Növényvédelem
Növényvédelem

Jön a tavasz, jönnek a nyereséget csökkentő, ismerős problémák

Jön a tavasz, jönnek a nyereséget csökkentő, ismerős problémák

Agrofórum Online

Világviszonylatban a gyomok kártételét a mezőgazdasági kultúrákban 30-40% körülire becsülik. Nincs ez másként Magyarországon sem. A legfontosabb szántóföldi növényeinknél alapvető technológiai elem a gyomirtás, mivel elhagyása – néhány kivételtől eltekintve – nagygazdasági kártokoz, a hektáronkénti hozamot csökkenti, valamint a termés minőségét, és ezért értékesítési árát jóval az átlag alá rontja.

A gyomok a kultúrnövényeinktől vizet (Magyarországon limitáló tényező a csapadék), tápanyagokat, teret és fényt vesznek el.  Ez játszódik le a kalászosok és gyomnövényeik között is. De vannak olyan gyomok is, amelyek a betakarítást nehezítik meg (ragadós galaj, kaszanyűg bükköny). Potenciálisan nagy víz-és tápanyagfogyasztók még az  ebszikfű, pipitérek, mezei aszat, apró szulák, tyúkhúr, árvakelésű napraforgó… és még  sorolhatnánk.

A fagyos január az őszibúza-állományokat nagyon megviselhette, az ősszel meglévő lombállomány nagy részét elpusztíthatta.

Nektrotróf foltbetegségek megtelepedéséhez (szeptória, helminthospórium) kiváló táptalajt képeznek az elhalt levéllemezek.

A kórokozó gombák az elpusztult leveleken fejlődnek, szaporító képleteket növesztenek és milliárdszámra termelik a fertőző spórákat, amelyek csak arra várnak, hogy  megfelelő időjárási körülmények alakuljanak  ki, és meg tudják fertőzni az egészséges  leveleket is. A lombveszteség már a szárbaindulás időszakában is terméscsökkenést okoz, mivel kevesebb asszimiláta képződik. Védekezés nélkül a kórokozók a termés akár 50-80%-át is elvihetik. További problémát jelentenek a termésbe kerülő mikotoxinok, amelyek élelmiszerbiztonsági problémát és értékesítési nehézségeket okozhatnak.

Egyesek szerint a gyomokhoz és a kórokozó gombákhoz képest a vetésfehérítő szinte elhanyagolható gondot okoz. Viszont ezt a problémát sem lehet felületesen kezelni, mert ha a vetésfehérítő a kalászos zászlóslevelét eszi meg kalászhányás idején, akkor akár 30%-os termésveszteséget is okozhat.

A legjobb a megelőzés, vagyis a rovaröléssel kiegészített gyomirtás, gombaölés.

További részletek a Kwizda Kalászos Protect Hadden termékéről >>>

(Kwizda Agro)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aktuális teendők a repcében

2024. február 20. 11:40

Az őszi vetésű szántóföldi kultúrák közül az őszi káposztarepce számára idén már elkezdődött a vegetációs szezon. Megindult a repce növények növekedése és lassacskán időszerű lesz a szárba indulás kezdete is.

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között

2024. február 19. 10:10

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

A biológiai védekezés működik!

2024. február 19. 05:40

Sok gazdálkodó ismeri ugyan a T-fák kihelyezésével támogatott, biológiai védekezési módot, ugyanakkor úgy gondolja, hogy ez a védekezési lehetőség a biogazdálkodók privilégiuma és konvencionális termelést folytató gazdálkodóként nincs erre szüksége.

Készüljünk fel a tavaszi kártevők elleni védekezésre!

2024. február 16. 15:10

Az elmúlt években már tendenciává vált, hogy az enyhe téli időjárást február végén átmenet nélkül váltotta a tavaszi idő. A robbanásszerű felmelegedés hatására a kártevők tömeges betelepedése volt megfigyelhető a repce- és a gabonatáblákra, ezért a növényvédelmi beavatkozással sem nem lehetett késlekedni.

Milyen kórokozók károsíthatják a szeder levelét?

2019. június 20. 13:01

R. Balázs kérdése: Milyen kórokozók okozhatnak gondot a szeder levelén?

Európában a szőlőinket és csonthéjasainkat is fenyegető karantén baktérium, a Xylella fastidiosa

2019. szeptember 10. 11:49

A cikk átfogó képet nyújt az Amerikában őshonos Xylella fastidiosa baktériumról, eddigi európai térhódításáról, a főbb fertőzési esetekről. Bemutatja az okozott tüneteket a főbb gazdanövényeinken: szőlőn és csonthéjas gyümölcsűeken, valamint egyes fás szárú dísznövényeken. Felhívja a figyelmet a Xylella fastidiosa behurcolásának és terjedésének megakadályozására szolgáló hatósági intézkedések főbb elemeire és a készenléti terv szerepére a kórokozó terjedése elleni eredményes fellépésben.

Örökké zölden – örökzöld növényeink gondozása és védelme hónapról hónapra II. rész

2018. május 30. 09:47

A kertben szemet gyönyörködtető örökzöld teleklakóinknak szükségük van a mi segítségünkre a kártevők elleni küzdelemben.

Ház, táj Képgaléria

A letermett meggyfát kell még idén permetezni?

2022. július 7. 04:37

Választ szeretnék kapni arra a kérdésre, hogy a letermett meggyfát kell még az éven permetezni?