Házikert
Házikert

Milyen növényeket ültethetünk diófa alá?

Milyen növényeket ültethetünk diófa alá?

Agrofórum Online

Minden évben tavasszal megszaporodnak a kérdések, hogy mi legyen a diófa alatt, mert ott soha semmi nem marad meg. De valóban így van ez? Vagy csak szájról szájra adjuk át ezt a tévhitet, és így sosem dől meg? Nekem dús virágtenger van a diófa alatt.

A mit ültessünk a diófa alá téma ugyanúgy megosztja az embereket, mint a komposztálható-e a dió levele. A diónak van egy allelopátiás hatása más növényekre, és az tény, hogy nem minden lesz alatta csodaszép, de az nem igaz, hogy semmire sem való az alatta levő tér.

Pár éve, amikor a walipini melegházunkat ástuk, a diófa köré halmoztuk a rengeteg kitermelt földet, és mi tagadás, nem volt kedvem nagyon elhordani máshova. Így a fa egyik oldalától kiindulóan egy lépcsőzetesen felfutó magaságyás lett az odahalmozott talajból, körben raklapból pihenőnek bútorok kaptak helyet. De mit ültessünk alá?

Medvetalpkaktuszok gyűjtőhelye lett

Megörököltünk rengeteg medvetalpkaktuszt és nem akartam, hogy a környezetünkben elszaporodjon és átvegye a helyet a természetes növényzettől. Meglepő módon a télálló kaktuszok az árnyék ellenére rendkívül jól érzik magukat a közel 40 éves diófa alatt. Dús virágzással és szabályos, nagy levélformákkal hálálják meg a meglepő helyet a kertben.

Diófa alá is ültethetünk növényeket, de precízen meg kell terveznünk, hogy mi is legyen az! (fotó: Pexels)

Virágzó egynyáriak helye

A titóvirágtól kezdve a legkülönfélébb virágzó egynyári növényekig sokat kipróbáltam. A titóvirág bírta a legjobban, sőt, hatalmas bokrain ezernyi virággal örvendeztettek meg. Egy dolog viszont fontos tényező: az árnyékban hamar lisztharmatosodtak a levelei, akárcsak a díszcsicsókának és dísznapraforgónak. Ugyanez a diófától távolabb nem következett be. Zinniák, bársonyvirágok sokaságát neveltem meg és bírtam virágzásra minden extra törődéstől mentesen. Viszont ugyanígy a díszkáposzta, bazsalikom, zöldségfélék nagyja, de még az árvácska sem bírta sokáig.

Évelők és cserjék a diófa alatt?

Évelők tekintetében is az volt a cél, hogy minél fenntarthatóbb legyen a területhasználat, és a legkevesebb ápolással ússzuk meg. A meténgek (Vinca major főleg) nagyon szépen terjednek, növekednek és dúsan virágoznak a diófa alatt is. Ugyanígy a nem színeslevelű évelő kecskerágók is jól fejlődnek.

Nagy meglepetést hozott a hortenzia, melyet első körben az erős nap elől raktam be a fa alá, majd be is ültettem. Míg a hortenzia egyáltalán nem viselte el, addig az azáleák, rhododendronok szépen fejlődtek a diófa alatt. Most egyelőre plusz tápanyagot nem kaptak, külön öntözést igen.

Amik szintén nem váltak be a diófa alatt azok a nagyon divatos Calluna-fajok, ugyanúgy kipusztultak, mint a többi ágyásunkban, ahol kísérleti jelleggel a talajigényeket figyeltük plusz tápanyagozás nélküli tartásnál.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Áprilisi növényvédelmi teendők a kertekben

2024. április 22. 05:40

Az idei év meteorológiai meglepetései miatt meglehetősen sok kártevő és kórokozó a vártnál erőteljesebben, illetve a megszokottnál korábban jelent meg. Lássuk, milyen növényvédelmi teendőink lehetnek áprilisban!

Korai nyár, majd ismét hidegfront? Így készítsük fel kertünket a stabil felmelegedésre

2024. április 19. 11:10

A változékony időjárás lehetőséget teremt számunkra a kert gondozására és előkészítésére is a következő melegebb időszakra.

14 érdekesség a nefelejcsről

2024. április 19. 10:10

A nefelejcs a maga ártatlan, kék, apró szirmaival a rusztikus kertek kötelező virága. De tudta-e, hogy e bájos kis virág mérgező, vagy azt, hogy lehet akár rózsaszín vagy fehér is?

A talajminőséget és termékenységet javító talajművelési technikák

2024. április 18. 15:10

A megfelelő talajművelési technikák alkalmazása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy a talaj optimális állapotban legyen a növények számára, és hosszú távon fenntartható legyen a termelés.

Mitől mohásodik a kert?

2022. augusztus 4. 05:36

A moha megjelenése talajproblémákra is utal sok esetben. Azért tud a moha elterjedni és megjelenni, mert a gyepünk annyira legyengül, hogy nem képes fejlődni, növekedni és a moha átveheti tőle a hatalmat.

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.

Intenzív illatú növények a kertben I.

2022. június 25. 07:38

Nemcsak a slágerlista élén álló, illatos rózsa- és levendulafajok képesek elvarázsolni az intenzív illatok kedvelőit - számos más dísznövényfaj közül választhatunk! Ismerjük meg a vaníliavirágot, a citromillatú muskátlit és a japán loncot!

Természetes tojásfestési ötletek a kertből

2022. április 13. 07:37

A legszebb gyerekkori emlékeink közé tartozik a húsvét is, amikor már jó pár nappal előtte elkezdtük festeni a tojást, sütöttük a locsolkodók seregének a süteményeket.