13℃ 10℃
november 17. Hortenzia, Gergő, Dénes
Életmód, gasztronómia

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

Agrofórum Online

A tél önmagában egy nagyon zöldséghiányos időszak lenne, ha nem tudnánk betárolni azokból, amelyeket nyáron megtermeltünk. A cékla is egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzés támogatásában is elsőrangú, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Aki szereti a céklát, lehet, hogy próbálta már a pikáns rántott cékla recepteket, de ott vannak az orosz céklás káposztasaláták is, melyek laktatók és nagyon egészségesek a cékla és savanyúkáposzta kombinációtól.

Hogyan tároljuk télen a céklát?

Ha van egy száraz pincénk, akkor faládákat töltsünk meg homokkal és fektessük a homokba a lelevelezett céklákat. Így nem fognak kiszáradni a tél során.

Ha csak kamránk van, akkor kis ládába tegyük a földre, hogy minél hűvösebben legyen. Itt is mindenképp levelezzük le, hogy a levelek ne szívják el a nedvességet a gumótól.

Mindig csak sérülésmentes céklát használjunk fel tárolásra, mert a betegségek hamar felütik a fejüket, ha sérült zöldséget tárolunk be. Elindul a penészesedés és máris terjed át a többi zöldségre is, amiért igen csak kár lenne.

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt (fotó: Pixabay)

Mit kell tudni a cékláról, mint élelmiszer?

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt.

A színanyagaik segítik a vérképzést. Egyes országokban igazi superfoodként ismerik. A legtöbbször kiváló egészségvédő zöldségként tekintenek rá.

A gyönyörű püspöklila színű cékla A-, B-, C-, E-, K- és J-vitaminban gazdag, emellett biotint, bórt, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, ként, likopint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, pantoténsavat, szilíciumot, vasat és rostot is tartalmaz. A színét adó, természetes ételfestékként is használt betacianin erős szívvédő antioxidáns.

Mivel az életerő nélkülözhetetlen forrása a vas, így a cékla ebben is segít! A vas megköti az oxigént a szervezetben, ami azért fontos, mert az oxigén jelenléte alapvető az egészséges testi működéshez.

“A préselt céklalé természetes nitrátokban gazdag, amit a szervezet nitrit és nitrogén-monoxid előállítására használ fel. Előbbi óvja az ereket a sérülésektől, utóbbi pedig rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal jobb lesz a vér- és oxigénáramlás a sejtekhez, megnő az izmok teljesítőképessége, és az állóképesség. Mivel a cékla természetes cukrot tartalmaz, serkenti a hangulatjavító és „boldogsághormonként” emlegetett dopamin termelődését az agyban.” – írja egy amerikai superfood élelmiszerekkel foglalkozó kutatócsoport oldala is. Mivel a szervezet szempontjából a nitrogén-monoxid nagyon fontos, ezért is tartják ennyire nagyszerűnek a céklát, mint élelmiszert.

A cékla tápanyagai támogatják a hajat és a bőrt, ráadásul sok leírás szerint parazitaellenes hatású, akárcsak a medvehagyma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A méz, ami a férfiak egészségét védi

2025. november 17. 07:10

A gesztenyeméz kesernyés, mégis az egyik legértékesebb magyar mézfajta: javítja a vérkeringést, védi a májat és segíti a férfiak egészségét.

Itt a madárinfluenza, megindult a rettegés a libahús fogyasztásától

2025. november 16. 09:10

Márton napjától karácsonyig Magyarországon is megindul a tolongás a máskor kissé elfelejtett libahúsért. Vajon veszélyben lehetünk a vírusfertőzés által?

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

Céklaszendvics

2019. augusztus 2. 06:25

Ez az étel nem csak látványos és finom, hanem nagyon egészséges is.

Nagyböjti halas recept: Pontyfilé diós bundában

2019. március 15. 09:37

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.

Imádni való pulykás finomságok

2018. november 1. 06:35

Gyermekek nagy kedvence lehet a sütőtökös pulyka, de vitamin- és fehérjedús fogást varázsolhatunk szilvából és pulykából is. A Gallicoop háziasszonya, Dosso Gabi ad ötleteket, hogy mivel is érdemes tálalni a pulykahúst.