, de ezt gyakran befolyásolja a téli fagy mértéke, valamint a metszés ideje és módja.
Hogyan befolyásolja a klíma?
A füge melegkedvelő, de viszonylag jól tűri a mérsékelt övi viszonyokat is. Azonban a breba termés érzékeny a fagyokra, mivel az előző év hajtásain képződik. Egy kemény tél után gyakran teljesen elmarad. Az őszi főtermés viszont jellemzően biztosabb, főleg, ha hosszú és meleg a nyár. A kétszeri termés tehát inkább kivétel, mint szabály a kontinentális éghajlatú térségekben.
Metszéssel segíthetjük – vagy gátolhatjuk
A metszésnek kulcsszerepe van abban, hogy a füge képes-e breba termést hozni. Ha tavasszal túl erősen visszavágjuk a bokrot, akkor eltávolíthatjuk azokat a rügyeket, amelyekből a korai termés fejlődne. Érdemes ezért mérsékelten metszeni, és néhány tavalyi vesszőt is meghagyni, különösen a dézsás, védettebb helyen teleltetett példányok esetében.
Összegzés helyett: mire számítsunk?
A füge évente két termést is hozhat – de csak akkor, ha az időjárás, a fajta és a gondozási körülmények is kedveznek. A breba termés egy kellemes bónusz lehet, de a főtermésre érdemes igazán számítani. Ha biztosra szeretnénk menni, válasszunk olyan fajtát, amely jól alkalmazkodik a hazai körülményekhez, és a metszést, tápanyagellátást is ehhez igazítsuk.
Kiemelt kép: Pixabay.