Határszemle
Határszemle

Téli csócsárlókártétel nyomai a gabonatáblákon

Téli csócsárlókártétel nyomai a gabonatáblákon

Agrofórum Online

A „Határszemle” rovatban az ősz során már szóba került a gabonafutrinka lárvájának, a csócsárlónak az őszi kalászosokban jelentkező kártétele. E kártevő esetében megvan az elméleti lehetősége annak, hogy enyhe időjárás esetén a tél során is folyamatosan károsításon. Ahogyan ez az elmúlt télen is történt!

A téli kártétel nyomai

A kártevő táplálkozása során a zöld növényi részeket, a lombozatot károsítja. Ennek nyomán az érintett növények leveleket veszítenek, de erős kártétel esetén el is pusztulhatnak. Ezért az érintett területek növényállománya foltszerűen, vagy a szegélyről a tábla belseje felé haladva kiritkul (1. kép), amely az erős kártétel messzebbről is észlelhető jellegzetes tünete. A tábla belső részein kialakuló kártétel főként a kalászos után vetett kalászos esetén mutatkozhat, míg a táblaszegélyekben megjelenő kártétel inkább akkor fordul elő, ha a kártevő a szomszédos, előző évi gabonatermő területről települ be.

1. kép – Táblaszomszédból áthúzódó csócsárlókártétel (2023. március 2.).

A kártételi tünetek egyértelműek és látványosak. A növények leveleinek maradványai, a szállító edénynyalábok többnyire összegubancolva fekszenek a talajfelszínen (2. kép). Abban az esetben azonban, ha a kártevő a levelet behúzza a tő mellett kialakított függőleges aknájába, a talajfelszín alatt helyezkednek el. A károsított tövek körül helyezkednek el a függőleges, mélyre, gyakran húsz centiméternél is mélyebbre hatoló aknák, amelyekben nappali órákban a lárvák tartózkodnak. Az ezek elkészítéséből származó, felhalmozott talajszemcsék miatt a talaj bolygatottnak, „feltúrtnak” tűnik (3. kép). Ezek bejáratára tömörödöttebb talaj esetén könnyen rátalálhatunk (4. kép).

2. kép – Elpusztított, talajon fekvő növényi maradványok mutatják a csócsárlókártételt (2023. március 2.).
3. kép – A bolygatottnak tűnő talaj a lárvák aknakészítésére utal (2023. március 2.).
4. kép – A tömörödött talajfelszínen az aknák bejárata könnyen megtalálható (2023. március 2.).

Szükség lehet-e tavaszi védekezésre?

A feltett kérdésre a válasz az, hogy igen, nagy számú csócsárló jelenléte esetén szükség lehet tavaszi védekezésre. Ugyanis az állományt érő kár a lárvák számától függően jelentős is lehet, a növények komoly levélveszteséget szenvedhetnek el (5. kép), ami szerencsétlen esetben a pusztulásukhoz vezethet. Ezért a kora tavaszi időszakban, a szárbaindulást megelőzően is érdemes még egy rovarölő szerrel végzett állománykezeléssel mérsékelni a kártételt. Amennyiben viszont az állomány szárbaindul, az okozott kár mértéke lecsökken.

5. kép – Csócsárlók és súlyos kártételüket mutató árpatövek (2023. március 2.).

Amennyiben a határszemle alkalmával a táblánk belsejében, netán a szomszédos terület felől gyanús, egyre terjedő, ritkás állományú foltokat látunk, érdemes azokat közelebbről is szemügyre vennünk. Lehetséges, hogy ez utóbbinál az első gondolatunk a szomszéd „átpermetezése”, gyomirtó szer átsodródása lehet, de könnyen előfordulhat, hogy csócsárló okozta növénypusztulás áll a háttérben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A hódok is gyéríthetők, de nem vadászhatók

2024. április 23. 13:40

A hódok a csemetékkel és több méter átmérőjű fákkal is megbirkóznak. Nem kerülik ki a védett fajokat sem, így az őshonos fűzfák és a nyárfák is a fogaik közé kerülnek.

Különleges áttelelő madárfajok jelentek meg a Dél-Alföldön

2024. március 9. 16:10

Hazánk melegedő éghajlata következtében egyre több olyan madárfaj telel át az ország déli részének vizes élőhelyein, amelyek eddig egyáltalán nem vagy a jelenlegi egyedszámban nem voltak jellemzőek a környéken.

Túl meleg az idő, ez odacsaphat a vetéseknek

2024. január 21. 08:10

Az optimálisnál enyhébb az idő, és a jövő héten még éjszaka sem várhatók fagyok. A kórokozók és kártevők egyelőre nem gyérültek számottevően, ami tavasztól visszaüthet a vetésekre.

A tél madarai – szántóföldi élőhelyek

2024. január 10. 10:10

A téli hónapok zordságát, a hideget a szántóföldeken és azok környezetében minden jelen levő élőlény megérzi. A kultúrnövények, valamint a rajtuk élő, táplálkozó kártevők és kórokozók is. Ez alól a madárvilág sem kivétel, így a tél átvészelése ezeknek az állandó testhőmérsékletű állatoknak meglehetősen komoly kihívást jelent.

A szójabab epeszúnyog elleni védelem

2023. október 29. 13:10

A szójabab epeszúnyog egy viszonylag új, Iowában elterjedt szójakártevő faj.

Hányszor kell permetezni a barackfákat a molyok ellen?

2023. július 5. 04:39

Hányszor kell permetezni az őszibarackfákat a gyümölcsbe berágó molyok ellen?

Hatékony méhkímélő megoldás a szőlőmolyok elleni védekezésben

2023. május 12. 06:34

A szőlő egyik régi, jólismert kártevője a tarka szőlőmoly, ami a károsításával a termést veszélyezteti.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?