Növényvédelem

Lila elszíneződés a paprika termésén – Mi okozza a jelenséget?

Agrofórum Online

Hajtatott paprikán gyakrabban, szabadföldi körülmények között nevelten ritkábban tapasztalható, hogy a termésen lila csík (folt) alakul ki, amit gyakran antociánosodásnak is neveznek a termesztők és a kereskedők. Az elszíneződés a termés ízét és a bogyó tömegét nem befolyásolja, viszont tetszetősségét nagymértékben rontja, ebből adódóan az ilyen paprika piaci értékéből jelentős mértékben veszít.

Mi okozhatja a tünetek kialakulását, túl azon, hogy bizonyos hegyes és TV paprika fajták hajlamosabbak rá, míg másokon csak egészen ritkán tapasztalhatók?

Le kell szögezni, hogy néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Zöldségtermesztők körében ismert a foszforhiány ilyen szimptómája, amelyet egyértelműsít az alsó leveleken, elsősorban azok fonákán kialakuló haragos zöld (kékes-zöld) majd lila, lilás-vörös levéllemez. További tünetek: gyengébb gyökérképződés, azaz hosszú, vékony, de kevésbé elágazó fehér gyökerek fejlődése, lassú lombnövekedés, erős lombvesztés, felkopaszodás. Tápoldatos hajtatásban egészen ritkán, annál gyakrabban tőzegben nevelt növényeken (tápkockás és cserepes palántákon, illetve konténeres termesztés esetén) figyelhető meg.

Előfordulhat olyan területen is, ahol ősszel használtak foszfortrágyát, de azt túl mélyre forgatták, és tavasszal indítónak nem adtak foszfort. Miután a gyökérzet eléri a foszfortrágyázott réteget a tünetek fokozatosan megszűnnek. Hideg tavaszon, amikor kiültetéskor a talaj hőmérséklete nem éri el legalább a 12-15 C°-ot a hiány fokozott mértékben jelentkezik, mivel a foszforfelvétel hideg talajból különösen nehéz.

A jelenség összefüggésben van a téli fényszegénységgel is. Egyes hegyes fajtáknál jól kimutatható, hogy a fényhiány-érzékenységüket ilyen formán jelzik (független attól, hogy talajos hajtatásról vagy tápoldatozásról van szó). A januári, februári hónapokat követően, minden különösebb beavatkozás nélkül a lila elszínesedés megszűnik. Jellegzetes, és a fényhiány okát igazolja, hogy régi, használt, gyakran piszkos fóliák alatt gyakoribb.

Az alacsony hőmérsékletet szintén a kiváltó tényezők között tartjuk számon. Szentes környéki hajtató telepen volt jól megfigyelhető a jelenség, amikor azonos tápoldat-összetétel mellett a jól fűthető üvegházban nem, de a gyengébb fűtésű fóliablokkban lényegesen nagyobb tömegben mutatkozott hegyes fajtákon. (Más növények esetében is ismert, hogy az alacsony hőmérséklet az antocián-képződést fokozza.)

Mondhatnánk, hogy a fent felsorolt tényezők közül akármelyik kiválthatja a termés antociános elszíneződését, de tudjuk, van eset, amikor egyik ok sem áll fenn, más tényező, a fajta hajlamossága okozza a tünetet, ami függetlenül jelentkezik a környezeti tényezőktől.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mitől rohad, sárgul, pusztul a paradicsom? Itt a válasz!

2025. július 20. 11:10

Még a legnagyobb nyári melegben is sok veszély leselkedik a paradicsomra – így védje meg kártevőktől és betegségektől!

Újraengedélyezési kérelmet kell benyújtani a növényvédő szernek nem minősülő, növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak!

2025. július 20. 05:40

A Nébih felhívja a növényvédő szernek nem minősülő növényvédelmi hatású készítmények engedélytulajdonosainak figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek az „újraengedélyezési” kérelmek időben történő elindítására.

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

2025. július 18. 11:10

A csicseriborsó termesztése hazánkban is egyre népszerűbb, de a melegkedvelő növény több veszélyes betegséggel is küzdhet nyáron.

Agresszív kértevő jelenléte a magyarországi máktermesztésben

2025. július 17. 16:10

Egyre nagyobb gondot okoz a mák-gyökérormányos hazánkban – gyökérkárosítása akár a termés felét is elviheti.

Mi legyen a zöldségek szárával szezon végén?

2024. október 2. 05:40

Egy kertben semmi sem hulladék, ha fenntartható módon kertészkedünk.

Hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek őszi talaj-előkészítése és trágyázása I.

2021. szeptember 21. 07:37

A hosszú tenyészidejű gyökérzöldségek közül az ipari, illetve tárolási sárgarépa és petrezselyem talajigényével kapcsolatosan osztunk meg néhány hasznos gondolatot.

Szén-dioxid-trágyázás

2020. április 3. 04:36

Üvegházakban, fóliasátrakban – abból adódóan, hogy megnövekszik az asszimiláció következtében az oxigéntartalom – szükség lehet a szén-dioxid mesterséges pótlására.

Szedd magad akciók még mindig vannak, itt a lista

2023. október 6. 17:40

Még nem késő szüretelni! A Szedd magad akciók keretében garantáltan friss gyümölcsökkel tölthetjük fel az éléskamránkat!