Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Mikor vessük a kukoricát?

Mikor vessük a kukoricát?

Minden tavasszal felmerül az örökzöld kérdés, mikor induljuk a kukoricavetéssel?  Hogy döntsön tehát a gazda, mikor vesse a kukoricát?  A legtöbbször az optimális vetésidő adja a legmagasabb termést.

Az elmúlt hetek változékony márciusi időjárása után érkezett hidegfront hatására, jelentős lehűlés következett be, sőt április elején éjszakai fagyok várhatóak. Jelenleg a talaj az ország nagyrészében jobban feltöltődött nedvességgel, így nehezebben is melegszik. A nedves, hideg körülmények nem kedveznek a kukorica vetőmag csírázásának, ezért még célszerű egy kicsit várni a vetéssel.

Ami a talajhőmérsékletet illeti, aranyszabály, hogy a kukorica vetését akkor érdemes elkezdeni, amikor a talajhőmérséklet a vetésmélységben reggel mérve eléri a 10 °C-t. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az időjárás időnként drámaian tud változni egyik hétről a másikra és egy túl korai vetést követő jelentős lehűlés komoly károkat tehet a csírázásnak indult, esetleg kikelt kukoricában. Ezért a ma már elég pontos időjárás előrejelzéseket nagyon fontos követni.

A talajhőmérséklet a következő napokban még várhatóan 10°C alatt marad, melyről a http://corteva.meteoplaza.hu/ WEB-oldalon valamint az Agro-Assist aplikáción folyamatosan tájékozódni lehet.

Mi szól az optimális vetésidő mellett?

  1. A tartósan 10 °C feletti talajhőmérséklet gyors, egyenletes kelést, és egyöntetű növényállomány lehetőségét nyújtja, ami a potenciális legnagyobb termés záloga.
  2. A gyors kelés eredménye, hogy a vetőmagok nem szenvednek akár hetekig a hideg talajban, így nem kell hiányos és egyenetlen kelésre számítanunk, amellyel már a keléskor jelentős terméscsökkenéssel kellene számolnunk.
  3. A gyors és egyenletes kelést követően a növények intenzív növekedésnek indulnak, így kevesebb lehetőségük van a kártevőknek és kórokozóknak a fiatal kukoricát károsítani.
  4. A gyors és egyenletes kelés lehetővé teszi a gyomírtás kedvezőbb időzítését és a gyomkonkurencia hatékony kiiktatását. Principal Plus Gold
    1. https://www.corteva.hu/termekek-es-megoldasok/novenyvedelem/principal-plus-gold.html

Mit javaslunk tehát a kukorica optimális vetésidejének eldöntéséhez?

Úgy ítéljük meg, hogy a korai vetésidőből eredő potenciális kár megelőzése érdekében érdemes a lehető legnagyobb körültekintéssel eljárnunk a vetéssel kapcsolatban. Az optimálisnál korábbi vetésidő alkalmazását tehát nem javasoljuk, csak kivételesen. Ez esetben kérdezzék munkatársainkat, akik segítenek, mely Pioneer hibridek alkalmasak az optimálisnál korábbi vetésre.

Pioneer vetőmagok: https://www.corteva.hu/termekek-es-megoldasok/vetomagok.html

Dr. Piukovics László
Corteva Agriscience

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

72–75 ezer forintos induló búzaárról szólnak idén a hírek

2024. május 26. 08:10

Az ukrán és az orosz búza is beszabadult az európai piacra, ami alapvetően változtatta meg a korábbi helyzetet.

Növelje a nitrogénfelhasználás hatékonyságát Best4N! repcehibridekkel

2024. május 24. 08:10

A nitrogénfelhasználás hatékonyságának optimalizálása a repcetermesztésben alapvető fontosságú az okszerű és költséghatékony tápanyagutánpótlás szempontjából.

Csökkentett műtrágyafelhasználást, a biodiverzitás védelmét szolgáló fejlesztések

2024. május 22. 15:40

A BlueN biostimulátor és Instinct nitrogén stabilizátor segítségével a gazdálkodók csökkenthetik a műtrágyafelhasználást.

A hatékony vetőmagkezelés hozzájárul a növények egészséges fejlődéséhez

2024. május 17. 16:10

A Corteva vetőmagkezelés fejlesztése során egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a biostimulátorok, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak.

Pénteken írhatják aló az ukrán megállapodást - zuhantak az árak

2022. július 22. 06:12

Az amerikai határidős kukorica árszintje kéthetes mélypontra esett, az új termésű szójabab pedig hat hónapos mélypontra zuhant csütörtökön.

Calaris Professional 3.0 – Még erősebb hatás fenyércirok és más egyszikű gyom ellen

2023. február 24. 05:32

A kukorica gyomirtás neuralgikus pontja az egyszikűek elleni védelem.

Merre tart a ,,genetikailag módosított” Európában?

2022. augusztus 10. 12:12

A jelenség mögött egyrészt az ukrán-orosz háború állhat. De mi is az eddigi ,,egyenleg”?

Erős rali után csökkentek az árak Chicagóban

2023. február 14. 06:36

A tengerentúlon vegyes összkép rajzolódott ki a hétfői terménypiaci kereskedésben, míg kontinensünkön a vevők diktálták a tempót.