Növénytermesztés
Növénytermesztés

Közös szántóföldi bemutatót tartott a KWS és Valkon Jászkiséren

Közös szántóföldi bemutatót tartott a KWS és Valkon Jászkiséren

Agrofórum Online

Augusztus közepén tartott közös szántóföldi bemutatót a KWS Magyarország Kft. és a Valkon 2007 Kft. Jászkiséren. A helyszín évek óta változatlan, a gazdák nagy része tehát szinte már hazajár a területre. Ettől függetlenül minden alkalom mást és mást tartogat, rendszeresen új termékeket ismerhetnek meg – mind a kultúrnövények, mind a gépek tekintetében. Az Agrofórum az idei évben élő Facebook közvetítésekkel is jelentkezett a helyszínről, amelyek megtekinthetők közösségi oldalunkon.

Füleki Tamás és Füleki Róbert mutatta be a KWS legújabb termékeit

A rendezvény a jászkiséri művelődési házban kezdődött, ahol a gazdálkodók megismerhették többek között a KWS repcéit, valamint kalászos kínálatát. Előbbit a KWS Magyarországtól Pintér János, utóbbit a Betamag-Trade Vetőmag Kereskedelmi Kft.-től Gonda László mutatta be. De szó esett még többek között a Phylazonit talajoltó készítményeiről, az FMC őszi technológiai ajánlatairól, a Genezis aktualitásairól, valamint a növénybiztosítások fontosságáról is.
Az előadás után aztán a termelők elindultak a szántóföldi bemutató helyszínére, ahol Füleki Tamás és Füleki Róbert mutatta be a KWS legújabb termékeit (1. kép).

Kísérleti terület németországi példa alapján

A rendezvény ideje alatt Sipos Gézával, a KWS Magyarország Kft. északkelet-magyarországi régióvezetőjével beszélgettem a bemutatott fajtákról és kísérletekről.

Nem egy szokványos bemutató területen vagyunk, hiszen a helyszín rendkívül látványos. A formák, a színek nemcsak szakmai élményt nyújtanak ezen a rendezvényen. Látok például narancssárga virágból kirakott KWS feliratot is. Minek köszönhető mindez?
Nagyjából 8-10 éve Németországban láttunk egy hasonlóan szép, tetszetősen összeállított kísérletet, és akkor határoztuk el, hogy ezt elhozzuk Magyarországra. A külalak mellett komoly vizsgálatok is folynak a területen, tehát a kellemeset a hasznossal kombináltuk.

Feltételezem, hogy egy ilyen látványos bemutatót nem könnyű megteremteni.
Már akkor is tudtuk, hogy ez nem lesz egyszerű feladat, amikor először felmerült a lehetősége annak, hogy megvalósítsuk azt, amit Németországban láttunk. Egy ilyen bemutató terület létrehozásához nagyon precíz partner kell. Ebben szerencsénk volt, mert a Jászkiséri Agroszöv Zrt. kezdetektől fogva szívügyének tekinti a kezdeményezésünket. De a KWS-es kollégákat is ki kell emelni, hiszen a tervezés már januárban megkezdődik, és a kísérleteket egészen szeptember végéig figyelemmel kell kísérniük. Fontos feladat ez, hiszen erről a területről minden alkalommal nagyon megbízható, rendszerint pozitív eredményeket szoktunk kapni.

Milyen újdonságokat láthatnak a területen a gazdálkodók?
Elsősorban azokat a fajtáinkat szoktuk itt elvetni, amelyekkel már most vagy a jövőben dolgozni szeretnénk, és az innovációt képviselik. Ki lehet emelni a CLIMACONTROL3 hőstressz- és szárazságtűrő kukorica hibridjeinket, a KWS 2370-est, a  Kamparis-t és a Konfites-t. A kísérletekben rendre jól szerepelnek az új napraforgóink, most is biztató képet mutatnak. Emellett szintén kiemelhető a bajnok silókukoricánk, a Konsens, amelyet nagy csőmennyiség, és hatalmas zöldtömeg, valamint kimagasló beltartalmi érték jellemez.

Valtra, Regent és Tellus gépek a Valkontól

Gyakorlati körülmények között két gépkapcsolatot mutatott be a jászkiséri rendezvényen a Valkon 2007 Kft. A munkagépek üzemeltetéséről természetesen ezúttal is a finn Valtra traktorok gondoskodtak. „Három évvel ezelőtt mutatták be a Valtra új T szériáját, amiből a legnagyobbat, a T234 típust hoztuk el. Nagyon népszerű gépről beszélünk, amit többek között a levegőrugózással ellátott első hídjának is köszönhet” – mutatta be a rendezvényen gyakorlati körülmények között is dolgozó traktort Jócsák Attila erőgépkereskedelmi vezető.

A Valtra mögött egy Tellus talajlazítót láthattak a gazdálkodók, amely Magyarországon, méghozzá Mezőtúron készül. „Ezt a márkát az idei évben kezdtük forgalmazni. A Jászkisérre elhozott típus 3 méter munkaszélességű, 7 késes kivitel, amit akár 55 cm-re is beleengedhetünk a földbe” – tudtuk meg Jócsák Attilától, aki azt is elárulta, hogy már most létezik olyan gépük, amely 70 cm mélyen képes lazítani. Emellett folyamatosak a fejlesztések, a jövőben elérhetők lesznek 5 és 9 késes kivitelű Tellus lazítók is.

A szintén népszerű Valtra N134 erőgép mögött egy három soros Regent Tukan MSG szántóföldi grubber mutatta meg tudását a jászkiséri bemutatón. „A kapákat a jelenlegi beállítással nagyjából 20 cm-re tudjuk leengedni, ám igény esetén mélyebbre is hatolhatunk, mindössze a szárnyakat kell levenni a késekről. Ez egy három gerendelyes kivitel, tehát a kapák három sorban helyezkednek el, amelyek mögött egy bakhátrendező tárcsasor, majd leghátul egy lezáró, tömörítő henger található” – tudtuk meg a rendezvényen a Valkon Kft. szakemberétől.

(Gribek Dániel – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Amalgerol® - ha stresszes a helyzet

2024. május 16. 05:40

Szántóföldi növényi kultúrákban aszály esetén a növekedés fenntartásáról kell gondoskodni. Ezt az Amalgerol® 3-4 l/ha vagy Amalgerol® Essence 2 l/ha dózisának kipermetezésével segíthetjük elő.

Automatizált gépek? A CASE IH már a jövővel kísérletezik

2018. július 10. 05:27

A CASE IH elindította az Autonómia és Automatizálási Programját, amelynek részeként kutatásokat és kísérleteket kezdtek valós körülmények között.

Continental: TractorMaster és CombineMaster

2018. április 20. 07:15

Új név és programbővítés.

Szintet lépett a Fendt Xaver robotprojekt

2020. szeptember 17. 05:37

A Fendt Xaver program célja elsősorban az, hogy a szakemberek olyan intelligens rendszerekkel kísérletezhessenek, amelyeket később a nagyobb gépekben is alkalmazhatnak majd.

Világrekordernek szánt új rotoros kombájnnal és biogázas nagytraktorral készül a New Holland az Agritechnicára

2023. október 6. 12:40

Több mezőgép-kategóriában a szabályok újraírásával szeretné búcsúztatni 2023-at a New Holland, a gyártó mérnökei ugyanis a „legjobbat a legjobbaknak” elvét követve, az év legfontosabb újdonságait meghagyták a november 12-18. között tartott hannoveri Agritechnica kiállításnak.