Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Megbízható védelem a kukoricabogár ellen

Syngenta Kft.

Az 1990-es évekbeli megjelenése óta már több mint húsz éve károsít az amerikai kukoricabogár Magyarországon. Már szobra is van első megtalálási helyén Battonyán, a mezőgazdasági kultúránk része lett. Megjelenésével alapvetően megváltozott a kukorica termesztés.

A talajfertőtlenítés a kukoricatermesztés kihagyhatatlan eleme lett a kukoricabogár fertőzött területeken. De más változások is történtek.

A mezőgazdaság is teljesen átalakult az utóbbi húsz évben. A modern traktorok, precíz vetőgépek és a műholdas navigáció ma már lehetővé teszik, hogy a kukorica és a napraforgó vetése optimális időben megtörténjen. Amint a talajhőmérséklet megengedi, lehet vetni, akár éjjel-nappal.

A vetésidő április elejére-közepére tolódik a korábbi április vége, május eleje időpontról. A korán vetett kukorica elkerülheti a nyári hőstresszt, többet teremhet, korábban és alacsonyabb nedvességtartalommal takarítható be.

Ami továbbra is kiszámíthatatlan maradt, az az időjárás. Az utóbbi pár évben sok mindent átéltünk. Volt korai kitavaszodás, volt márciusi tél, volt már áprilisban nyári hőmérséklet, de láttunk május elsején havat is. Mit jelenthet ez nekünk?

A kártevők, mint pl. a kukoricabogár lárvakeléshez egy bizonyos hőösszeget igényelnek. Ha meleg az időjárás hamarabb, hűvös időjárás esetén később jelennek meg a lárvák. Ha április 10-én vetünk és a lárvakeléshez szükséges hőösszeg csak május 30-ra gyűlik össze akkor akár 50 nap is eltelhet a vetés és a kukoricabogár lárvakártétel kezdete között. Ha meleg az április, mint 2018-ban, a hőösszeg május elejére összejöhet, megtörténik a lárvakelés, korán indul a gyökérkártétel. De akár korán, akár később kelnek ki a kukoricabogár lárvák, az elmúlt 16 évben végzett kísérleteink és üzemi tapasztalatok alapján jelenleg, a Force 1,5G rendelkezik a legjobb hatékonysággal és leghosszabb tartamhatással a kukoricabogár lárvák ellen.

A Force 1,5G piretroid típusú talajfertőtlenítő készítmény. De hogyan képes egy piretroid hosszú tartamhatást biztosítani? A Force 1,5G speciális formulációja révén folyamatosan adja le a teflutrint, így a vetés után még több héttel is képes elpusztítani vagy elriasztani a gyökerekbe berágó lárvákat. A Force hatóanyaga a teflutrin egyedülálló a piretroidok között, egyedül neki van gázhatása, a talajrészecskék között szétterjed és bejut a kártevő kutikulájába. A Force 1,5G-t a kétezres évek eleje óta használjuk sikeresen a kukoricabogár lárvakártétel megelőzésére. Hatásos volt száraz években, csapadékos években, meleg vagy hűvös tavaszokon egyaránt. Megvédte a gyökereket, meggátolta a kukorica megdőlését, 16 év átlagában 1,6 t/ha többlettermést lehetett betakarítani a Force 1,5G-vel talajfertőtlenített kukoricatáblákon. Használata  a jövedelmező befektetés lehetőségét kínálja évjárattól függetlenül. A Force 1,5G szabadforgalmú készítmény, AKG integrált szántóföldi célprogramban felhasználható.

Inváziós kártevők: a keleti gyümölcsmoly

A karantén kártevőként számon tartott keleti gyümölcsmoly (Grapholitha molesta BUSCK) magyarországi megjelenését az 1960-as években jelezték először. A gyümölcsültetvények egyik legveszélyesebb kártevőjének tartott faj napjainkban is komoly gondot jelenthet megfelelő növényvédelem hiányában.

Fókuszáljunk a levélbetegségekre is…

Az enyhe téli időjárás, a némi hótakaró ellenére, országos viszonylatban, rendkívül vegyes képet mutatnak a kalászosok. Vannak jól telelt, erős állományok, de ugyanakkor találkozhatunk a késői vetés vagy őszi csapadékhiány miatt gyengébben fejlett állományokkal is. Nehéz feladat olyan technológiát ajánlani, amely minden területen egyformán sikeresen alkalmazható.

Lila elszíneződés a paprika termésén - Mi okozza a jelenséget?

Néhány kártevő és betegség is kiválthatja az említett színelváltozást, de ilyen esetben egyéb jellegzetes, a kártevőre és kórokozóra jellemző tünetek is felfedezhetők a bogyón vagy a leveleken, amelyek egyértelművé teszik az antociánosodás okát. Többnyire a jelenség abiotikus környezeti tényezőkre vezethető vissza.

Hogyan használjunk sikeresen Atonikot?

A nem hagyományos repcetermesztés során gyakran felmerülő kérdés: mikor és hogyan juttassunk ki biostimulátorokat?

Syngenta a világ élvonalában a kalászos vetőmagban is

A Syngenta elsősorban növényvédelmi termékeiről és napraforgó genetikájáról ismert. Azonban azt kevesen tudják, hogy az elmúlt néhány év során a kalászos genetikában is a világ egyik vezető vállalatává lépett elő.

2018. július 31. 14:14

A Nufarm vásárlásai fokozzák a versenyképességet a kulcsterületeken

A Nufarm jelentősen fokozta az európai vásárlók számára kínált növényvédelmi szolgáltatást, miután megállapodás született több mint 50 növényvédelmi formuláció megvásárlásáról az Adama és Syngenta cégektől.

2018. március 20. 08:06

A megelőzés automatikus termésmentés is!

A kalászos növényvédelmet meghatározza a termesztési cél, az évjárat és a helyi sajátosságok.  A fajta fogékonysága pedig meghatározza a stratégiát.

2018. április 27. 07:16

AgriClime időjárási garancia a Syngenta termékekre

A szezon kezdetén a programban résztvevő termékekből, egy meghatározott összegű vásárlás felett a termelőknek lehetősége van a Syngenta által nyújtott időjárási garancia programban való ingyenes részvételre.

2019. február 13. 12:16