8℃ 3℃
december 11. Árpád, Árpádina, Damazusz
Gyümölcs

Ne nyúljon mellé: a tökéletes dinnye 5 titka

Agrofórum Online

A dinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, de nem mindegy, hogy hogyan választjuk ki! Ha szeretné elkerülni a vizes, ízetlen vagy túlérett példányokat, ismerje meg a szakértői tanácsokat!

A dinnye a nyár egyik legkedveltebb gyümölcse, hiszen lédús, frissítő és könnyedén elűzi a forró napok fáradtságát. Egy szeletnyi napsütés a tányéron, amely egyszerre hűsít és feltölt energiával. Mégis, sokak számára kérdés, hogyan válasszák ki a legízletesebb, legédesebb dinnyét a piacon vagy a boltban. Nem mindegy ugyanis, hogy melyik példány kerül a kosarába.

Nézze meg a dinnye talajjal érintkező foltját!

Az első és egyik legfontosabb szempont, amire figyeljen, az a dinnye „talajfoltja” vagy „érettségi foltja”. Ez a világosabb, általában sárgás vagy krémes árnyalatú rész jelzi, hogy a gyümölcs meddig feküdt a földön és milyen érettségi állapotban szedték le. Ha ez a folt élénk, fehéres vagy halványzöld színű, akkor valószínűleg túl korán vágták le a dinnyét. Mindig válassza azokat a példányokat, melyeknek a foltja krémes vagy mély sárga, hiszen ez a tökéletes érés és magas cukortartalom biztos jele!

Ne vigyen haza rossz dinnyét!

Kopogtassa meg, és figyeljen a hangjára!

Egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer a dinnyék érettségének megállapítására a kopogtatás. Óvatosan kopogtasson a dinnye héján, és figyeljen a keletkező hangra! Az igazán érett, lédús dinnye mély, telt, üreges hangot ad, amely árulkodik a belső nedvességtartalomról. Ha ezzel szemben a hang tompa vagy lapos, akkor könnyen előfordulhat, hogy a gyümölcs túlérett vagy ízetlen. Ne féljen tehát kipróbálni ezt a módszert a piacon vagy a boltban, hogy magabiztosan választhasson!

Ellenőrizze a szár állapotát!

A dinnye szárának megtekintése szintén hasznos információkkal szolgálhat az érettségről. Válassza azokat a dinnyéket, amelyeknek a szára száraz és kissé fonnyadt, mivel ez arra utal, hogy a gyümölcs természetes úton, teljes érés után került leszedésre. A zöld, friss szár viszont gyakran az éretlenség jele, ami azt jelentheti, hogy a dinnye még nem érte el a megfelelő cukortartalmat és ízvilágot.

Válassza a szimmetrikus, egyenletes formájú dinnyéket!

Az alak is sokat elárul a dinnye minőségéről. Kerülje azokat a példányokat, melyek dudorokkal, egyenetlenségekkel vagy deformációkkal rendelkeznek, mert ezek fejlődési zavarokra, vízhiányra vagy más termesztési problémákra utalhatnak. Ezzel szemben az egyenletes, szimmetrikus formájú dinnyék általában egyenletesen fejlődtek, és nagyobb eséllyel nyújtanak kellemes, harmonikus ízélményt.

Érezze a súlyát!

A dinnye kiválasztásánál érdemes összehasonlítani több példányt is, és azonos méret esetén a nehezebbet választani. A nagyobb tömeg ugyanis arra utal, hogy a gyümölcs lédús, magas víztartalmú és kellően érett. Ne engedjen a méret csábításának, hiszen egy nagy, de könnyű dinnye kevésbé lehet ízletes. A súly tehát remek indikátor, amely segíthet elkerülni az ízetlen vagy száraz gyümölcsöt!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gyümölcsfák saját gyökéren?

2025. december 7. 11:10

Ausztráliában már termő a saját gyökerű körteültetvény. De vajon versenyképes lenne-e a módszer a hagyományos oltványokkal szemben?

Miért piros a zöld alma?

2025. november 26. 07:10

A "Granny Smith' zöld alma gyakran piros fedőszínt kap. Miért? A válasz a metaxénia, amelyet a környezeti stressz tovább erősít.

Miért van szükség fajtatársításra?

2025. november 20. 07:10

A megfelelő fajta kiválasztása már az ültetés előtt eldöntheti az egész ültetvény sikerét. Ismerje meg az öntermékenyülés és fajtatársítás kulcsát!

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

A bor a rekordszintű balkáni hőség nyertese

2024. október 8. 12:10

A balkáni bortermelők szerint ritka nyertesei lehetnek ezeknek a folyamatoknak, mert a meleg időjárás miatt nőtt a szőlő cukortartalma.

Kiváló minőségű pezsgőkből válogathatunk szilveszterre

2018. december 29. 07:31

A Nébih által tesztelt édes, fehér pezsgők élelmiszerbiztonsági és beltartalmi jellemzői minden esetben megfeleltek a jogszabályban előírtaknak.

Nincs több mézhamisítás, mert kötelező lesz feltüntetni az eredetet

2024. április 13. 14:10

Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el a fogyasztók érdekében, amelyeknek köszönhetően nemcsak a méz származása válik egyértelműbbé, hanem a gyümölcslevek és lekvárok cukor- és gyümölcstartalma is.

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.