Gyümölcs

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

Agrofórum Online

A birstermesztés hazánkban szerencsére meglendült, és évről évre egyre nagyobb kiterjedésű termőterülettel büszkélkedhetünk. A felvásárlópiacot sem a restség uralja: a feldolgozói szektor is nyitott, és ennek folytán érdekesebbnél érdekesebb, vagy pontosabban (ha már birs) zamatosabbnál zamatosabb termékek várják a fogyasztókat.

Nevezzük birsalmának vagy birskörtének ezt az egyik legizgalmasabb őszi kincsünket, egy biztos: páratlan aromája egykor egészen hétköznapinak számított a parasztházak kályha illattal telített őszi légterét fűszerezve. Nemcsak érlelés céljából tették szekrény tetejére elődeink a fanyar termést. Jól tudták, hogy a gyümölcs felületén elhelyezkedő moholybevonat jelentős ,,légtisztító”, antibakteriális hatással bír, amely az őszi nyavalyás időszakban jótékony, egészségmegőrző hatást gyakorolt a ház lakóira.

Számos birsfajta illata telítette a légteret a rendezvényteremben
Számos birsfajta illata telítette a légteret a rendezvényteremben (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Az univerzálisan felhasználható, kedvező élettani hatásokkal rendelkező termésű gyümölcsfa hazai termőterülete, és az igény gyümölcse iránt évről évre nő. Szerencsére van, aki hangsúlyozza a gyümölcs jelentőségét. Tordason jártunk, birs szakmai napon, és videointerjút készítettünk a birstermesztés szakembereinek krémjével.

Hazánkban a birstermesztés egy feltörekvő irányvonal

Hazánkban a birstermesztés egy feltörekvő irányvonal, amely a Nébih folyamatos bejelentéseinek segítségével követhető nyomon. Jelenleg 25 fajtát vizsgálnak birsből a Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomáson (NKI) Szokó Attila állomásvezető elmondása szerint.

A rendezvényen a szakma teljes vertikuma jelen volt, és szerencsére lehetőséget adott a párbeszéd kialakítására a termelői, a feldolgozói, a szeszipari, nemesítői vélemények, és a közös metszet keresése iránti igények kihangosításával.

A ,,birstermés-átalakítás" megannyi hívogató eredménye
A ,,birstermés-átalakítás” megannyi hívogató eredménye (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Szani Zsolt, a Nébih témavezetője szerint a birsről, a már említett okokból kifolyólag azért érdemes beszélnünk, mert az elmúlt években Magyarországon jellemzően 2-300 ha ültetvényünk volt a növényből, mely mára eléri a több mint 600 ha kiterjedést. Ezek az ültetvények hamarosan termőre fordulnak, és a termésmennyiség meg fog jelenni a hazai piacon.

Az immár 50 éve gyümölcsnemesítéssel foglalkozó Szőke Ferenc méltán nagy név a szakmában. A birstermesztést meghatározó környezeti tényezők kapcsán kiemelte a birs mészigényével kapcsolatos információkat, valamint a termesztést napjainkban leginkább nehezítő tűzelhalással kapcsolatos nemesítési törekvéseiről, eredményeiről számolt be.

Napjainkban váratlan feldolgozási megoldásokkal is találkozhatott az érdeklődő a rendezvényen, illetve a szeszipari műhelyek polcain. A birs kiváló alapanyagnak bizonyul, ez biztos.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A gesztenye legérzékenyebb pontja: Ön figyel rá?

2025. november 18. 08:10

A gesztenye érzékeny kultúra: egyetlen mikroelemhiány is jelentős terméskiesést okozhat, de a modern technológia ma már pontos megoldást kínál.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Jók a korai kilátások a magyar szamócaszezon kezdetén

2023. április 25. 11:20

A kicsit hűvösebb tavasz miatt a szokásosnál néhány nappal később, de jó virágzással és terméskilátásokkal kezdődik a hazai szamócaszezon.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

A duzzadó vagy fakadó rügyekben fagykárokkal lehet számolni

2018. március 18. 23:35

Az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce már szinte mindenütt megkapta az első fejtrágyát, ez meg is látszott a határ képén, hiszen a vetések üdítően zöldellenek. Most ezt a kedvező képet zavarta meg a visszatérő télies idő.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.