Határszemle
Határszemle

A nagy kártétel is kis kártétellel kezdődik!

A nagy kártétel is kis kártétellel kezdődik!

Agrofórum Online

Sorolnak a repcevetések, ha eddig nem is indultak intenzív fejlődésnek, remélhetőleg kaptak az elmúlt napok jótékony csapadékából, ami segíti majd őket. Ezzel együtt elérkeztünk a rovarkártevők elleni védekezés első lépéseihez. Azaz, nem az elsőhöz, mert az a vetőmag rovarölő csávázó készítménnyel való kezelése, amely a leginkább veszélyes korai fejlődési szakaszra ad némi védelmet. Így szerencsés esetben az első rovarölő célú állománykezelés már csak a második lesz a sorban. A rovarkártétel veszélye miatt a gondos gazda napi gyakorisággal járja a területét, keresi a kártevőket, azok kártételének nyomait, rágásnyomokat, hámozgatást a leveleken. De, mit is érdemes figyelnünk?

Az egyes kártevők más és más kártételi tünetekkel jelentkeznek a területen. A repcedarázs álhernyói esetében pl. általában jól látható rágásnyomokat keresünk a levélen, karéjozást, lyukrágást. Azonban, ha csak ezekre figyelünk, ezeket keressük a szemünkkel, akkor lehetséges, hogy már késve fogunk beavatkozni. A repcedarázs egészen fiatal lárvái ugyanis már korábban ott vannak, a levélfonákon, a levéllemez alsó részének hámozgatásával kezdik kártételüket. Ennek során a kártétel felőli alsó – ami igazából a felső – levéllemez eleinte épen marad. A levél színén ebből csak a rágás, hámozgatás által nem érintett, épen maradt bőrszövet száradását, száradó foltokat, zegzugos nyomokat látunk.

Az alábbiakban néhány képpár arról, hogy mi látható a levél színén a kártételből és mi ugyanazon levél fonáki részén.

Az 1. és 2. képeket mutató képpár még csak kezdődő, de máris jól látható kártételt mutat a levél színén. Ez már szemmagasságból is érzékelhető, az ilyen levelet már érdemes megforgatni és megnézni annak fonáki részét. Az álhernyó társaságában néhány tripsz is látható, amelyek szívogatásukkal járulnak majd hozzá a későbbiekben a levéltünetekhez.

A 3. és 4. képeken már két álhernyó kezdődő kártétele látható, igaz, az még nem kiterjedt. Azonban, ahogy a lárvák növekednek, úgy az étvágyuk is gyorsan megnő, ami nagyon hamar jelentős levélfelület-vesztéshez vezethet. A levél jobb oldalán látható kerek tojás már más kártevő, valószínűleg egy bagolylepke-faj majdani kártételét vetíti előre. Ezeket is érdemes figyelnünk amikor a levélfonákot vizsgáljuk, értékes információkkal szolgálhat a jövőre nézve.

Az 5. és 6. képen szintén két álhernyó kártétele látható, de az máris kiterjedtebb bármelyik, előző képen láthatónál.

A repcedarázs álhernyójának kártételével szemben nem nehéz védekeznünk. Érzékeny kártevőről van szó, a legegyszerűbb rovarölő készítmény is hatékonyan gyéríti. Sokszor tartózkodik a levél olyan részén, ahol könnyen elérhetjük őket a permetlével, de a mai, modern permetezéstechnika már egyébként is biztosítja a kellő fedettséget a kis repcenövény bármely részén. A védekezés kulcskérdése így a jó időzítés marad. Ehhez rendszeresen be kell járnunk a repcetáblá(i)nkat, figyelnünk kell azokra a jelekre, amelyek az álhernyó jelenlétére utalnak, forgatnunk azokat a leveleket, amelyeken ezeket megtaláljuk. Ha ezt megtesszük, nem fog minket kellemetlen meglepetés érni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

Kártevők az őszi repcetáblákon, II. rész

2023. szeptember 22. 15:10

Az őszi káposztarepce a kártevők körében olyannyira kedvelt növény, hogy egyetlen cikkben fel sem lehetett sorolni mindannyiukat. Következzenek most az első részből kimaradó fajok.

Árpabajok egy csapadékos évjáratban

2023. május 24. 09:40

Gyökeresen más évjáratot élünk most, mint egy évvel ezelőtt. Míg egy éve ilyenkor már a vízhiány tüneteit voltunk kénytelenek nézni a tábláinkon, most éppen ellenkezőleg, a csapadékos évjárat hatásait láthatjuk.

Hamarosan megjelennek a virágbimbók a parlagfüvön – Védekezzünk ellene!

Az Alföld észak-keleti részén a természetes vegetáció és kultúrnövények az erős aszálytól szenvednek.

Egységes Kérelem: nyilatkozni kell a szakirányításért felelős növényorvos adatairól

2022. április 7. 13:02

Jogszabályváltozás alapján a jövőben a növényvédelmi szolgáltatási tevékenységről a támogatásokban részesülők szolgáltatnak adatot.

Úton a mezőgazdaság megújulása felé

2019. május 23. 06:53

A mezőgazdaság sürgős megújulásának egyik záloga, ahogy látható, a dróntechnológia lehet, amelyben további komoly potenciál rejlik.

Permetezőgépek üzemeltetése

2022. április 14. 14:51

A megfelelő növényvédelem elvégzéséhez sok mindent kell elvégezni. Hogyan is kezdjünk hozzá?