Ha kedveli a télen a kertjébe látogató madarakat, készíthet nekik házi madáreledelt, egészséges, számukra megfelelő hozzávalókból.
A fagyos téli hideg és a szűkössé váló táplálékforrások a legtöbb vadon élő állat számára komoly kihívást jelentenek. Éppen ezért rengeteg kerttulajdonos nyújt segítséget a kis kerti látogatóknak azzal, hogy némi extra táplálékkal látja el őket.
Különösen a madarak értékelik a segítséget, ezért érdemes rájuk pénzt és energiát szánni. Nem árt azonban tudni, hogy a „kész”, boltban vásárolt madáreledeleknek van néhány hátránya. Nemcsak, hogy gyakran meglehetősen túlárazottak, de néha az Ürömlevelű parlagfű magjait is tartalmazzák, amely az embereknél is allergiás reakciókat váltanak ki.
Ha tehát biztosra akar menni, és szívesen foglalkozik a kertjébe látogató madarak etetésével, készítse el saját maga a számukra leginkább megfelelő madáreledelt!
Mit esznek a madarak?
A saját madáreledel készítése nem csak azért jó, mert ezzel segítünk a madaraknak, hanem azért is, mert etetés közben megfigyelhetjük őket – olykor egész közelről is. Ha azonban jobban megnézzük őket, hamar rájöhetünk, hogy nem minden madár eszik meg mindent, amit kiteszünk nekik.
Az emberekhez hasonlóan a madaraknak is más-más ízlésük és táplálkozási igényük van, ráadásul a különböző madárfajok más-más típusú táplálékot kedvelnek. Ha úgy dönt tehát, hogy saját madáreledelt készít, ismernie kell a következő madárfajokat, hogy a lehető legjobban tudja őket ellátni.
1. Gabonakedvelő madarak
A legtöbb embernek madáretetés kapcsán általában a magok ugranak be. Azokat a madarakat, amelyek elsősorban magvakat esznek, „gabonafogyasztóknak” nevezzük. Számos őshonos madárfaj, például a veréb, a pinty és a meggyvágó elsődleges táplálékforrásként a magvakat részesíti előnyben, hiszen erős csőrüknek köszönhetően képesek megenni azokat. Általánosságban elmondható, hogy a szemevő madarak szinte bármilyen magot megesznek, de a napraforgómagot, a lenmagot és a kendermagot kedvelik a leginkább.
2. Puha táplálékot fogyasztó madarak
A gabonafogyasztó madarakkal ellentétben azok a madarak, amelyeknek kicsi, hegyes csőrük van, amelyek nem elég erősek a nagy magvak és szemek feltöréséhez, inkább a puha táplálékkal táplálkoznak. Bár ezek a madarak általában inkább rovarokkal és bogyós gyümölcsökkel táplálkoznak, gyümölcsöket és kisebb magvakat, például a mákot is megeszik. Az ebbe a kategóriába tartozó madarak közé tartoznak a vörösbegyek, az ökörszemfélék, a feketerigók és a seregélyfélék.
3. Mindenevő madarak
Az olyan mindenevők, mint a harkályfélék, a cinegefélék és a csuszkák a legkönnyebben táplálható madarak. Bár általában a puha táplálékot részesítik előnyben, a magvakat is megeszik. Amikor mindenevő madarakat etetünk, észre fogjuk venni, hogy mind a puha eleséget, mind a gabonakeveréket előszeretettel csipegetik.
Hogyan készítsünk házilag madáreledelt?
Akár a takarmánykeverékeket, akár a zsírgolyókat részesítjük előnyben, a saját madáreledel elkészítése meglepően egyszerű. Ezekkel az egyszerű receptekkel télen szinte bármilyen madárfajtát könnyedén elláthatunk, csupán a szekrényünkben található alapanyagokból.
Hogyan készítsünk házilag magkeveréket?
Madáreleséget szinte bármelyik kertészeti áruházban vagy barkácsáruházban találhatunk. Sajnos azonban ezek gyakran tartalmaznak parlagfűmagokat, amelyek súlyosan allergizálhatják az arra érzékeny embereket, ezért a biztonság kedvéért jobb, ha saját magkeveréket készítünk.
A keverék körülbelül egyharmadának kezeletlen napraforgómagokból kell állnia. Adjunk hozzá negyedrészben kendermagot. A napraforgó-, és a kendermagok magas zsírtartalmuknak köszönhetően energia-dúsak, így télen ideális táplálékforrásnak számítanak a madarak számára.
A maradék helyet töltsük fel egyéb összetevőkkel, például cukrozatlan zabpehellyel, apróra vágott mogyoróval vagy dióval. Keverhetünk bele kisebb magvakat is, például kölest vagy mákot is.
Hozzávalók a házi magkeverékhez
⅓ napraforgómag
¼ kendermag
A maradék „helyet” töltsük meg kisebb magvakkal, zabpehellyel és apróra vágott dióval. Lazítsuk a keveréket szezonális (kezeletlen) gyümölcsökkel (alma, körte, kökény, tűztövis). A puha madáreledelhez adhatunk szárított lisztkukacot vagy más rovarokat is; a rovarevők, például a vörösbegyek és a cinegék különösen kedvelik ezeket a fehérjében gazdag csemegéket. Az apróbb magvak, például a mák szintén népszerű töltőanyagnak számítanak.
Hogyan készítsünk zsírgolyókat a madaraknak?
A zsírgolyók, összetételüktől függően, egyaránt alkalmasak a gabonaféléket és a puhább táplálékot fogyasztó madaraknak. A zsírgolyóknak magas az energiatartalmuk, így ideálisak a vadon élő madarak számára, különösen a zord téli hónapokban.
Bár a zsírgolyókat a legtöbb üzletben meg lehet vásárolni, az iparilag előállított zsírgolyók gyakran tartalmaznak rossz minőségű zsírt vagy parlagfűmagot. Ezt elkerülhetjük, ha mi készítjük el a zsírgolyókat, ráadásul ez egy remek családi program lehet, akár nagyszülőkkel, akár gyerekekkel.
A saját zsírgolyók elkészítéséhez olvasszunk fel 300 g szilárd zsírt. Bármilyen szilárd, szobahőmérsékletű zsír felhasználható, de a faggyú, a vaj vagy a sertészsír a legjobb. Ha vegetáriánus változatot keresünk, a kókuszzsír megfelelő választás lehet. A rovarzsír is kitűnő, ha kapunk ilyesmit, mivel ez a lehető legjobban megfelel a vadon élő madarak természetes étrendjének is.
Az állati zsír felolvasztásakor ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel a zsír, mert akkor büdös lesz tőle. Ha a zsír megolvadt, adjunk hozzá két evőkanál étolajat és körülbelül 300 gramm szemes vagy lágytáp-keveréket.
Mint már említettük, a gabonafogyasztók szeretik a napraforgómagot, a kendermagot és az apróra vágott diót, míg a lágyabb táplálékot fogyasztó madarak a zabpelyhet, a dióféléket és a gyümölcsöket kedvelik. A házi készítésű zsírgolyókhoz fehérjében gazdag hozzávalóként lisztkukacokat is adhatunk.
Ha elkészült a magos zsírmasszánk, formázzuk őket golyó (vagy keksz-kiszúrókkal más) formára. Sütőpapírral bélelt tepsibe is önthetjük a masszát, ezt később, ha megdermedt, könnyű felszeletelni, vagy formákat kiszúrni belőle.
Ha ezzel elkészültünk, óvatosan szúrjunk át egy drótot a zsírgolyókon, hogy lyukasak legyenek, az így elkészült lyukakon át pedig fűzzünk át egy spárgát, amellyel aztán fellógathatjuk a golyókat a faágakra.
Mit ne etessünk a madarakkal?
Bár a madáretetés jószándékú cselekedet, nem megfelelő ételekkel megbetegíthetjük a madarakat, sőt, egy-egy ilyen „akció” sajnos akár halálos következményekkel is járhat. A fűszeres vagy sós ételek, beleértve a fűszeres diókeverékeket is, nem alkalmasak arra, hogy a madaraknak adjuk őket. A madarak szervezete nem tolerálja sem a sót, sem a fűszereket, így ezek gyomor-és bélrendszeri problémákhoz vezethetnek.
Bár a kenyeret is gyakran használják a madarak etetésére, ennek is pusztító következményei lehetnek. Legrosszabb esetben a kenyér megduzzad a madarak gyomrában, és megölheti őket. A feldolgozatlan lenmag, rizs vagy chia mag szintén megölheti őket.
Ne tegyünk ki penészes, romlott, avasodott ételt, mert ez nemcsak számunkra, hanem a madarak számára is ehetetlen. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen tisztítsuk meg az etetőhelyet, különösen ott, ahová friss élelmiszert, például gyümölcsöt vagy bogyókat teszünk ki, mivel ezek gyorsan megrohadhatnak. Magától értetődik, hogy molyokkal fertőzött élelmiszert sem szabad a madarakkal megetetni.
Vigyázzunk a kutyákra is!
Ne feledjük, hogy a madaraknak szánt étel más állatokra, például szeretett házi kedvenceinkre is veszélyes lehet. A mazsola például nagyon népszerű a madarak körében, de kutyás háztartásokba nem ajánlott. Már 10-30 gramm mazsola is elegendő ahhoz, megmérgezzük vele a kutyánkat. Éppen ezért a kutyatulajdonosoknak olyan alternatívákat kell használniuk, amelyek biztonságosak négylábú barátaik számára – így például az szárított bogyós gyümölcsöket, mint amilyen az áfonya.
Hogyan és hol etessük a madarakat?
A puha táplálékkal táplálkozó madarak szívesen esznek a földre tett etetőkből. A gabonafogyasztó és a mindenevő madarak a fák menedékét kedvelik, ezért számukra a legjobbak a függő madáretetők vagy a zsírgolyók.
Egyébként szinte minden madárfaj elboldogul a klasszikus madáretetőkkel, hiszen ezekben a táplálékuk védett marad és közben jó kilátást biztosít a madaraknak. Fontos, hogy az etető mindig tiszta és száraz maradjon és mindig legyen friss vizük is a madaraknak – kiváltképp fagyos időben.
A szakemberek szerint nem jók a hálós zsírgolyók, mert a madarak belegabalyodhatnak, sőt, meg is fojthatják magukat ezekkel a szintetikus anyagokkal. A madáretető ezen felül fontos, hogy ne legyen ablakokhoz közel és mindig macskamentes helyre kerüljön.
(Vezérkép: Annette Meyer/Pixabay)