Gyümölcs

Rejtélyes szilvabarnulás: mi állhat a háttérben?

Agrofórum Online

Nyár közepén, amikor a szilvafák gyümölcsei kezdenek beérni, sok kerttulajdonos tapasztal meglepő jelenséget: a szilva húsa barnulni kezd, anélkül hogy bármilyen kártevő látható lenne.

Ez a probléma nemcsak esztétikai gondot jelent, hanem a termés élvezeti értékét is befolyásolja. A jelenség mögött több tényező is állhat, melyek közül sok élettani vagy környezeti eredetű.

Élettani érés és túlérettség

A szilva barnulása nem mindig betegség jele: teljes érés közelében a gyümölcs húsa természetes módon puhulhat és sötétebb árnyalatot kaphat. Bizonyos fajták, különösen a nagy cukortartalmúak, hajlamosabbak erre a változásra, ami önmagában nem rontja a fogyaszthatóságot.

Ha azonban a barnulás egyenetlen, és a gyümölcs állaga romlik, az már más problémára utalhat. A szüret optimális időpontjának meghatározása segíthet elkerülni a túlérésből adódó minőségromlást.

Hő- és vízstressz hatása

Hosszan tartó hőség vagy rendszertelen öntözés esetén a gyümölcs belső szerkezete károsodhat. A hirtelen vízutánpótlás, például nagy nyári zápor után, a szilva sejtszerkezetében repedéseket okozhat, amelyek oxidációhoz és barnuláshoz vezetnek. Ez különösen aszályos időszak után gyakori. A kiegyensúlyozott vízellátás segíthet a sejtszerkezet épségének megőrzésében.

A szilva barnulása nem mindig betegség jele

Tápanyaghiány és talajproblémák

A kalciumhiány vagy a kálium nem megfelelő aránya szintén összefügghet a gyümölcshús állagromlásával. A kiegyensúlyozott tápanyagellátás és a talaj pH-jának optimalizálása segíthet megelőzni a problémát. Talajvizsgálattal pontos képet kaphatunk az esetleges hiányokról. A szerves anyagokkal történő talajjavítás hosszú távon is hozzájárul a fa egészségéhez.

Rejtett kórokozók

Bár kártevő nem látható, gombás vagy bakteriális fertőzések jelen lehetnek a gyümölcs belsejében. A monília (Monilinia spp.) például a héj sérülésein keresztül fertőzhet, anélkül, hogy a kezdeti stádiumban kívülről látható jelet adna. Az ilyen gyümölcsök gyorsan puhulnak és barnulnak. A megelőző növényvédelem és a sérült gyümölcsök eltávolítása csökkenti a fertőzés kockázatát.

Megelőzés és kezelés

A rendszeres öntözés, a tápanyagok pótlása és a sérülések megelőzése alapvető. Érdemes a szüret időzítésére is figyelni, mert a túlérett gyümölcs hamarabb barnul. A fák metszésével javítható a légmozgás, ami csökkenti a rejtett fertőzések kialakulásának esélyét. A jó gyakorlatok hosszú távon hozzájárulnak a stabil és egészséges terméshez.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért nem vált be a kaszáló gyümölcsös?

2025. október 24. 07:10

Az 1970-es években kísérleti ültetvények tucatjai próbálták a gépesítést alma- és őszibarack-ültetvényekben, ám napjainkra a rendszer eltűnt a gyakorlatból.

Ez a banán nem fagy meg – ha így csinálja!

2025. október 22. 14:10

A Musa basjoo a legfagytűrőbb banánfajta, de hazai teleltetése így sem megy gondos előkészítés nélkül.

Talajvizsgálat gyümölcsültetvények telepítése előtt

2025. október 17. 11:10

A gyümölcsültetvény sikerének alapja a talajvizsgálat: nélküle nem tudhatjuk, mire képes a földünk, és mit kívánnak a gyümölcsfáink.

A kövecsesség titka: mikor menthető meg a körtefa?

2025. október 11. 14:10

A kövecsesség sok kertész rémálma. De vajon mindig a fa hibája? Összegyűjtöttük, mi okozza, és mikor segíthet csak az újratelepítés.

Növényvédelmi előrejelzés: a hőség a kártevőknek kedvez

2018. augusztus 8. 06:21

A sok évre visszatekintő meteorológiai statisztikák alapján a július a legmelegebb hónap. Erre cáfolt rá az augusztus első dekádjára jellemző hőséghullám. A nappali legmagasabb hőmérséklet az utóbbi napokban 30 0C- alatt ritkán járt, az éjszaka pedig nem csökkent 20 0C alá. A hőséget csak ritkán enyhítették záporok, zivatarok.

Megjelent a levélpirosító levéltetű, fakad a szőlő

2019. április 3. 08:54

Ritkán fordul elő, hogy április első napjaiban a kajszi már elvirágzott és a többi gyümölcstermő növény virágzásnak indult. Kivétel ez alól csupán a birs, az alma pedig piros bimbós állapotban van.

Mitől hervadnak a szilvafa levelei?

2020. május 10. 08:39

Szilvafámon zsugorodó leveleket találtam. Azt hittem hogy levéltetű, de a leveleket kifordítva a levél fonákja tiszta. A levélen sárgás csíkokban elszíneződés látható. Mi lehet a probléma?

Mi készüljön a sok szilvából, almából és körtéből?

2022. szeptember 5. 05:37

Ősszel sok-sok alma, körte és szilva terem egy időben, így ha ügyesen dolgozunk, akkor sokféle téli elemózsia tárolható be belőlük.