Gyümölcs

Megsokszorozódott a birstermesztés Magyarországon

Agrofórum Online

A birstermesztés hazánkban szerencsére meglendült, és évről évre egyre nagyobb kiterjedésű termőterülettel büszkélkedhetünk. A felvásárlópiacot sem a restség uralja: a feldolgozói szektor is nyitott, és ennek folytán érdekesebbnél érdekesebb, vagy pontosabban (ha már birs) zamatosabbnál zamatosabb termékek várják a fogyasztókat.

Nevezzük birsalmának vagy birskörtének ezt az egyik legizgalmasabb őszi kincsünket, egy biztos: páratlan aromája egykor egészen hétköznapinak számított a parasztházak kályha illattal telített őszi légterét fűszerezve. Nemcsak érlelés céljából tették szekrény tetejére elődeink a fanyar termést. Jól tudták, hogy a gyümölcs felületén elhelyezkedő moholybevonat jelentős ,,légtisztító”, antibakteriális hatással bír, amely az őszi nyavalyás időszakban jótékony, egészségmegőrző hatást gyakorolt a ház lakóira.

Számos birsfajta illata telítette a légteret a rendezvényteremben
Számos birsfajta illata telítette a légteret a rendezvényteremben (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Az univerzálisan felhasználható, kedvező élettani hatásokkal rendelkező termésű gyümölcsfa hazai termőterülete, és az igény gyümölcse iránt évről évre nő. Szerencsére van, aki hangsúlyozza a gyümölcs jelentőségét. Tordason jártunk, birs szakmai napon, és videointerjút készítettünk a birstermesztés szakembereinek krémjével.

Hazánkban a birstermesztés egy feltörekvő irányvonal

Hazánkban a birstermesztés egy feltörekvő irányvonal, amely a Nébih folyamatos bejelentéseinek segítségével követhető nyomon. Jelenleg 25 fajtát vizsgálnak birsből a Tordasi Növényfajta Kísérleti Állomáson (NKI) Szokó Attila állomásvezető elmondása szerint.

A rendezvényen a szakma teljes vertikuma jelen volt, és szerencsére lehetőséget adott a párbeszéd kialakítására a termelői, a feldolgozói, a szeszipari, nemesítői vélemények, és a közös metszet keresése iránti igények kihangosításával.

A ,,birstermés-átalakítás" megannyi hívogató eredménye
A ,,birstermés-átalakítás” megannyi hívogató eredménye (Fotó: Dabis Balázs Silvius)

Szani Zsolt, a Nébih témavezetője szerint a birsről, a már említett okokból kifolyólag azért érdemes beszélnünk, mert az elmúlt években Magyarországon jellemzően 2-300 ha ültetvényünk volt a növényből, mely mára eléri a több mint 600 ha kiterjedést. Ezek az ültetvények hamarosan termőre fordulnak, és a termésmennyiség meg fog jelenni a hazai piacon.

Az immár 50 éve gyümölcsnemesítéssel foglalkozó Szőke Ferenc méltán nagy név a szakmában. A birstermesztést meghatározó környezeti tényezők kapcsán kiemelte a birs mészigényével kapcsolatos információkat, valamint a termesztést napjainkban leginkább nehezítő tűzelhalással kapcsolatos nemesítési törekvéseiről, eredményeiről számolt be.

Napjainkban váratlan feldolgozási megoldásokkal is találkozhatott az érdeklődő a rendezvényen, illetve a szeszipari műhelyek polcain. A birs kiváló alapanyagnak bizonyul, ez biztos.

További részletek a videóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Almaborhoz speciális fajták kellenek

2025. szeptember 12. 08:10

Az almabor-készítéshez különleges, magas tannin- és cukortartalmú fajták kellenek – világszerte új lendületet kapott a cider.

Miért pusztulnak a rügyek? A klíma és a fajtaválasztás a kulcs

2025. szeptember 10. 08:10

A kajszi és az őszibarack termésbiztonságát egyre jobban fenyegeti a klímaváltozás: korai virágzás, fagyérzékenység, veszélyben a termés.

A füge metszés nélkül is terem – de vajon jobban?

2025. szeptember 5. 08:10

A füge mediterrán eredetű növény, amely hazánkban is kedvelt gyümölcs. De vajon érdemes metszeni, vagy jobb, ha természetesen fejlődik?

Látszanak-e már a „látás technológia” fejlesztési eredményei?

2025. augusztus 28. 13:10

Kamerák és mesterséges intelligencia forradalmasítják a gyümölcsösökben a termésbecslést, ritkítást és betegségfigyelést.

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

2022. november 8. 13:09

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat.

70 ezer idénymunkást vár a brit mezőgazdaság

2020. május 20. 09:33

A mezőgazdaságban segédkező kelet-európai idénymunkások ilyenkor szokásos számának hozzávetőleg a harmada érkezett Nagy-Britanniába a koronavírus-járvány miatt - mondta kedden a brit környezetvédelmi és élelmezésügyi miniszter.

Mindenkinek előnyös lehet a rövid ellátási láncban való együttműködés

2019. március 1. 04:36

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett fórumon a zöldséget, gyümölcsöt termesztő kamarai tagok találkozhattak a további beszállítókat, partnereket kereső áruházlánc szakembereivel, akik a termelőkkel szembeni elvárásaik mellett az eddigi együttműködések tapasztalatait is ismertették.

Drágábban ihatunk pálinkát januártól

2018. november 22. 12:03

Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő neta 1100 forint lesz. Ez pedig – az áfával is számolva – 700 forinttal emeli meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi árát.