Növénytermesztés
Növénytermesztés

Precíziós vetés és hibridárpa Kunpeszéren

Precíziós vetés és hibridárpa Kunpeszéren

Agrofórum Online

Október elején az Alföldön is megkezdődött az őszi árpa vetése, Kunpeszér határában ráadásul mindez precíziósan történik - ahogy ez már megszokott minden növénykultúra esetében.

Németh András precíziós mezőgazdasági szaktanácsadónál már tavasszal, a kukoricavetés idején, valamint nyáron, a zab betakarításakor is jártunk, az akkor készített videóink ugyanúgy elérhetőek honlapunkon, mint az őszi, amikor a hibridárpáról és annak precíziós talajba juttatásáról beszélgettem a fiatal gazdálkodóval.

„Az eddigi tapasztalataimra, az NDVI képekre és a hozamtérképekre alapozottan zóna-lehatárolást végeztem, ami alapján ezt a táblát két külön termőhelyi zónára osztottam fel. Egy magasabban fekvő, homokos területet, illetve egy mélyebb, szikes, kötöttebb részt választottam külön” – kezdte a helyspecifikus technológiájának bemutatását.

A négy méteres, kombinált HORSCH Focus TD vetőgép Kunpeszér határában

Kevesebb vetőmag, több műtrágya

A magasabban fekvő részre az ajánlott hektáronkénti 90 kilogrammhoz képest nagyjából 10 százalékkal csökkentett dózisban, 80 kilogrammos mennyiségben került ki a vetőmag, mivel itt a talaj melegebb, jobb magágyat lehet készíteni, a növény tehát vélhetően néhány nappal korábban kel majd, több ideje lesz bokrosodni az őszi időszakban. „A lapos részen általában rosszabb magágyat tudunk készíteni. Mivel ennek köszönhetően sokkal gyengébb és későbbi a kelés, ezért körül-belül 10%-kal megemeltem a vetőmag mennyiségét hektáronkénti 100 kilogrammra.”

A táblán belül a mélyebb területre több műtrágya, a magasabban fekvőre viszont kevesebb került. Ennek oka, hogy Kunpeszéren ismét aszályos évre számítanak, ami azt is jelenti, hogy a homokos részen vélhetően nem lesz annyi csapadék, hogy a növények fel tudják venni a tápanyagot. Ezzel a megoldással tehát hatékonyan lehet költséget megtakarítani.

A táblán belüli különbségek, a homokos és a szikes részek a levegőből is jól elkülöníthetők

A területre egyébként a Jallon hibridárpa került, ami nem véletlen, hiszen az elmúlt 2-3 évben a korábbi helyi “kedvencet” ugyanazzal a technológiával rendre megelőzte, minden évben 2-2,5 tonnával.

Precíz vetőgép nélkül nem megy

„Tritikálé elővetemény volt, összesen két tarlókezelést kapott a terület, az alapművelést pedig egy menetben végezzük a vetéssel” – fogalmazott Németh András. Erre a feladatra ezúttal egy demóra kölcsönbe kapott, négy méteres, kombinált HORSCH Focus TD vetőgépet használnak, aminek elején egy szántóföldi kultivátor, valamint egy tömörítő keréksor készíti a magágyat. A vetőelemek ezeket követik.

„Az alapművelést, a precíziós, differenciált tápanyag-kijuttatást, a magágykészítést, a vetést és a hengerezést egyben tudjuk elvégezni, ami a munkaerő-hiány leküzdésében nagyon sokat segít” – fogalmazott a fiatal szakember, aki hangsúlyozta, hogy a gépnek ugyan hatalmas vonóerő-igénye van, de azt nem szabad elfelejteni, hogy öt műveletet hajt végre egyszerre. Ezt ráadásul hektáronként 20 literes üzemanyag-fogyasztással.

created by dji camera

A műtrágyát háromféleképpen juttatja ki a gép: vagy a talaj mélyére, akár 30 centiméterre, vagy a talaj felszínére, amit egy tárcsasor kever be sekélyen, vagy fele-fele arányban ide is és oda is. „Jelen pillanatban a felét 20 centiméteres mélységbe, a másik felét pedig 5 centiméterre tesszük le a talajba” – magyarázta a kunpeszéri gazdálkodó.

Az egész technológia sikerességének kimutatására a területen Németh András kontrollcsíkokat is betervezett, aminek köszönhetően jövő nyáron számszerűsítve, statisztikailag is igazolható lesz, hogy mennyire sikeres a differenciált kijuttatás, a helyspecifikus gazdálkodás Kunpeszéren.

Megújult kukoricaportfólió termésrekordokkal

2019. november 7. 15:33

Rendkívül kiterjedt kísérleti rendszerünknek köszönhetően a SAATEN-UNION Hungária Kft. megújuló kukoricaportfóliója minden termelői igény kielégítésére alkalmas, kiemelkedő termőképességű és nagy termésbiztonságú hibridekkel támogatja partnerei munkáját.

Méhlegelők növényi diverzitásának változása

2019. október 29. 10:34

Egyes vélemények szerint a házi méh a sertés és a marha után a harmadik legnagyobb hasznot hajtó háziállat Európában. A növényi biodiverzitás méhekre, méztermelésre gyakorolt hatásait tekintve elmondható, hogy az egyre terjedő, jó mézelő kultúrák (akác, őszi káposztarepce) méhlátogatottsága megnő, a természetes, természetközeli élőhelyeké a csökkenő területük és biodiverzitásuk miatt csökken. Ezek a folyamatok a vegyes virágméz mennyisége jövőbeni csökkenésének irányába mutatnak.

Tonivit – a biztos alapozásért

2019. szeptember 18. 10:22

Minden olyan körülmény, amely növényeink korai gyökérfejlődését hátrányosan érinti (pl. kései vetés, nem megfelelő magágy, időjárási tényezők, stb.), terméskiesést és az árbevételben is jelentkező károkat okoz.

A napraforgó termesztéstechnológiája 2014-18

2019. szeptember 18. 10:01

A 2018/19-es mezőgazdasági év vége felé közeledve érdemes néhány szóban számot vetni arról, hogy az utóbbi években milyen trendeket láthattunk a napraforgótermesztésben.

Portfólióbővítés a Horschnál

2019. július 27. 13:33

A hibrid mezőgazdaság eszköz ellátottságának biztosítása érdekében, a gépfejlesztők visszanyúltak a már korábban ismert megoldásokhoz, természetesen felhasználva napjaink K+F eredményeit.

A 2019-es AGROmashEXPO díjazottjai – 4. rész

2018. december 20. 03:33

A 2019. évi AGROmashEXPO, AgrárgépShow kiállítás termékfejlesztési díj pályázatára rekordszámú, 41 db pályamű érkezett be.A különdíjasok bemutatását folytatjuk.

Gépinfo Képgaléria

5 díjat ért a HORSCH FarmingHeroes

2019. június 17. 10:38

A HORSCH a jelenleg is futó #FarmingHeroes kampányáért 5 jelentős nemzeti és nemzetközi díjat nyert.

A szántóföldi napokon kiderül, mit tudnak a gépek!

2019. május 21. 10:39

Az AXIÁL Kft. 500 négyzetméteres területen állógép-, és 4500 négyzetméteres területen mozgógép-bemutatóval készül a mezőfalvai kiállításra. A május 23-24-ei rendezvényen a szántóföldi növénytermesztés leghatékonyabb gépeit teszik próbára.