Házikert
Házikert

2024 kertészeti trendjei

2024 kertészeti trendjei

Agrofórum Online

A Kew Gardens egy világhírű növénykert és botanikai kutatóállomás London délnyugati részén, Richmond upon Thames kerületben. Küldetésük a növények és gombák megértése és védelme az emberek jóléte és a földi élet jövője érdekében. Céljuk, hogy véget vessenek a kihalási válságnak, és segítsenek egy olyan világ megteremtésében, ahol a természetet védik, értékelik és fenntartható módon kezelik. Lássuk, ők milyen trendeket jósolnak 2024-re!

Tőzegmentes növények

A tőzeglápok a világ legnagyobb természetes szén-dioxid-tárolói, és osztjuk a tőzegkitermelés természeti környezetünkre gyakorolt hatása miatti aggodalmakat. Keményen dolgozunk a beszállítókkal azon, hogy a tőzegből termesztett növényeket tőzegmentesekkel helyettesítsük, amelyeket a boltunkban árulunk, és célunk, hogy 2025-re magabiztosan kijelenthessük, hogy az általunk forgalmazott növények tőzegmentesek lesznek.

2023-ban teszteltük az angol termesztésű tőzegmentes fűszernövények és növények választékát. Az év egyik legkelendőbb termékcsaládjaként ez hatalmas sikert aratott, így a következő évben várhatóan még több ilyen termék kerül a polcokra.

Több fa ültetése a városi területeken

2022 nyara fordulópontot jelentett, amikor a 40 fokot meghaladó hőmérséklet és a súlyos szárazság nyomot hagyott a Kew Gardens tájképén. A városi fák képesek hűsíteni a városokat a hőhullámok idején, de nemcsak ezt teszik, hanem többek között megszűrik a légszennyezést, megelőzik az árvizeket és javítják a mentális egészséget.

Ezért arra számítunk, hogy a városi területeken egyre több fát ültetnek majd, de arra kérjük az embereket, hogy előtte kutassák fel a kertjükbe legmegfelelőbb fafajokat, valamint tájékozódjanak azok megfelelő gondozásáról.

A biológiai biztonság tudatosságának növekedése

A növények globális kereskedelmének növekedésével párhuzamosan a haszonnövényekre leselkedő új kártevők jelentette veszély is nőtt, az éghajlatváltozás pedig tovább fokozza ezt a veszélyt, mivel az új kártevő fajok potenciális élettere megnőtt.

Mindenki kiveheti a részét a növényeink és fáink kártevői és betegségei elleni védelmében: arra számítunk, hogy az elkövetkező évben az emberek jobban odafigyelnek majd erre is, amikor új növényeket vásárolnak jó hírű beszállítóktól. A közös erőfeszítés fontosabb, mint valaha, mivel a változó klíma miatt soha nem látott kihívásokkal kell szembenéznünk.

Látványos télikertek

A virágok, termések és a különféle textúrájú és színű kérgek miatt egyes növények egész évben érdekesnek tűnnek. Változatos ültetési rétegekkel párosítva az olyan cserjék, mint a tüzes vörös Westonbirt kutyafa (Cornus alba ‘Sibirica’) és a mahóniák (Mahonia x media) élénksárga virágai, valamint a himalájai nyírfák (Betula utilis subsp. Jacquemontii) ezüstös törzse a hidegebb hónapokban is a színek, illatok és textúrák rendkívüli sokaságát nyújtják, ahogyan azt a Kew új télikertjében is láthatjuk.

Saját gomba termesztése

A saját gomba termesztése egy nagyszerű lehetőség arra, hogy élelmiszert termesszünk egy általában kihasználatlan helyen – egy fa alatti árnyékban vagy akár egy fészerben. Azok számára, akiknek nincs kertjük, a gombát nagyon egyszerűen lehet beltérben termeszteni, és mivel az előre beoltott készletek könnyen termeszthetők, sikerélményt jelentenek azok számára is, akiknek még nincsen gyakorlatuk.

A boltokban is viszonylag nehéz a gombák széles választékát megtalálni, míg a saját termesztés ezt a problémát orvosolhatja. Egyre inkább tudatosul az is, hogy a vadon termesztett gombák gyűjtése potenciális kockázatot jelenthet a törékeny ökoszisztémákra, és a saját termesztés segíthet megfordítani ezt a tendenciát – nem mellékesen, biztonságosabb is.

A jövő élelmiszereinek termesztése

Az örökölt fajták mellett az Ehető tudomány: Kew konyhakertje az éghajlatnak ellenálló növényekkel és új ültetési rendszerekkel kísérletezik. 2022-ben az újratervezett konyhakertben különféle „jövőbeli élelmiszerek” termesztésével kísérleteztek, többek között hüvelyesek, oca, mashua, paradicsom, valamint más alternatív gyökerek és levelek termesztésével.

Ezek mindegyike kereskedelmi forgalomban is kapható (bár fontos, hogy körültekintően, csak jó hírű vásárlóktól vásároljunk), és a korai eredmények ígéretesek. Ezek azt jelzik, hogy az emberek új fajtákat termeszthetnek saját zöldségültetvényeiken, amelyek ellenállóbbak lehetnek a gyakori kártevőkkel és betegségekkel szemben.

Ez a tudás fontos lesz az élelmiszer-termesztés jövője szempontjából egész Európában, mivel a változó éghajlat megváltoztatja, hogy mit és hogyan termeszthetünk, figyelemmel az új kártevőkre, és a megváltozott körülményekre egyaránt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A könnyezőpálma tartása és gondozása a lakásban

2024. május 15. 16:10

Mivel egy alapvetően Mexikóból származó növényről beszélünk, így nem meglepő módon szereti a napsütést és a meleget.

Dália: kezdő kertészeknek is ajánlott!

2024. május 14. 07:10

A dáliák termesztése kiváló lehetőség a kertészkedés alapjainak megtanulására, mivel a kezdők is megismerhetik általa a növények általános gondozási igényeit.

Faeper vagy faszeder? Most akkor hogy is van ez?

2024. május 13. 15:10

A Morus nigra, vagyis a fekete eperfa által jött létre a faszeder kifejezés a köznyelvben. Ez azért van, mert a termése szinte teljesen olyan, mint a vadszeder.

Hogyan bánjunk a muskátli elszáradt virágaival?

2024. május 13. 10:10

A muskátli csodálatos növény, mert kis igényű, mégis rengeteg virágot hoz. De mihez kezdjünk az elszáradt részeivel, hogyan végezzük a metszést?

Nagy az eltérés a zöldség- és a gyümölcstermékpályák között

2018. november 6. 11:47

Az EU-csatlakozást megelőző időszak átlagában Magyarország zöldségtermő területe meghaladta a 100 ezer hektárt, de a vetésterület az elmúlt években a 74 ezer hektárt sem érte el.

Lengyelország vezető kertészeti vállalkozása vár gyakorlatra!

2024. március 7. 16:10

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és a Primavega lengyel mezőgazdasági vállalat.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: itt a védekezés ideje a szilvadarazsak és a körtebolhák ellen

2023. április 12. 09:18

Az elmúlt hetekben több alkalommal visszatérő fagyos időjárás nagy károkat okozott a virágzó és virágzás előtt álló gyümölcsfákban.

Fókuszban a kertészeti és erdészeti gépek: Alfa-Gép

2024. január 24. 09:40

Jól ismert termékekkel és újdonságokkal egyaránt jelentkezett az AGROmashEXPO–AgrárgépShow kiállításon a kertészeti és erdészeti gépek specialistája, az Alfa-Gép Kft.