Házikert
Házikert

Hogyan tartsuk életben a karácsonyfát az ünnepek alatt, hogy ne kelljen végül kidobni?

Hogyan tartsuk életben a karácsonyfát az ünnepek alatt, hogy ne kelljen végül kidobni?

Agrofórum Online

Egyre több ember töpreng el azon, hogyan lehetne megúszni azt, hogy egy egészséges, sok éves fenyőt, ami még sok évig élhetne, megvegyen „halottan” és két hét után a szemétbe dobjon.

Persze, ott van alternatív megoldásként a műfenyő, de azt sokan nem szeretik, nemcsak gyúlékonysága, de műanyag mivolta, természet-ellenessége és illattalan volta miatt. Pró és kontra rengeteg érv van a fenyő és a műfenyő-vásárlás kérdéskörében, de most az élő fenyők életben tartására fókuszálunk, amelyre sokan sokféle ötlettel állnak elő. Mutatjuk az egyik legnépszerűbbet – majd ki-ki döntse el, szerinte mennyire életképes ez a megoldás. 

Az alábbi videóban egy hatalmas, több mint két méteres fenyőt mutatnak be, amely mesés küllemű: smaragdzöld, kövér, temérdek tűlevéllel. A videó készítője szerint egyáltalán nem potyognak a fa tűlevelei, ezt be is mutatja a felvételen – és valóban. A dolog pikantériája, hogy a szóban forgó fenyőfa 2022. november 24-től 2023. január 3-ig állt karácsonyfaként a lakásában. 

A fa annak ellenére, hogy ez idő alatt végig a fűtött lakásban volt, izzósorokkal és díszekkel megrakva, nem száradt ki, nem hullajtotta el a tűleveleit, nem barnult meg, nem lett semmi baja. A tűlevelei és az ágai rugalmasak, harsogó zöldek, mintha a felvétel pillanataiban (ami a lebontáskor készült) is rugalmasak és élettel teliek. Sőt – most kapaszkodjanak meg – az ünnepek alatt a fenyő pici új hajtásokat és miniatűr toboz-kezdeményeket hozott (legalábbis a videó készítője szerint).

A trükk egy régi módszerben rejlik, amit a készítő édesapja 30 éve alkalmaz, ez pedig a következő: 

  • Vegyünk egy jókora dézsát, amelynek az alján nincsenek vízelvezető lyukak. 
  • Vágjunk ki egy akkora fakorongot, ami pontosan belefér az edény aljába.
  • Ezt a fakorongot fúrjuk a fenyőfa talpába, mint egy talpazatot, ez tartja majd meg, hogy ne billegjen a fa. 
  • Most jön a legfontosabb rész: fúrjunk 18-20 mély lyukat fúrógéppel a fa törzsének alsó részébe – a karácsonyi szezon alatt ezeken keresztül fogja felszívni a vizet a fa, és így marad majd megfelelően hidratált a lakás melegében. 
  • Nagyobb kövekkel és homokkal stabilizáljuk a fát, miután beállítottuk a dézsába. Kb. félig érjenek ezek az edényben.
  • Töltsük fel színültig az edényt vízzel, majd minden másnap friss vizet adjunk hozzá. A fa néhány naponta 2-3 liter vizet szív fel, ezt látni fogjuk. 

A szóban forgó videó itt tekinthető meg:

Hogy ezek után a fa képes-e megtelepedni és életben maradni a kertben, más téma, de ha csak annyit érünk el ezzel a technikával, hogy a fa ne száradjon ki, már megéri a fáradtságot. Ha pedig ezek után valami csoda folytán (mivel, hogy nincsenek gyökerei) mégis képes is arra, hogy túlélje ezt a vegzatúrát és életben maradjon a kiültetés után, „must have”-módszerré növi ki magát ez az eljárás.

Nyilván, ez esetben a következő évben egy másik fával kell ugyanezt végigcsinálni és így tovább, míg végül a kertünk és az utcánk (vagy egy környező liget) tele lesz az általunk elültetett, karácsonyról mentett fenyőfákkal.

De a gondolat szép, érdemes kipróbálni, hiszen a legrosszabb esetben kevesebbet kell tűlevelet porszívóznunk, ha azonban kiültetésre alkalmas fában gondolkodunk, jobb földlabdás fenyőt választanunk és azt optimális körülmények között tartanunk, amíg karácsonyfaként „szolgál”. 

(Fotó: 8moments/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kerti katicavirág varázslatos hatása

2024. június 14. 14:10

Létezik egy növény, amelynek magját valóságos csodaelixírnek tartják. Ez a fekete kömény vagy más néven katicavirág (Nigella sativa).

Miért érdemes lestyánt termeszteni?

2024. június 12. 14:10

A lestyán egy igencsak elterjedt és régóta ismert fűszer- és gyógynövény, amely régebben minden falusi udvarban büszkén zöldellt.

Amit a dúsan virágzó muskátliról tudni érdemes

2024. június 12. 11:40

A muskátli az egyik legellenállóbb balkonnövény. Ha elég fényt, nedvességet és tápanyagot kap, virágozni fog. De mit tehetünk érte még?

A talaj mulcsozása lépésről lépésre

2024. június 11. 08:40

A mulcsozás, a mulcs terítése egyszerű feladatnak tűnik, mégsem az. A talajtakarásról szóló útmutatónk lépésről lépésre vezeti végig a folyamaton.

Megvették a karácsonyfát, jókora meglepetés érkezett vele

2023. december 23. 07:10

Váratlan meglepetést ért egy családot az egyesült államokbeli Kentucky államban. A karácsonyfájukon ugyanis egy kisméretű bagoly, valószínűleg egy keleti lármáskuvik lakott, akit négy napig még a saját kutyáik sem vettek észre.

Milyen fát válasszunk karácsonyfának? Vannak olyan fajok, melyek nem hullatják tűleveleiket?

2020. december 15. 10:48

A fajok között tűleveleik tartóssága, fán maradásuk időtartama között is tapasztalhatunk eltérést.

Vízkereszt után: mi legyen a gyökeres fenyőfával?

2022. január 7. 05:37

A gyökeres fenyőfa minden évben nagy kérdés, amint vízkereszt után lekerülnek róla a díszek. Vajon mit lehet tenni annak érdekében, hogy túl is élje a telet? Ki lehet-e ültetni rögtön? Erre hozom a mi bevált megoldásainkat, mert elég sok tévhit kering az interneten a témában.

A karácsonyfák újbóli felhasználásával zöld energia állítható elő

2023. január 11. 14:24

Akár 40 tonnányi, a karácsonyi ünnepek után kidobott fenyőfát is elégethetnek a következő időszakban a két biomassza-tüzelésű blokkal működő pécsi hőerőműben.