Nyár közepén, amikor a szilvafák gyümölcsei kezdenek beérni, sok kerttulajdonos tapasztal meglepő jelenséget: a szilva húsa barnulni kezd, anélkül hogy bármilyen kártevő látható lenne.
Ez a probléma nemcsak esztétikai gondot jelent, hanem a termés élvezeti értékét is befolyásolja. A jelenség mögött több tényező is állhat, melyek közül sok élettani vagy környezeti eredetű.
Élettani érés és túlérettség
A szilva barnulása nem mindig betegség jele: teljes érés közelében a gyümölcs húsa természetes módon puhulhat és sötétebb árnyalatot kaphat. Bizonyos fajták, különösen a nagy cukortartalmúak, hajlamosabbak erre a változásra, ami önmagában nem rontja a fogyaszthatóságot.
Ha azonban a barnulás egyenetlen, és a gyümölcs állaga romlik, az már más problémára utalhat. A szüret optimális időpontjának meghatározása segíthet elkerülni a túlérésből adódó minőségromlást.
Hő- és vízstressz hatása
Hosszan tartó hőség vagy rendszertelen öntözés esetén a gyümölcs belső szerkezete károsodhat. A hirtelen vízutánpótlás, például nagy nyári zápor után, a szilva sejtszerkezetében repedéseket okozhat, amelyek oxidációhoz és barnuláshoz vezetnek. Ez különösen aszályos időszak után gyakori. A kiegyensúlyozott vízellátás segíthet a sejtszerkezet épségének megőrzésében.

Tápanyaghiány és talajproblémák
A kalciumhiány vagy a kálium nem megfelelő aránya szintén összefügghet a gyümölcshús állagromlásával. A kiegyensúlyozott tápanyagellátás és a talaj pH-jának optimalizálása segíthet megelőzni a problémát. Talajvizsgálattal pontos képet kaphatunk az esetleges hiányokról. A szerves anyagokkal történő talajjavítás hosszú távon is hozzájárul a fa egészségéhez.
Rejtett kórokozók
Bár kártevő nem látható, gombás vagy bakteriális fertőzések jelen lehetnek a gyümölcs belsejében. A monília (Monilinia spp.) például a héj sérülésein keresztül fertőzhet, anélkül, hogy a kezdeti stádiumban kívülről látható jelet adna. Az ilyen gyümölcsök gyorsan puhulnak és barnulnak. A megelőző növényvédelem és a sérült gyümölcsök eltávolítása csökkenti a fertőzés kockázatát.
Megelőzés és kezelés
A rendszeres öntözés, a tápanyagok pótlása és a sérülések megelőzése alapvető. Érdemes a szüret időzítésére is figyelni, mert a túlérett gyümölcs hamarabb barnul. A fák metszésével javítható a légmozgás, ami csökkenti a rejtett fertőzések kialakulásának esélyét. A jó gyakorlatok hosszú távon hozzájárulnak a stabil és egészséges terméshez.
Képek: Pixabay.