Növényvédelem

Barát vagy ellenség? A vadrózsa kettős arca a növénytermesztésben

Agrofórum Online

A vadrózsa (Rosa canina) már évtizedek óta fontos része a természetgyógyászatnak. A növény azonban amellett, hogy értékes termését számos módon hasznosíthatjuk, jelentős problémát okozhat a növénytermesztésben mint invazív gyomfaj.

Lehet-e védekezni ellene hatékonyan, milyen pozitív hatásai vannak a termésnek, és miért olyan nehéz a feldolgozása az érett termésnek? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a következőkben.

A vadrózsa évezredek óta köztudottan értékes vitaminforrás és immunerősítő növény, melynek termése a csipkebogyó. Az elnevezés valójában gyűjtőnév is, sok más alfajra is használjuk a vadrózsa elnevezést, pl.: R. dumalis, R. caesia, R. obtusifolia.

A faj paleartikus elterjedésű, és szinte mindenhol megtalálható hazánkban is. A bogyó termesztése nem elterjedt, habitusából adódóan nehezen kezelhető évelő növény. Gyakran megtalálható árokpartok, kezeletlen legelők és rétek területén is. Fás szára lehetővé teszi a cserje kialakulását az évek során, és akár 300 cm-re is megnőhet.

Maga a latin név „kutyarózsát” jelent, egyes feljegyzések szerint a rómaiak veszett kutya harapására javasolták kezelésre. Ágai ívesen hajlók, tüskések. Levelei 5 levélkéből tevődnek össze. Virágai fehérek vagy halványpirosak.

Termése tojás, körte vagy gömb, esetleg orsó alakú, 1,5-3 cm hosszú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd meggypiros színű, savanykás, aromás ízű. Belsejében szúrós hegyű szőrök által körülvett magok vannak.

A növény komoly károkat képes okozni mind a kertészeti, mind a szántóföldi körülmények között, az elhanyagolt területeken akár 15-20%-os termésveszteséget is képesek eredményezni.

Az évelő gyomok kifejezettem megnehezítik a szántóföldi növénytermesztést, a magágy-előkészítéstől kezdődően egészen a betakarításig képesek hátráltatni és tönkretenni a művelőeszközöket. A legelőgazdálkodás esetében pedig elnyomják az értékes takarónövényeket, melyek tápértéke sokkal kedvezőbb a legeltetett állománynak.

A hagyományos totális gyomirtó szerek kevésbé hatásosak a fás szárú gyomok ellen, mechanikai irtásuk pedig körülményes. Az előbb felsorolt szemszögből vizsgálva a növény egy rendkívül káros és keresetlen „vendég” a hazai növénytermesztésben.

A XXI. században azonban egyre népszerűbb és közkedveltebb természetgyógyászatnak viszont fontos eleme a vadrózsa termése, a csipkebogyó. Ez a húsos termés akkor tekinthető érettnek, ha már a dér, a kora őszi fagyok kicsit „megcsípték”, ennek hatására a bogyó felülete ráncos lesz. A vadrózsa (Rosa canina) számos felhasználási lehetőséggel bír, mind egészségügyi, mind pedig egyéb területeken.

Gyógyászati felhasználás szempontjából C-vitamin-forrás, gyümölcse gazdag C-vitaminban, amely erősíti az immunrendszert és segíthet a megfázás megelőzésében. Az antioxidánsok segíthetnek a sejtkárosodás csökkentésében, és hozzájárulhatnak az általános egészség megőrzéséhez. A vadrózsa kivonatai gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, ezért ízületi gyulladások kezelésére is használják. Továbbá, a vadrózsateát emésztési zavarok enyhítésére is alkalmazzák.

Élelmiszeripari felhasználása is jelentős évtizedek óta, pl. a gyümölcséből készült teák és főzetek igen népszerűek. Fontos megemlítenünk, hogy pozitív hatásukat akkor fejtik ki a legjobban, ha heti 2-3 alkalommal fogyasztjuk ezeket a teakeverékeket. A vadrózsa gyümölcséből ízletes lekvárt és dzsemet is készíthetünk. A vadrózsa bogyói szárítva snackként, vagy különböző ételekhez adva is fogyaszthatók.

A kozmetikai ipar is gyakran felhasználja ezeket az értékes kivonatokat. Olajokban és krémekben (pl. vadrózsamag-olaj) népszerű a bőrápolásban, mivel segíthet a bőr hidratálásában és a hegek eltüntetésében. A vadrózsa dísznövényként is népszerű, mivel szép virágokat hoz, és jól alkalmazható sövények és kertek díszítésére.

Fogyasztása a fent említett okok miatt kifejezetten ajánlott, főleg a téli hónapokban, amikor a szervezet ellenálló képessége jelentősen csökken. A természetgyógyászat egyes készítményeit kuratív jelleggel kell fogyasztani, a heti rendszerességgel bevitt mennyiség fejti ki legjobban a pozitív hatását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kalászosok rozsdabetegségei: már ott vannak a leveleken

2025. január 13. 08:10

A rozsdabetegségek pusztítása sokszor eléggé látványos, és képesek lehetnek a termés döntő hányadának, de akár 100%-ának megsemmisítésére is.

Árpa-levélbetegségek télen: szívós kórokozó érkezik

2025. január 10. 07:10

Érdemes erre az időszakra felkészülni az állományok gyakori szemlézésével, és a kórokozók leküzdéséhez szükséges készítmények beszerzésével.

Mit csinál most a sárgarozsda?

2025. január 8. 07:40

Az igazán nagy kárt a búzában a „klasszikus”, gyorsan terjedő, csíkos tüneteket mutató sárgarozsdaforma okozza.

Szeptóriás levélfoltosság, a búzák tavaszi betegsége

2025. január 7. 13:10

Néhány búzakórokozó akár már az ősz folyamán jelentkezhet, és egyesek közülük a téli, kora tavaszi időszakban a leginkább aktívak.

Mikor gyűjthető a csipkebogyó?

2021. november 16. 08:12

Csipkerózsának mindazokat a vadon élő rózsafajokat nevezzük, melyeket vadrózsa, gyepűrózsa, mezei rózsa stb. néven is ismerünk, bogyóra emlékeztető terméseit pedig csipkebogyónak, csipkének nevezzük.

Így neveljünk vadrózsát a kertben

2021. november 29. 05:47

Vadrózsa bokrok ültetését tervezem a telkemen. Szeretnék tájékozódni, hogy vannak-e károsítói, milyen növényvédelmet igényel?

Erdő-mező ehető kincsei augusztusban

2022. augusztus 22. 05:36

Nézzük sorra, mi mit gyűjtünk augusztusban erdőn és mezőn!

Mi okozza gubancos, rojtos gubacsok kialakulását a vadrózsán?

2020. január 17. 05:37

J. Anikó kérdése: Csipkebogyó gyűjtése közben a vadrózsa bokrokon érdekes gubancos, rojtos gömb alakú képleteket láttunk. Mik azok, mik okozzák?