Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?

Mikor és mivel védekezzünk a kalászosok gombabetegségei ellen?

Bayer Crop Science

Új korszak kezdetéhez érkezett a magyarországi kalászosgabona-termesztés: változik a kalászosok súlya a vetésforgóban, növekszik a termesztés intenzitása és növekednek a termésátlagok is!

A fenti állításnak egyik legmeghatározóbb jele az utóbbi pár évben lezajlott fajtaváltás: előtérbe került a termőképesség és hátrébb szorult a beltartalmi értékek jelentősége. Annak érdekében, hogy a megváltozott piaci környezetben is megőrizzük versenyképességünket, felül kell bírálni a kalászosokban eddig alkalmazott termesztéstechnológiánk elemeit, és ahol szükséges újítanunk kell. A kalászosok termesztéstechnológiájának egyik legmeghatározóbb eleme a növényvédelem, azon belül is a gabonabetegségek elleni védelem, hiszen a fajta, a termőterület és a növénytáplálás mellett az állomány egészségi állapota határozza meg a termés mennyiségét és minőségét, és így a termesztés gazdaságosságát is. A fentiek miatt hazánkban is megfigyelhető, hogy a termesztéstechnológia intenzívebbé válása magával vonja a gombaölő szerek intenzívebb használatát.

A hazai téli időjárás változása miatt a kalászosokban nő a korai fertőződés és a járványveszély. Hazai viszonyaink között egy átlagos szezonban és átlagos termelési szinten sokszor két fungicidkezeléssel is megoldható a gombabetegségek kártételének megelőzése. 2014-ben az ismert körülmények miatt berobbant a sárgarozsda, és az eddig megtapasztalt legerősebb járványt okozta. Emiatt 2014-ben és 2015-ben már sok gabonatermelő végzett három fungicidkezelést. Nekik volt igazuk: a nagy infekciós nyomás ellenére meg tudták védeni állományukat. A három kezelésnek az intenzív technológiákban (vetőmag-szaporítások, durum, 9-10 t/ha várható termésátlagok esetében) ma már általánosnak kell lennie, hiszen a fajta terméspotenciálját csak így tudjuk maximálisan kiaknázni.

Mikor és mivel kezeljünk?

 Eddigi gyakorlati tapasztalatok alapján leszűrhető, hogy nem szabad 2019-ben sem elhagyni a bokrosodás végén, szárba szökés kezdetén (T1 időszak) az alapozó kezelést. Ehhez a Bayer az átlagos és intenzív technológiában egyaránt a Jubileum Pro csomagban is megtalálható Falcon Pro kezelést javasolja, 0,6-0,75 l/ha dózisban.  Egyes gabonaállományokban a januári fejlettségük alapján akár a még korábbi (amint a talajviszonyok engedik), ún. T0 időszakban való gombaölő szeres kezelés is indokolttá válhat!

A második kezelés a zászlóslevél kiterülése idején, illetve röviddel azt követően indokolt (T2 időszak). Átlagos technológiában ekkor az időjárástól és a betegség nyomástól függően a triazol-kombinációk magasabb dózisa indokolt: a Falcon Pro 0,8-1,0 l/ha dózisa a megfelelő. Intenzívebb termesztést folytató gazdatársaknak feltétlenül javasoljuk a Zantara bevetését ebben az időszakban 1,25-1,5 l/ha dózisban.

A Bayer Crop Science magyarországi kínálatában 2019-től elérhető lesz egy új kalászos gombaölő készítmény – az Ascra Xpro is, amely búzában, árpában, rozsban és tritikáléban engedélyezett. Alkalmazása intenzívebb technológiában javasolt elsősorban a zászlóslevél kiterülése környékére (T2) időzítve, levélbetegségek ellen és termésfokozásra 1,2 l/ha dózisban.

Ami sehol nem elhagyható, az a virágzás eleje és közepe között végzett kalászvédelem (T3 kezelési időpont). Ekkor tudunk védekezni a kalászfuzáriózis és más kalászbetegségek mellett a késői levélbetegségek ellen is. Erre kiválóan alkalmas a Falcon Pro 1 l/ha dózisa, az intenzív technológiában viszont az 1 l/ha Prosaro kijuttatása indokolt. Kalászbetegségek elleni kezelések esetén fokozott figyelmet kell fordítani a hektáronként kijuttatandó permetlé mennyiségére és a megfelelő fedettséget biztosító fúvóka kiválasztására.

Közraktározással a magasabb terményárakért

2019. május 23. 17:29

A közraktározásnak köszönhetően a termelők úgy várhatják ki a magasabb terményárakat, hogy közben hitelhez jutnak, így a későbbi munkák fedezetét is megteremthetik.

Olajos magvak: van még perspektíva!

2019. május 22. 07:47

A termőhelyi adottságok és termelési kultúra, a magyarországi feldolgozói kapacitások bővülése, valamint a piaci és agrárpolitikai környezet egyaránt jó perspektívát jelentenek a hazai olajos magvak termelésének – állítják napraforgó és a repce lehetőségeit körüljáró elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

A sóskaborbolya szerepe a rozsdagomba terjedésében

2019. május 15. 07:33

A sóskaborbolya jelentette veszélyt az is világosan jelzi, hogy a 2017-es svédországi szárrozsda-járvány olyan területen tört ki, ahova ezt a növényt visszatelepítették.

Teszt nélkül győzött meg

2019. május 14. 14:33

Gyakorlati tapasztalatok a Multoleo biostimulátorral az Arysta termékcsaládból.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.

Jól halad a betakarítás

2018. július 31. 06:30

A kalászosok teljes termőterületének 73,8 százalékáról, 1 millió hektárról közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be.

Cherokee – Teljeskörű védelem a sikeres kalászos gabonatermesztés érdekében

2019. április 5. 10:01

A kalászos gabonák termesztése során a gazdálkodók különböző növénykórtani problémákkal találkozhatnak, amelyek egyaránt befolyásolják a várható termés mennyiségét és minőségét.

Miért kell a kalászosoknak ősszel is tápanyag?

2018. szeptember 21. 12:27

Kísérleti eredményeink igazolják, hogy kukorica és napraforgó után megtérülő befektetés a magasabb hatóanyag-dózisú őszi alaptrágyázás.