Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?

Bayer Crop Science

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is!

A fenti állításnak egyik legmeghatározóbb jele az utóbbi pár évben lezajlott fajtaváltás: előtérbe került a termőképesség és hátrébb szorult a beltartalmi értékek jelentősége. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a kalászosokban eddig alkalmazott termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges újítanunk kell. A kalászosok termesztéstechnológiájának egyik legmeghatározóbb eleme a növényvédelem, azon belül is a gabonabetegségek elleni védelem, hiszen a fajta, a termőterület és a növénytáplálás mellett az állomány egészségi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minőségét, és így a termesztés gazdaságosságát is. A fentiek miatt hazánkban is megfigyelhető, hogy a termesztéstechnológia intenzívebbé válása magával vonja a gombaölő szerek intenzívebb használatát.

A hazai téli időjárás változása miatt a kalászosokban nő a korai fertőződés és a járványveszély. Hazai viszonyaink között egy átlagos szezonban és átlagos termelési szinten sokszor két fungicidkezeléssel is megoldható a gombabetegségek kártételének megelőzése. 2014-ben az ismert körülmények miatt berobbant a sárgarozsda, és az eddig megtapasztalt legerősebb járványt okozta. Emiatt 2014-ben és 2015-ben már sok gabonatermelő végzett három fungicidkezelést. Nekik volt igazuk: a nagy infekciós nyomás ellenére meg tudták védeni állományukat. A három kezelésnek az intenzív technológiákban (vetőmag-szaporítások, durum, 9-10 t/ha várható termésátlagok esetében) ma már általánosnak kell lennie, hiszen a fajta terméspotenciálját csak így tudjuk maximálisan kiaknázni.

Mikor és mivel kezeljünk?

 Eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján leszűrhető, hogy nem szabad 2019-ben sem elhagyni a bokrosodás végén, szárba szökés kezdetén (T1 időszak) az alapozó kezelést. Ehhez a Bayer az átlagos és intenzív technológiában egyaránt a Jubileum Pro csomagban is megtalálható Falcon Pro kezelést javasolja, 0,6-0,75 l/ha dózisban.  Egyes gabonaállományokban a januári fejlettségük alapján akár a még korábbi (amint a talajviszonyok engedik), ún. T0 időszakban való gombaölő szeres kezelés is indokolttá válhat!

A második kezelés a zászlóslevél kiterülése idején, illetve röviddel azt követően indokolt (T2 időszak). Átlagos technológiában ekkor az időjárástól és a betegség nyomástól függően a triazol-kombinációk magasabb dózisa indokolt: a Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha dózisa a megfelelő. Intenzívebb termesztést folytató gazdatársaknak feltétlenül javasoljuk a Zantara bevetését ebben az időszakban 1,25-1,5 l/ha dózisban.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető lesz egy új kalászos gombaölő készítmény – az Ascra Xpro is, amely búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére (T2) időzítve, levélbetegségek ellen és termésfokozásra 1,2 l/ha dózisban.

Ami sehol nem elhagyható, az a virágzás eleje és közepe között végzett kalászvédelem (T3 kezelési időpont). Ekkor tudunk védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek mellett a késői levélbetegségek ellen is. Erre kiválóan alkalmas a Falcon Pro 1 l/ha dózisa, az intenzív technológiában viszont az 1 l/ha Prosaro kijuttatása indokolt. Kalászbetegségek elleni kezelések esetén fokozott figyelmet kell fordítani a hektáronként kijuttatandó permetlé mennyiségére és a megfelelő fedettséget biztosító fúvóka kiválasztására.

A SZÓJATERMESZTÉS a kiváló- és megfelelő fajtával kezdődik

A 2018-as évben is helyeztünk ki új szójafajtákat vetőmagtermelő partnereinknél, a már meglévőkkel egyetemben. Az állandóságot jelentő ES GLADIATOR és ES MENTOR mellett, az utóbbi időben három újnak mondható fajtát ismerhettek meg a gazdatársak itt a Szigetközben.

Termésmennyiség alakulása a különböző tőszámmal vetett hibridbúza-állományokban

A szélsőségesen változó időjárási és piaci körülmények következtében napjainkban már olyan búzafajtákra van igény, amelyek az eddigieknél nagyobb termőképességgel és jobb stressztűrő képességgel rendelkeznek.

Miért érdemesebb aprómagot – IS – termelni?

A Pannon-Mag-Agrár Kft. Magyarországon a zöldtrágya magkeverékek és immár jól bevált kaszáló, legelő- és prémium pázsit fűmagkeverékek gyártásával kapcsolatosan vált méltán ismertté. Mintegy 8000 hektáron állítunk elő vetőmagot, melyet saját, jelenleg a legkorszerűbb vetőmagüzemi gépekkel kísérünk el a fémzárolásig.

Ki csinálja jobban? – Búza termesztéstechnológia hazánkban és az Egyesült Államokban

Izgalmas szakmai tapasztalatokat oszt meg a szerző, aki az USA búzatermesztésének agrotechnikai elemeit ismerte meg egy kansasi, több mint 10 000 hektáros nagygazdaságban.

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

2018. március 19. 07:47

Duplán jó duó

Nem kell kompromisszumot kötnie! Vannak olyan búzafajták, amelyeknél a kiemelkedő termőképesség mellé megbízható malmi paraméterek társulnak. Az Agromag Kft. olyan szerencsés helyzetben van, hogy a termékpalettáján szerepel két ilyen fajta is. A hitelesség kedvéért egy olyan kísérletsorozat eredményeinek segítségével fogom bemutatni ezt, amely mindenki számára elérhető.

2018. szeptember 11. 13:54

Nufarmer magazin – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

Vetőmagcsávázás és őszi gyomirtás, a repce őszi növényvédelme, állományszárítás, tarlóápolás, valamint kijuttatástechnológiai tanácsok.

2018. szeptember 5. 09:57

Elmaradhat a kalászosok bokrosodása és jön a vetésfehérítő is

Az elmúlt héten tovább folytatódott a kellemes tavaszi idő. A kiadós csapadékot hozó időjárási frontok továbbra is nagy ívben elkerülik a Kárpát-medencét. A talajok felső rétegében aggasztó mértékű a kiszáradás. Az áttelelt növények fejlődését most nem a hőmérséklet, hanem a vízhiány gátolja.

2019. március 12. 10:36