Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

Kipróbált növényvédelmi megoldások kalászosokban

Nufarm Hungária Kft. (x)

A kalászos gabonafélék tavaszi növényvédelmének szakszerű és költségtakarékos megoldására mutatunk be néhány gyakorlatból vett termelői tapasztalatot.

„Cégünk szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarhatenyésztéssel foglalkozik. Mintegy 800 hektáron gazdálkodunk, ebből 460 hektár őszi kalászos. Már évek óta a teljes felületen használjuk a Nufarm Mystic Pro készítményét a gombabetegségek ellen. Az évek alatt a búza több fejlettségi állapotában is kipróbáltuk, ahogy azt az évjárat és a fertőzési helyzet megkívánta. Juttattuk már ki egészen korán a korai levélbetegségek ellen, mint a lisztharmat és a levélfoltosságok, de évekkel ezelőtt a sárgarozsdajárványban is nagyon jól szerepelt, akkor a zászlós levél védelme volt az elsődleges. Tavaly pedig a kalász védelmében bizonyított a fuzárium ellen. Nagyon jó és hatékony szernek tartom, rugalmas kijuttatással, ráadásul az ára a hasonló tudású készítményekénél kedvezőbb. A Mystic Prót kiválóan bele tudtuk illeszteni a növényvédelmi technológiánkba, és még nem okozott csalódást. Biztos használni fogom jövőre is.” – Salamon László ügyvezető, Sala-Tó Kft., Felsőrajk

 „Vasalja környékén, 1380 hektáron gazdálkodunk. A tejelőmarha-állomány miatt fontos a takarmány előállítása, így a kukoricatermesztésünk nagy részét ez teszi ki mintegy 280 hektáron. Kalászost viszont a legnagyobb területen eladás céljából termelünk. 2016-ban durumbúza, Antonius búza, őszi, tavaszi sörárpa és őszi árpa alkotta a kalászos nagy többségét. Összesen 620 hektár volt kalászos. Ezeknél a fajtáknál nagyon fontos a jó minőség, amit a jó beltartalmi értékek és az egészséges termény együttesen határoz meg. Ennek érdekében évek óta a növényvédelmi technológiánk alapja a háromszori gombaölő szeres védekezés. Tulajdonosként fontos szempont a gazdaságosság is, azaz minél kedvezőbb hektárköltséggel végezzünk jó növényvédelmet. Ahogy régebben is, ebben az évben is több gyártó termékét használtuk. Az őszi árpán és őszi sörárpában a Nufarm által javasolt technológiát végeztük el. Az első kezelést korán, bokrosodás végén a Timpani 2,0 l/ha dózisával hajtottuk végre. Itt a korai lombvédelem elsősorban a ramulária elleni védekezés miatt volt fontos. Második kezelésre a Tazer 250 SC 0,8 l/ha és a Mystic Pro 1,0 l/ha kombinációját juttattuk ki. A Tazert Tazer Kombi csomagban vettük meg, Mystic volt mellette. Így nagyon kedvező hektárköltségen jutottunk hozzá az azoxistrobin hatóanyagú készítményhez. A csomagból megmaradt Mysticet 1 l/ha dózisban kalászvédelemre használtuk. A Mystic és a Mystic Pro cseréjét az indokolta, hogy az árpa zászlós levelének felülete kisebb, mint a búzáé, így az alsóbb levélemeleteknek nagyobb a jelentőségük, végig egészségesen akartuk tartani őket. A Mystic Pro és a Tazer kombinációjával egyszerre három hatóanyagot juttattunk ki, amivel elsősorban a szeptóriás és a hálózatos levélfoltosságok ellen kívántunk védekezni, kihasználva a Tazer élettani zöldítő hatását is. A nem túl kedvező talajviszonyok és a 2016-os év kedvezőtlen időjárása ellenére kiváló minőséget értünk el úgy, hogy a termésátlaggal is meg voltam elégedve. Biztos vagyok benne, hogy ezeknek a termékeknek a jövőben is meglesz a helyük a gombaölő szeres védekezéseink sorában.” – Csiszár István ügyvezető, Pinkamenti Agrár Kft., Vasalja

Ahogy eddig, úgy 2018-ban is bevált növényvédő szereket, kipróbált növényvédelmi technológiákat ajánlunk a jövedelmező gabonatermesztéshez. Számoljon velünk!

Salamon György
ügyvezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu/kezdolap

 

 

Elatus Era – új fejezet a kalászosok védelmében

2019. október 8. 13:47

A Syngenta idén bevezetett új fungicid terméke az Elatus Era idén is bizonyította a kórokozók elleni hatékonyságát, magas fokú biztonságot, teljes körű védelmet biztosított.

Ne csak álom legyen a magas terméshozam! – Alkalmazza a Syngenta teljes regulátor/gombaölő szeres technológiáját ősszel és tavasszal is repcében

2019. szeptember 30. 12:04

A repce a második legfontosabb olajos növényünk, mivel a vetésszerkezet fontos eleme, ezért vetés területe viszonylag stabil.

Veszélyes kártevők: Repcedarázs

2019. szeptember 20. 04:36

A repcedarázs elleni sikeres védekezés kulcsa a kártevő helyes, több szempontot mérlegelő előrejelzése, a gyakori táblabejárás és az időben elvégzett kezelés.

A csávázás és a Bayer neve elválaszthatatlan

2019. szeptember 16. 11:36

Elérkezett az őszi vetésű gabona vetőmagok csávázásának ideje. A munka megkezdése előtt nem árt felfrissíteni a tudásunkat, feleleveníteni az elmúlt évek tapasztalatát.

Mi lesz az állományszárítással? - Újabb növényvédő szereknek inthetünk búcsút

2018. december 11. 09:04

Az EU rendeletek értelmében a tirámmal csávázott vetőmagok 2020. január 30-ig forgalmazhatók és vethetők el, a dikvát készítmények felhasználásának végső határideje pedig 2020. február 4.

A fény hatása a kártevőkre

2019. január 31. 10:37

A fény különböző jellemzői – fényerősség, polarizáltság, spektrum, fotoperiódus – döntően befolyásolják az egyes növényi kártevőknek a megjelenését, kártételét, sőt az ellenük irányuló védekezést is.

A szárrozsda hazai felbukkanásáról

2019. július 2. 07:59

A szárrozsda meglehetősen későn jelent meg, így a tápnövényeinek számító kenyérbúzafajták túlnyomó többsége már túlságosan érett volt ahhoz, hogy a kórokozó megtámadja. Viszont a nagyon hosszú tenyészidejű fajták, hibridbúzák, illetve egyes szintén hosszú tenyészidejű pelyvás gabonák (tönke, tönköly) még eléggé zöldek most is ahhoz, hogy a szárrozsda rajtuk megtelepedjen.