Növényvédelem

Sárgul, pusztul – mit tehet a csicseriborsó megmentéséért?

Agrofórum Online

A hazai szántóföldi növénytermesztésben időről időre felbukkannak olyan „egzotikus” növények, amelyek iránt vagy a bővülő kereslet miatt kialakuló kiemelkedően magas árbevétel lehetősége, vagy pedig a változó, egyre melegedő klímánkhoz való jobb alkalmazkodás érdekében növekedett meg egyes termelők részéről az érdeklődés.

Sok termelő gondolja úgy, hogy az „egzóták” kórokozói, kártevői a kultúra hazai ritkasága miatt nem állnak lesben, és ezáltal tetemes növényvédelmi költségek spórolhatók meg. Sajnos a helyzet sok esetben egyáltalán nem ilyen egyszerű!

A csicseriborsó ismérvei és veszélyei

A csicseriborsó (Cicer arietinum), a sokak által kedvelt hummusz alapanyaga is egy ilyen, trópusi körülmények között is termeszthető, értékes növény. Kevesen ismerik, ráadásul akik igen, azok jelentős része is csak annyit tud a növényvédelméről, hogy a borsózsizsik (Bruchus pisorum) nem károsítja.

Sajnos a kultúra növényvédelme nemcsak a zsizsik elleni védekezésből, vagy annak elmaradásából áll. Mint minden növénynek, ennek a szántóföldi kultúrának is megvannak a maga kártevői és kórokozói. Ha nem figyelünk oda, akkor ezek bizony akár a teljes termését megsemmisíthetik ennek a melegkedvelő, egzotikumnak számító növénynek.

Többféle fenyegetés

A csicseriborsónak – ki gondolná – alapvetően meglehetősen sok betegsége van. Mivel trópusi, meglehetősen forró éghajlatú területeken is termesztik, így nem kell csodálkozni azon, hogy a hamuszürke szártőkorhadás hírhedten melegkedvelő kórokozója, a Macrophomina phaseolina gomba is nagyon kedveli. Ugyanakkor az idei évben észlelt szántóföldi problémák során nem ez a kórokozó jelentkezett helyenként súlyos mértékű tőpusztulással.

A csicseriborsónak – a közönséges borsóhoz (Pisum sativum) hasonlóan – két, a Fusarium nemzetségbe tartozó kórokozója is ismert. A Fusarium oxysporum f. sp. ciceri általában teljes állománypusztulást szokott előidézni, de szerencsére ez a kórokozó hazánkban nem túl gyakori. A növények hervadását e kórokozó esetében nem a gyökérzet elkorhadása okozza, hanem a gomba toxintermelése.

A sárgulás valódi oka

Az idei évben ugyanakkor a Dunántúl területén több biotermesztésű állományban helyenként nagyobb mennyiségben lehetett észlelni egyes növények sárgulását, pusztulását. A pusztulás minden esetben egy–két szomszédos növényt érintett csak. A károsodott növények esetében a gyökérzet súlyos mértékű korhadása volt észlelhető, amely sok esetben a gyökér külső szöveteinek teljes pusztulását, eltűnését eredményezte.

Elbarnult rothadó gyökérzet a fertőzés következménye

Ezek a tünetek egy másik kórokozó, a Fusarium solani f. sp. ciceri jelenlétéről tanúskodtak. Ez a hazánkban eléggé gyakori kórokozó más pillangós növényeken is megél. Jellegzetessége, hogy csak lokálisan, pár szomszédos növényt megfertőzve jelentkezik, és a növényzet pusztulását az edénynyaláb-rendszer eltömésével (tracheomikózis), illetve a gyökérzet elkorhasztásával idézi elő.

Gyengültségi parazita, amely kedveli a meleg talajokat, illetve azt, ha a növény gyökérzete levegőtlen talajban küzd az életben maradásért. Jelen esetben is a múlt héten lezúdult nagy csapadékok után erősödtek fel a beteg növények tünetei. Azok a növények már rég fertőzöttek voltak, csak a mostani időjárási helyzet (a csicseriborsó alapvetően a meleg, száraz körülményeket kedveli, a vízben ázó, levegőtlen talajokat nagyon nem szereti) segített a kórokozónak.

Mikrobiális védekezési lehetőségek

Ez ellen a kórokozó ellen sem lehet hagyományos fungicidekkel védekezni, ahogy más, talajból támadó kórokozó ellen sem. Ráadásul a Fusarium solani ellen a rezisztencianemesítés eddig más kultúrákban sem járt sikerrel, így a csicseriborsó esetében is hiába keresnénk rezisztens fajtát. Egyetlen lehetőségként a fertőzött talajok mikrobiális kezelése jelenthet megoldást.

A különböző Trichoderma fajok alkalmazása hatásos ez ellen a kórokozó ellen is, de a hatás eléréséhez hosszú időszak, akár több év is szükséges lehet. Ráadásul a talaj kezelését folyamatosan kell végezni. A kórokozó eléggé polifág ahhoz, hogy csicseriborsó hiányában más gazdanövényeken is fenn tudjon maradni, így a vetésváltásra, mint agrotechnikai védekezési lehetőségre csak korlátozottan támaszkodhatunk.

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Biokertben is kötelező! Az őszi lemosó permetezés titkai

2025. október 29. 14:10

Réz, kén, olaj vagy mésztej – melyik a legjobb az őszi lemosáshoz? Hasznos tanácsok gyümölcsösökbe és biokertekbe.

A nagyra nőtt repcék problémái: mikor lépjünk közbe?

2025. október 27. 07:10

A túl korai vetés, a bőséges tápanyagellátás és a kihagyott regulátorozás könnyen a repce téli károsodásához vezethet.

Mit tanulhatunk az idei növényvédelmi évből?

2025. október 25. 14:10

Zárul a növényvédelmi év, de a guignardia és a díszbogarak figyelmeztetnek: jövőre is lesz dolgunk a parkokban.

A borvidékeken túl – már a házikertben is kopogtat a fitoplazma

2025. október 21. 14:10

Őszi védekezés nélkül tavasszal robbanhat a járvány. A kabócák, illetve a fitoplazma ellen most kell megtennünk az első lépéseket!

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Vírusfertőzött csicseriborsó: miért fontos tudni róla?

2025. március 6. 08:10

Németországban most először azonosították a borsó nekrózisos sárga törpülés vírust (PNYDV) csicseriborsóban.

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – December

2023. december 8. 13:10

Bár télen kevesebb lehetőségünk van friss idényzöldségeket és -gyümölcsöket fogyasztanunk, hála az égnek a táblázatunk mégsem ürült ki mostanra sem, válogassunk a jelenlegi készletből!