Gyümölcs

Ne szedje le túl korán! Így ismerhető fel az érett szilva

Agrofórum Online

A szilva hazánk egyik legváltozatosabb gyümölcse, több tucat fajtáját termesztik. A különböző szilvafajták eltérő időpontban érnek, a korai fajták már július végén, míg a későiek csak szeptemberben szedhetők.

Éppen ezért az érettség megítélése nem csupán a naptártól, hanem az adott fajta sajátosságaitól is függ.

Szín: nem minden fajtánál egyforma jelzés

A legszembetűnőbb változás az érés során a gyümölcs színének elmélyülése. A kék szilvák (pl. Besztercei típusok) éretten sötétlilára, hamvas kékre színeződnek. A sárga- vagy vöröses szilvák esetében viszont az érettségi színbeli jelei kevésbé látványosak, így ezeknél fontosabb az egyéb tényezők megfigyelése. Az egyenletes színeződés általában érettségre utal, de önmagában nem minden esetben elegendő támpont.

Állag és tapintás: mit érez a kéz?

A túl kemény szilva még éretlen, míg a túl puha, szinte ujjbenyomásra puhuló már túlérett lehet. Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású, nem kemény, de nem is puha. Egy kis nyomásra enged, de nem reped meg. A fáról könnyen leváló, de nem hulló gyümölcs a leginkább szedésre érett. A kocsány tövénél a gyümölcs kissé elenged a nyéltől, de még stabilan tartja magát a fán.

Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású
Az ideális szilva enyhén rugalmas tapintású

Illat és íz: természetes jelzések

Az érett szilva kellemes, aromás illatot áraszt – különösen a meleg, napos napokon. A még zöld, fejletlen gyümölcs szinte szagtalan, míg az érett példány illata intenzíven gyümölcsös. Ha lehetőségünk van megkóstolni egy szemmel láthatóan érett darabot, a lédússág, az édesség és a fajtaspecifikus íz egyértelműen jelzi, hogy megkezdhető a szüret.

Kocsány és leválás: technikai szempontok

A szilva szedésre érett, ha a kocsány kissé megfonnyad, és a gyümölcs kis csavarással elválik az ágtól. Az éretlen gyümölcs ilyenkor még feszesen kapaszkodik, nem válik le. Fontos, hogy ne tépjük, hanem óvatos csavarással szedjük, ezzel megelőzhetjük a fa sérülését és a gyümölcs roncsolódását is. A fa alatti természetes hullás szintén jelezheti az érési időszak kezdetét.

Mikor ne szedjünk még?

Ha a gyümölcs íze savanykás, állaga kőkemény, vagy a színe még foltos, a szüretet érdemes néhány nappal elhalasztani. A korai szedés rontja a tárolhatóságot és az ízélményt is, hiszen a szilva cukortartalma jellemzően a fán fejlődik ki teljesen.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan alakul ki a gyümölcsfák fagytűrőképessége?

2025. november 13. 07:10

A gyümölcsfák sikeres áttelelése a fagytűrő képességüktől függ. De vajon mi segíti, és mi veszélyezteti a rügyeik épségét?

Tápanyag-tartalékolás télre

2025. november 2. 07:10

A gyümölcsfák számára a télre való felkészülés kulcsa a levél- és fás részbe vándorló tápanyag-raktár – ne vegyük félvállról!

Hol és hogyan teleltessük a citromfát?

2025. október 30. 08:10

Nem mindegy, hol és hogyan teleltetjük a citromfát – íme a legfontosabb tudnivalók lépésről lépésre.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez már igazi növényvédelmi szezon a szántókon és a gyümölcsösökben is

2018. április 20. 06:54

A meleg idő országszerte robbanásszerűen virágba borította az őszi káposztarepce táblákat és a gyümölcsös kerteket. A természet igyekszik behozni lemaradását.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: jelentős a levélvesztés és a gyümölcshullás

2022. augusztus 17. 09:38

A csontszáraz talajból már nincs víz, amit a növények felvehetnének.

Nem lankadhat a növényvédősök figyelme – Intenzív a kártevők és kórokozók jelenléte a gyümölcsösökben

2023. július 6. 10:10

A növények fejlődése a kielégítő vízellátás miatt intenzív, de a betegségek és a kártevők sok növényvédelmi problémát okoznak.

Hagyományos szatmári ízek karácsonyra

2023. december 19. 13:40

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen az országban, aki (amikor a rázúduló feladatok némileg csökkennek) riadtan számolja a napokat karácsonyig. Mert igen, tudom, hogy ez az ünnep nem a fogyasztásról szól, és nem a „mit eszünk” a lényeg, de azért zabpehellyel és némi tejtermékkel csak nem lehet nekiindulni az ünnepnek... És akkor az ajándékokról még nem is beszéltem.