Életmód, gasztronómia

Téli finomság, ami a testnek is jót tesz: együnk sok céklát!

Agrofórum Online

A tél önmagában egy nagyon zöldséghiányos időszak lenne, ha nem tudnánk betárolni azokból, amelyeket nyáron megtermeltünk. A cékla is egy jól tárolható zöldség, ráadásul a vérképzés támogatásában is elsőrangú, tehát fogyasszunk belőle jó sokat!

Aki szereti a céklát, lehet, hogy próbálta már a pikáns rántott cékla recepteket, de ott vannak az orosz céklás káposztasaláták is, melyek laktatók és nagyon egészségesek a cékla és savanyúkáposzta kombinációtól.

Hogyan tároljuk télen a céklát?

Ha van egy száraz pincénk, akkor faládákat töltsünk meg homokkal és fektessük a homokba a lelevelezett céklákat. Így nem fognak kiszáradni a tél során.

Ha csak kamránk van, akkor kis ládába tegyük a földre, hogy minél hűvösebben legyen. Itt is mindenképp levelezzük le, hogy a levelek ne szívják el a nedvességet a gumótól.

Mindig csak sérülésmentes céklát használjunk fel tárolásra, mert a betegségek hamar felütik a fejüket, ha sérült zöldséget tárolunk be. Elindul a penészesedés és máris terjed át a többi zöldségre is, amiért igen csak kár lenne.

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt (fotó: Pixabay)

Mit kell tudni a cékláról, mint élelmiszer?

A céklát még az orvosok is ajánlani szokták, jótékony étrendi hatása miatt.

A színanyagaik segítik a vérképzést. Egyes országokban igazi superfoodként ismerik. A legtöbbször kiváló egészségvédő zöldségként tekintenek rá.

A gyönyörű püspöklila színű cékla A-, B-, C-, E-, K- és J-vitaminban gazdag, emellett biotint, bórt, cinket, folsavat, jódot, kalciumot, káliumot, ként, likopint, magnéziumot, mangánt, nátriumot, pantoténsavat, szilíciumot, vasat és rostot is tartalmaz. A színét adó, természetes ételfestékként is használt betacianin erős szívvédő antioxidáns.

Mivel az életerő nélkülözhetetlen forrása a vas, így a cékla ebben is segít! A vas megköti az oxigént a szervezetben, ami azért fontos, mert az oxigén jelenléte alapvető az egészséges testi működéshez.

“A préselt céklalé természetes nitrátokban gazdag, amit a szervezet nitrit és nitrogén-monoxid előállítására használ fel. Előbbi óvja az ereket a sérülésektől, utóbbi pedig rugalmasabbá teszi azokat, ezáltal jobb lesz a vér- és oxigénáramlás a sejtekhez, megnő az izmok teljesítőképessége, és az állóképesség. Mivel a cékla természetes cukrot tartalmaz, serkenti a hangulatjavító és „boldogsághormonként” emlegetett dopamin termelődését az agyban.” – írja egy amerikai superfood élelmiszerekkel foglalkozó kutatócsoport oldala is. Mivel a szervezet szempontjából a nitrogén-monoxid nagyon fontos, ezért is tartják ennyire nagyszerűnek a céklát, mint élelmiszert.

A cékla tápanyagai támogatják a hajat és a bőrt, ráadásul sok leírás szerint parazitaellenes hatású, akárcsak a medvehagyma.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A világ legdrágább kávéja: a cibetmacska titka

2025. október 18. 05:40

A Kopi Luwak története egyszerre szól a luxusról, a különlegességről és az etikai dilemmákról.

Hatósági áras tűzifát keres? Ezt kell tudnia róla – nem lesz kellemes az igazság

2025. október 15. 09:10

Köbméterenként akár 19 ezer forintért lehetett tűzifához jutni 2022 végén. Vajon most mi a helyzet a nagy sikerű programmal?

A házi fermentálás legfontosabb szabályai: amit a Nébih javasol

2025. október 13. 08:10

Savanyú, mégis biztonságos: a Nébih szakértői szerint a házi erjesztéshez elég néhány alapszabály, hogy a végeredmény finom és kockázatmentes legyen.

Hihetetlen újítás a magyarországi boltláncnál, vége a trükközésnek a vásárlók részéről

2025. október 12. 09:10

A mesterséges intelligenciát hívta segítségül, így győzte le az emberi „fifikát” az egyik nagy élelmiszer-üzletlánc – az új eszközei már egy év alatt megtérülnek.

Elfeledett magyar ételek

2024. december 12. 10:40

Lássuk, melyek azok a hagyományos magyar ételek, amelyek egykoron igen közkedveltek voltak, mára azonban „kimentek a divatból”.

Kíméljük meg fűnyíráskor a pitypangot, milliónyi finomság készíthető belőle

2024. március 23. 08:10

Tinédzser lehettem, amikor egyszer nekiálltam füvet nyírni a kertben, és arra lettem figyelmes, hogy anyám egy tállal szaladgál előttem, és szedegeti le gyorsan a pitypangot, apám meg ott helyben, a gyep közepén, az orrom előtt megeszi a pitypangok leveleit.

Gombapaprikás

2018. március 23. 09:27

Nincs az a mennyiség gombapaprikásból, ami ne fogyna el nálunk. Családilag imádjuk, még azt is megkockáztatom, hogy ha választani kellene a pörkölt és a gombapaprikás közül, akkor minden esetben az utóbbit választanánk.

Sajtos-paradicsomos napsugár

2019. szeptember 15. 04:39

Ez egy igazi vendégváró vagy éppen vendégmarasztaló fűszeres finomság, amit a napraforgómezők ihlettek.