Növényvédelem
Növényvédelem

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai

Agrofórum Online

Az alábbi táblázatokban a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakmai irányításával működő országos előrejelző csapdahálózatok adatait láthatják, melyek segítségével az ország több pontján is nyomon követhetők a legjelentősebb gyümölcskártevők.

Az előrejelzési eszközök leolvasását hetente végzik, a fogási számok jól mutatják a kártevő molyok és legyek megjelenését, valamint felszaporodásukat.

A mérési adatok és a megfigyelések alapján növényvédelmi felhívások is napvilágot látnak, melyben az aktuális növényvédelmi teendőkről és a védekezések lehetőségeiről kaphatnak tájékoztatást.

Ezekben csak III. kategóriás, mindenki által megvásárolható növényvédő szereket ajánl Zsigó György növényorvos.

A legpontosabban a saját kertjükben kifüggesztett feromon és színcsapdák használatával dönthetnek a növényvédelmi teendőkről.

A rajzási tendenciák nyomon követhetősége érdekében a 2023-as év első félévének adatait tartalmazó táblázatokat is közzé tesszük.

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai (2023 első félév)

Jelölések:  ki – kihelyezve, + kapszulák cseréje,   N – nem lehetett leolvasni (a következő adat halmozott érték), M – megsemmisült

A gyümölcskártevők országos csapdahálózatának fogási adatai (2023 második félév)

(A csapdákat Reider Imréné, Csillag Anita, Pipei György, Mészáros László, Csordás Csaba, Bodó János és Gálóczhi-Tömösváry Róbert kezelik. Az adatok összesítését Hári Katalin, a MATE Növényvédelmi Intézetének tanára végzi. Az előrejelző hálózatban REGRON és Csalomon típusú csapdákat használnak, a táblázatokat pedig Zsigó György növényorvos engedélyével tettük közzé.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Előzzük meg hatékonyan a gombafertőzéseket!

2024. június 10. 17:10

A napraforgó, a szója és a kukorica állományok védelmére folyamatos figyelmet kell fordítanunk, hiszen komoly kárt tehetnek bennük a kórokozók.

Figyelem: terjed a napraforgó fehérpenészes szártőkorhadása

2024. június 10. 10:10

A szártövön enyhén elbarnuló zóna figyelhető meg, amelyen fehér, a szárra merőleges vonalak jelenléte is időnként észlelhető. Ezek a fehérpenészes szártőkorhadás tünetei.

Termésnövelés környezetbarát módon

2024. június 7. 16:40

A Bacillus simplex baktériumok képesek szimbiózisban együtt élni a növényekkel, így javítva azok aszállyal és hőséggel szembeni stressztűrő képességét.

A lepényfa-gubacsszúnyog, 2. rész

2024. június 4. 11:10

Az írás jelen, második részében ismertetjük a gubacsok szerkezetét, belső alaktanát leíró új megfigyeléseinket.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: megjelentek a levéltetvek és a poloskák

2023. március 15. 10:39

Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: erőteljes az árpatáblákon a gabonalisztharmat fertőzés

2022. november 7. 09:33

November első dekádjában tovább tart a gyakran borús, ködös időjárás. A jelentősebb csapadékot hozó időjárási frontok eddig elkerülték a Kárpát-medencét, inkább csak kisebb eső hullott, így a talaj felső rétege csak a ködszitálástól nedvesedik át. A nappali és éjszakai hőmérséklet között alig néhány fok az eltérés. A jelenlegi hőmérséklet kedvez a már kikelt kalászos gabonának és az őszi káposztarepcének a növekedésben, de a még nemrég elvetett búza kelését lelassította. Néhány gabona és repce kórokozó és kártevő fejlődése és terjedése a hűvösebb idő ellenére most is megfigyelhető.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: az eső növelte a varasodás fertőzés esélyét

2022. augusztus 24. 12:23

A lehullott nedvesség hatására emelkedett a relatív páratartalom és a nedvességborítás időtartama.

Növényvédelmi célra használható anyagok, amiket a házikertben is bátran alkalmazhatunk - V. rész

2024. május 21. 05:40

Vannak olyan egyszerű anyagok is a növényvédelem szolgálatában, amelyeket nem használunk vagy fogyasztunk mindennap, sőt az is lehet, hogy most fogunk róluk először hallani: csalétkek, növényi elicitorok, erős fertőtlenítő hatású szerek is készíthetők belőlük.