Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Hogyan vessünk?

KITE Zrt.

Nézve az időjárást és a meteorológiai adatokat, lassan itt a vetés ideje. A vetés az egyik legfontosabb művelet, ha itt hibázunk, az egész termésre hatással van. Célunk az egyenletes kelés és az egyenletes növényállomány.

A vetés minőségét, illetve a vetéshez szükséges vetőgép típusát meghatározza a termesztéstechnológia. Teljesen más eszközre van szükség, ha hagyományos termesztéstechnológiát, forgatásos, forgatás nélküli vagy no-till technológiát használunk.

Vetés követelményei:

  • Azonos vetési mélység
  • Egyenletes nedvességtartalom
  • Egyenletes hőmérséklet
  • Egyenletes tőtávolság
  • Jó szem-talaj kapcsolat
  • Egyenletes kelés 24-36 órán belül

Hagyományos technológia használatánál már az alapművelés meg fogja határozni a vetés minőségét. Egy rosszul vagy rossz időben elvégzett alapművelést nehéz helyrehozni, nehéz elművelni. Ebben az esetben már nem tudunk minőségi magágyat sem készíteni. Elő kell készíteni a vetést, és minden megelőző műveletre oda kell figyelni. A magágy esetében fontos, hogy egyenletes legyen, és minden mag számára ugyanolyan feltételt biztosítsunk.

Kiváló minőségű vetést csak kifogástalan állapotú vetőgéppel lehet elvégezni. Mindig ellenőrzött és jól felkészített vetőgéppel dolgozzunk! Meg kell tervezni a vetést és a vetés kiszolgálását. Mivel 6 nap van az optimális időben történő vetés elvégzésére, így elengedhetetlen a vetőgép gyors és hatékony kiszolgálása. A vetőmag megválasztását is nagy odafigyeléssel kell elvégezni, hiszen, ha nem megfelelő vetőmagot választunk, sok problémába ütközhetünk. A saját gazdálkodási körülményeinknek megfelelő vetőmag szükséges, illetve a mag alakja és fajsúlya meghatározza a kivethetőségét.

1. ábra – Egyenletes vetőmag

Mikor is kezdjük a vetést? Mindig az adott növény, vetőmag, az időjárás, a talajállapot, talajhőmérséklet, talajnedvesség fogja meghatározni alapvetően a vetés kezdését. A talajnedvesség, talajhőmérséklet mérésére segítség a területre kitelepített meteorológiai állomás. A meteorológiai adatok segítségével pontosan tudjuk időzíteni a vetési folyamatokat.

Mielőtt elkezdjük a vetést, ki kell választani a megfelelő vetőtárcsákat a vetőmaghoz. Ebben segítséget nyújt a KITE Zrt. vetőgépleforgatási szolgáltatása, amely segítségével a kollégák meg tudják mondani, hogy az adott vetőmagot milyen sebességgel, milyen vákuumértékkel és melyik tárcsával lehet a legpontosabban kivetni. Természetesen ezek kiindulási értékek, és a vetés során mindig a gépkezelőnek kell figyelni a változásokat, és korrigálni a beállításokat.

Kezdő lépésnek be kell állítani a magágykészítő egységet és a vetési mélységet. A vetési mélységnek egyenletesnek kell lenni, hiszen, ha nem egyenletes, akkor nem lehet biztosítani az egyenletes kelést. A vetési mélység egyenletességét befolyásolja a talajnyomás, amelyet a talaj szerkezete határoz meg.

2. ábra Kiváló magárok

A magágykészítő egységet úgy kell beállítani, hogy ne művelje teljes mélységében át a magárkot, mert akkor nagyon laza lesz és gyorsan kiszáradhat. Egy centivel a magárokfenék felett kell lenni a maximális művelési mélységének.

Jöhet a magtakarás ellenőrzése! Törekedni kell arra, hogy ne maradjon nyitott magárok, mert abban az esetben kiszárad, és nem tud kikelni a mag. Fontos a jó talaj-mag kapcsolat.

3. ábra – Lezárt magárok

Néhány alap dolgot említettem a fentiekben, de ennél sokkal több dologra kell figyelni a vetésnél.

Pontos, kiváló vetés = kiemelkedő termés.

A gépüzemeltetési szolgáltatással kapcsolatos bővebb információkért látogasson el a www.kite.hu, a www.pgr.hu weblapra, vagy keresse a régiós precíziós gépüzemeltetési szaktanácsadó kollégáinkat!

Hodos Lajos, gépüzemeltetést támogató vezető

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kalászosok helye a növényi fehérjeforrások között

2024. november 14. 14:40

A növényi eredetű fehérjeforrások minőségének vizsgálatakor fontos figyelembe venni a fehérje biológiai hozzáférhetőségét és aminosav-összetételét is.

Technológiai fejlesztési lehetőségek napraforgónál

2024. november 14. 09:10

Vizsgáltuk a két legnagyobb őszi betakarítású, kapás növényünk ökostabilitását az országos termésátlagok felhasználásával a 2000–2022. évek között.

Az Agropyron glael mint a kenyérbúza lehetséges génforrása

2024. november 13. 08:10

A nemesítőkre és a kutatókra nyomás nehezedik, hogy olyan új fajtákat hozzanak létre, amelyek nagyobb hozamúak, táplálóbbak, ellenállóbbak a kártevőkkel és a betegségekkel szemben.

A cirok jól szerepelt no-till technológiában

2024. november 12. 17:10

Egyre többet hallani a cirokról, mint a jövő alternatív fehérjenövényéről.

Itt a zöldborsószezon - a KITE Zrt. bemutatta a legújabb fajtákat

2019. június 7. 06:38

Az ország minden szegletében jelen vannak a KITE Zrt. és a van Waveren közös együttműködésében kínált zöldborsófajtái. Ma Magyarországon nincs olyan feldolgozó, illetve integrátor, aki az elmúlt években ne használta volna ezeket a fajtákat.

Szoboravatás: Szabó Istvánra, a KITE Zrt. örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek

2022. november 5. 06:37

A megemlékezés célja a karizmatikus vezető, Szabó István szellemi örökségének ápolása és a KITE stabil értékrendjének továbbadása a fiatalabb generációknak.

Kalászos gabonák gombaölő szere, ami biztos tudással rendelkezik a jelen és a jövő kihívásaival szemben

2023. április 10. 08:34

Az európai hatóanyagfelülvizsgálati eljárások (visszavonás vagy megújítás) számos új kérdést vetnek fel a magyarországi kalászos termesztéstechnológiát illetően is.

Indigoval a kalászosok nagyobb terméshozamáért

2023. október 10. 11:40

A növények közvetlen környezetében számos, a fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését.