Növénytermesztés
Növénytermesztés

Új innovációs és növekedési lehetőségek a BASF-nél

Új innovációs és növekedési lehetőségek a BASF-nél

Agrofórum Online

EGY SIKERES VÁLLALAT SZÁMÁRA ELENGEDHETELEN A FOLYAMATOS FEJLŐDÉS, ÚJ PIACOK MEGHÓDÍTÁSA, INNOVATÍV TERMÉKEK ÉS SZOLGÁLTATÁSOK FEJLESZTÉSE. MÉG A VILÁG VEZETŐ VEGYIPARI VÁLLALATA IS AZON DOLGOZIK NAP MINT NAP, HOGY MÉG TÖBBET NYÚJTHASSON ÜGYFELEI SZÁMÁRA.2018. augusztusában a BASF sikeresen lezárta több mezőgazdasági üzletág akvizícióját. A BASF részévé vált minden glüfozinát-ammónium-totális gyomirtóra épülő üzletág, a zöldség-vetőmagüzletág, a hibrid búza K+F platform mellett a szabadalmaztatható fajtajellegek kutatási és nemesítési lehetőségei, a Bayer teljes repce-, gyapot- és szójavetőmag-üzletága, a vetőmagcsávázásra használt termékek bizonyos köre és egy digitális gazdálkodási platform, továbbá totális herbicidekhez és nematicidekhez kapcsolódó kutatási projektek.

Ezen üzletágak és eszközök jelentősen bővíthetik a BASF lehetőségeit a mezőgazdaságban. Ahogy dr. Martin Brudermüller, a BASF SE igazgatótanácsának elnöke és technológiai igazgatója mondta:

„Ez a stratégiai jelentőségű lépés kiváló eszközökkel gyarapítja az egyébként is jelentős mezőgazdasági megoldásokat biztosító portfóliónkat, még innovatívabb megoldásokat lehetővé téve. Ezáltal változatosabb és vonzóbb ajánlatokat tudunk kínálni ügyfeleink számára”.

Az akvizícióval a BASF lett a világ legnagyobb repcevetőmagos cége, mely termékeivel Magyarországon is jelen van. A repcevetőmag piac az egyik legdinamikusabban változó mezőgazdasági input piac, ahol az innovációnak kulcsszerepe van. A BASF új megoldásai ezután már nem csak a vegyipari laborokban születnek, hanem a nemesítő műhelyekben is. A felvásárlással több, mint 4500, zömében a kutatásban, fejlesztésben dolgozó munkatárssal gyarapodott a BASF. Olyan új megoldások kerültek a palettára, mint a szabadalmi oltalommal védett kipergésellenálló repce, mely óriási sikert arat Kanadában. Hazai aktualitás, hogy Európában elsőként Magyarországon került bejelentésre az első kipergésellenálló InVigor őszi káposztarepce. Ez az új repcefajta jelentős előrelépés a hazai repcetermesztésben.

Az InV1030-as hibriddel sikerült elhagyni egy újabb mérföldkövet. Az InV1030 az első hibridrepce Magyarországon, amelynek olajtartalma a regisztrációs kísérletek átlagában átlépte az 50%-ot. A kísérleti eredmények azt is mutatják, hogy termőhelytől függetlenül az InV1030 adta a legmagasabb olajtartalmat, bizonyítva, hogy a genetika meghatározó alapja a magas olajtartalomnak.

A másik, már forgalomban lévő InVigor repce az InV1022. Ez a repcehibrid kiemelkedő termőképességével és termésstabilitásával hívja fel magára a figyelmet. Az elmúlt időszakban az őszi káposztarepcénél különösen felértékelődött a termésbiztonság. Hazánkban is egyre gyakoribbak az időjárási extremitások és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett. A kedvezőtlen környezeti hatásokkal szembeni védekezés egyik eleme a fajtaválasztás. A NÉBIH független kísérletei is bizonyították az InV1022-es kiváló tulajdonságait. 2014-ben, amely jó repcés évnek számított, középérésű kategóriában az InV1022 volt a legnagyobb termőképességű hibrid. 2015-ben is a legnagyobb termésű, top hibridek között végzett, amely év meleg és száraz tavaszi időjárásával tette próbára a repcéket, hasonlóan a 2017/18-as termelési szezonhoz. Jellemző az InV1022-re, hogy ebben a stresszes évben is képes volt minden kísérleti helyen legyőzni azokat a sztenderdeket, amelyek épp stabilitásuk miatt érhettek el Magyarországon jelentős piacrészt.

Nem kétséges, hogy a vetőmag üzletágakkal is kibővült paletta jelentős változást hoz a BASF életében. A változás jelentőségét jelzi az is, hogy BASF új nevet adott az agrodivíziónak: a korábbi Növényvédelmi Megoldások elnevezést felváltotta a Mezőgazdasági Megoldások név.

„A most végrehajtott akvizíció átalakítja a BASF szerepét a mezőgazdaságban. Megerősíti a mezőgazdasági megoldások terén elfoglalt piaci pozíciónkat, és megteremti a növekedés új lehetőségeit.”

– hangsúlyozta Saori Dubourg, a BASF SE igazgatótanácsának tagja.

Ami nélkül nincs karácsony

A fenyőfatermelés egy igen hosszú, 10-14 éves folyamat, és elég kockázatos a munka eredménye. A termelési, illetve értékesítési nehézségek mellett további problémát jelentenek a gazdálkodóknak a magas bérleti összegek.

Öntözésfejlesztés: hol és hogyan érdemes?

Örvendetes, hogy az öntözésfejlesztésben konkrét lépéseket alapozott meg a kormány, de ügyelni kell arra, hogy maradjunk a realitásoknál – figyelmeztetnek elemzésükben az OTP Agrár szakértői.

Klímaváltozás: kihívások és lehetőségek a mezőgazdaságban

A mezőgazdaság – azon belül a növénytermelés – a globális klímaváltozás okozta időjárási szélsőségeknek a legnagyobb mértékben kitett nemzetgazdasági ágazat. Magyarország klimatikus és talajadottságai kiválóak a magas színvonalú, hatékony mezőgazdasági termelésre. Az újabb és újabb növényfajtákban rejlő nagy potenciális termőképesség elérését azonban számos hatás gátolhatja, melyek közül az időjárás okozta veszteségek a legjelentősebbek.

Fénymag vagyis kanáriköles: tésztának és madáreleségnek is termesztik

A fénymagot elsősorban magjáért termesztik. Terméséből egyes országokban tésztát, kenyeret vagy kását készítenek, a világ túlnyomó részén azonban főként madáreleségként használják.

Ami késik, nem múlik - Tudósítás az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról

Megkésett, de ma is aktuális beszámoló az állami növényfajta elismerést tanúsító oklevelek átadásáról.

2018. március 2. 17:00

Hibridválasztásból a maximumot

Válasszon a gazdálkodás színvonalának és az abiotikus tényezőknek megfelelő biológiai hátterű növényt, így csökkentve a stresszhatásokat, kihozva a maximumot a lehetőségeiből.

2018. február 16. 14:12

Systiva® Lombvédelem kalászosokban vetőmagcsávázással

Az idei év kora tavasza feladta a leckét a gazdáknak. Tél végén, márciusban az átlagos csapadéknál jóval több hullott, ami feláztatta a talajokat, sok helyen alakultak ki belvizek. Nem lehetett a földekre rámenni április elejéig, kötöttebb talajokon április végéig, így az időszerű munkák késtek, később pedig hirtelen egyidőben sok mindent kellett volna elvégezni.

2018. augusztus 9. 14:05

MEGJELENT: ŐSZI ÉS TAVASZI TAKARMÁNYBORSÓ

A SAATEN-UNION Tudástár sorozat első, ingyenesen letölthető szakmai kiadványa az őszi és tavaszi takarmányborsóról. Hiánypótló összefoglaló neves kutatók, fejlesztők, nemesítők és termelők cikkeivel, érdekes adatokkal és gyakorlati tanácsokkal.

2018. augusztus 28. 08:39