Növénytermesztés
Fizetett tartalom
Növénytermesztés
Fizetett tartalom

Osztozunk a kockázatvállalásban – AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Osztozunk a kockázatvállalásban – AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

Syngenta Kft.

Termesztett növényeink jövedelmezőségére jelentős hatást gyakorolnak az általunk nem befolyásolható időjárási tényezők. A kukorica ilyen szempontból az egyik leginkább kitett növényünk.

Az elmúlt 5 évre visszatekintve háromszor volt rendkívül aszályos és forró a nyár, amely komoly hatással volt a hektáronkénti hozamokra. Annak érdekében, hogy a kukorica termésátlagaink ne mutassanak radikális ingadozásokat az egyes évjáratok között, szemléletváltásra és a termesztés intenzifikálására van szükség. Fel kell hagynunk a tradíciókra alapozott termesztéssel és nagyobb tudatossággal kell a kukorica termesztés minden elemét tervezni és kivitelezni. Azonban még így is előfordulhat, hogy a nyári csapadékhiány és a forró napok veszélyeztetik a kukoricatermesztésbe fektetett erőforrásainkat.

Mit tehetünk annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeket a kockázatokat?

Bár az időjárás alakulására nincs befolyásunk, új programunk, az AgriClime révén a Syngenta 2019-től már nem csupán az Artesian hibridekkel és a technológiai ajánlásokkal járul hozzá az eredményesebb kukorica termesztéshez, de pénz visszafizetési garanciával a termelésbe fektetett kockázatvállalásban is osztozik a termelőkkel.

A Syngenta 2018-ban muttata be az új, több pillére támaszkodó kockázatcsökkentő programját a magyarországi termelők számára, amely jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a kukoricatermesztésbe fektetett munka évjárattól függetlenül is jövedelmezőbb legyen. Az Artesian márkanév alatt bevezetésre kerülő új kukorica hibridek kiváló alkalmazkodóképességgel és nagy termőképességgel rendelkeznek, ami kedvező körülmények között versenyképes termést tesz lehetővé, míg hő- és szárazságstressz esetén jelentős versenyelőnyt biztosít a hagyományos hibridekhez képest. Az idei esztendőben bemutatkozó SY Chorintos és SY Orpheus mellett, 2019-ben két újabb hibriddel, az SY Premeo-val (FAO 390-410) és SY Carioca-val (FAO 470-490) bővül az Artesian kínálatunk.

Az Artesian hibridek 2019-ben is prémium csávázással kerülnek forgalomba. A Maxim Quattro négy gombaölő hatóanyagot tartalmaz, amely komplett védelmet biztosít a kórokozók ellen, ezzel képes megalapozni a teljes tenyészidőre a kukorica növény jobb egészségi állapotát. A Force 20 CS rovarölő csávázó szer a drótféreg fertőzés mérséklésével védi a kukorica gyökérzetét. Az igazi újdonságot azonban a harmadik csávázó szer, a teljesen új hatásmechanizmusú, sedaxan hatóanyagú Vibrance jelenti. A készítmény élettani hatása révén képes arra, hogy a gyökérzet erősítésén keresztül biztosítsa az erőteljes kezdeti fejlődést és a jóval hatékonyabb tápanyag- és vízfelvételt már a kezdeti időszakban is.  Ez a hat hatóanyag együttesen nagymértékben támogatja a korai vethetőséget, hosszantartó védelmet biztosít a kukorica kritikus fejlődési stádiumában, az élettani hatásnak is köszönhető erősebb gyökérzet, szár és levélzet biztosítja a jobb stressz toleranciát, és képes megalapozni a magasabb, versenyképesebb termést.

A kockázat minimalizáló ajánlatunk 2019-ben egy újabb elemmel, az AgriClime programmal bővül. A Syngenta által kidolgozott program, célja, hogy segítse a termelőket a szárazság és hőség okozta veszélyek ellensúlyozásában, osztozva ezzel a termelésbe fektetett kockázatokban is.

Hogyan működik az Agriclime program a gyakorlatban?

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

A regisztráció a Syngenta képviselő segítségével egy egyszerű online felületen történik, ahol a gazdaság GPS koordinátáit is szükséges megadni, mivel ez jelöli ki azt az 5×5 km-es időjárási cellát, amihez a megfigyelt hőség és a csapadék küszöbértékek tartoznak (összesített csapadék mennyiség és forró napok száma).  Az időjárási cella küszöbértékei az adott helyszín elmúlt 20 éves historikus adatai alapján kerülnek meghatározásra.

A garanciális periódus 2019 június 15. és július 31. között áll fenn, mivel a kukorica a virágzás és termékenyülési időszakban a legérzékenyebb a fent említett időjárási szélsőségekre.

A programban a Syngenta egy globális és független időjárási adatszolgáltató partner adatait veszi figyelembe, amely helyi meterológiai adatszolgáltatók adatait és műholdas adatokat is használ az adott cella időjárási küszöbértékeinek kiszámításakor. A garanciális periódus végén a programban résztvevő termelők értesítést kapnak arról, hogy a meghatározott időjárási feltételek miként alakultak az adott időszakban. Ha a lehullott csapadék mennyisége nem éri el a meghatározott szintet vagy a forró napok (34°C-ot meghaladó napi maximum hőmérséklet) száma meghalad egy előre meghatározott küszöbértéket, a Syngenta visszafizeti a programban résztvevő termékek árának akár a 30%-át.

 

Az időjárást befolyásolni tehát nem tudjuk, de a Syngenta kockázatcsökkentő ajánlata nagymértékben képes hozzájárulni ahhoz, hogy a kukoricatermesztés a kedvezőtlenebb időjárási körülmények ellenére is jövedelmező legyen. Ha pedig a kukorica legérzékenyebb időszakában a csapadékhiánynak vagy a forró napok okozta termékenyülési problémáknak köszönhetően mégis veszélybe kerülne a befektetés, a Syngenta az AgriClime programmal nyújtott pénz visszafizetési garanciával járul hozzá a kukoricatermesztés jobb jövedelmezőséghez.

A további részletekért keresse Syngenta kapcsolattartóját.

Készülni kell a digitális világ térhódítására a mezőgazdaságban is!

A világ egyik legnagyobb vegyipari konszernje, a Bayer nem csak a társadalmi igények miatt fejleszt bio növényvédő szereket. Betartják a szigorú regulákat, még ha azokkal sokszor nem is értenek egyet. Bár talán ezen most nincs idejük rágódni, hiszen éppen a mezőgazdasági szektor legnagyobb vállalategyesítésén dolgoznak a napi operatív feladatok mellett. Hogy mikor találkozik a termelő Bayer kukoricahibriddel, vagy meddig létezik még a Monsanto cégnév, arról Tora Péterrel, a Bayer Hungária Kft. Crop Science Divízió üzletágvezetőjével beszélgettünk.

Mezőgazdasági területekre, különösen kukoricaállományokra jellemző nagygomba előfordulások

A lágyszárú kultúrákban a nagygombáknak jelen ismereteink szerint nincs gyakorlati jelentőségük, ugyanis nagyon kevés ismert nagygomba-kórokozó fordul elő lágyszárúakon, így kártételük is elenyésző. A gyümölcsösök esetében már más a helyzet, itt számos, igen veszélyes kórokozó előfordulhat. A gyümölcsösökben, réteken, kaszálókon, legelőkön és a szántóföldjeinken (különös tekintettel a kukoricatáblákra) felbukkanó nagygomba-fajokat mutatja be az írás.

A mákfajták múltja és jelene

Magyarországon hosszú múltra tekint vissza a máktermesztés és -fogyasztás. A máknemesítés történetéről, a múlt század népszerű mákfajtáiról és az EU-csatlakozás óta a Közösségi Fajtajegyzéken rendelkezésünkre álló étkezési fajtákról, őszi és tavaszi genotípusokról és az ipari mákfajtákról olvasható lapunk hasábjain.

A mohar termesztése

Kínában a mohar a legelterjedtebb élelmezési céllal termesztett kölesféle, Európában inkább madáreleségként használják. A mohar környezeti igényeit, a biológiai alapokat és az egyes termesztéstechmológiai elemeket foglalja össze az írás.

A meleg már a gyümölcsöket is megperzselheti

Ismét csökken a csapadékhajlam, többnyire napos, száraz időben lehet haladni a szántóföldi munkákkal. A legmelegebb órákban sokfelé alakul ki légköri aszály, a hét közepén pedig a növények levelét és a gyümölcsöket érintő perzselés veszélye is fennáll. A hét közepétől fokozódik a hőség, szerdától helyenként a 35 fokot is meghaladja a maximumhőmérséklet.

2018. augusztus 7. 06:52

Terménypiac: lassú áremelkedést hozott a hideg

Nemcsak a gabonafélék esetében, hanem az olajosmagvaknál is nemzetközi szinten lassú emelkedés figyelhető meg, mutatkozik esély arra, hogy a korábbi „oldalazó” mozgás enyhe erősödésbe fordul.

2018. február 27. 08:26

Nufarm: fontos, hogy helyén kezeljük a dolgokat!

Az ausztrál Nufarm Európában növeli jelenlétét és piaci súlyát, miután jelentős üzletrészeket vásárolt az Adamától, a Syngentától és az FMC-től az elmúlt év végén. Vajon mikor és mit érezhetnek ebből a gazdálkodók?

2018. február 8. 11:31

Martonvásáron bemutatták az első kukoricahibridet…

Az EU kukoricatermésének 12%-át adja Magyarország. Probléma, hogy éves szinten csak hat hónapig hajózható a Duna, mert vagy alacsony, vagy magas a vízállása, ami az exportot megnehezíti.

2018. szeptember 17. 14:03