Növényvédelem
Fizetett tartalom
Növényvédelem
Fizetett tartalom

Tengeri Ikercsomag: felszabadító végeredmény

Tengeri Ikercsomag: felszabadító végeredmény

Nufarm Hungária Kft.

Egyetlen csomagban minden hatóanyag, amire a kukorica gyommentesítéséhez szükség lehet.

A kukorica gyomirtása manapság egyre komolyabb kihívást jelent a gazdálkodóknak. Az egymenetes pre- vagy korai posztemergens gyomirtások sikere sok esetben megkérdőjeleződik, és a csak posztemergens kezelések sem mindig adnak kielégítő eredményt. A sokféle faj közül az utóbbi időben az egyszikűek elhatalmasodása a legszembetűnőbb, melyek akár több hullámban is kelhetnek. Probléma az is, ha a talajherbicidek nem kapnak elég bemosó csapadékot, ekkor a gyomok utánkelésére szinte biztosan számíthatunk. És nem szabad megfeledkezni arról a veszélyről sem, amit a gyomok herbicidrezisztenciájának kialakulása jelenthet. Ilyen körülmények között felértékelődnek a rugalmasan, a gyomok keléséhez igazítható komplex gyomirtási megoldások, mint amilyen a Nufarm Hungária Kft. által összeállított Tengeri Ikercsomag, amely nevéből adódóan két fizikai csomagból áll.

Tengeri ikercsomag

A Tengeri Ikercsomag A-ban lévő Eli-T 333 g/l terbutilazin és 200 g/l flufenacet hatóanyagok gyári kombinációja. A két hatóanyag különböző hatásmechanizmussal dolgozik, a terbutilazin levélen keresztüli hatása erőteljesebb, mint a flufenaceté. Hatásspektrumuk elsősorban a magról kelő kétszikű gyomokra szélesebb, de (elsősorban) a flufenacet néhány egyszikű gyom csírázását is gátolja. Mindkét hatóanyag talajon keresztül is dolgozik, így tartamhatásra is számíthatunk.

Az Eli-T vetőmag- és takarmánykukoricában korai posztemergensen alkalmazható a kultúrnövény első levelének megjelenésétől 5 leveles fejlettségéig, 1,5 l/ha ­dózisban. Az Eli-T-t vagy bármely más terbutilazin hatóanyagú készítményt ugyanazon a területen háromévente egyszer, hektáronként maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet kijuttatni.

A Tengeri Ikercsomag A második eleme a Kideka, amely 100 g/l mezotriont tartalmaz, és az előző két hatóanyaghoz képest más hatásmechanizmusú. A hatóanyagot a gyomok levélen és gyökéren keresztül is felveszik, és a termék elsősorban a magról kelő kétszikű gyomok ellen alkalmazható. A Kideka engedélyezett dózisa 0,5 l/ha, ami kiválóan kiegészíti a másik három termék gyomirtó hatását.

A Tengeri Ikercsomag B egyik alkotóeleme a Dicopur Top 464 SL. Két fenoxiherbicid, 344 g/l 2,4-D dimetilamin-só és 120 g/l dikamba gyári kombinációja, ezek egy negyedik hatásmódot képviselnek. Az auxinhoz hasonló hormonhatású herbicideket a növény nem képes lebontani, ami a pusztulásához vezet. A Dicopur Top 464 SL a magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen hatásos. Dózisa 1,0 l/ha, korai posztemergensen, a kukorica 3-4 leveles állapotában lehet kijuttatni. Amennyiben a Tengeri Ikercsomag mind a négy alkotóját egy menetben, tankkeverékben szeretnénk kipermetezni, a Dicopur Top 464 SL dózisát célszerű 0,8 l/ha-ra csökkenteni.

A Tengeri Ikercsomag B másik terméke az Ikanos, amely a 40 g/l nikoszulfuron hatóanyagával az ötödik hatásmechanizmust képviseli. A nikoszulfuron alapvetően levélherbicid, de némi talajhatása is van. A hatóanyagot elsősorban korai posztemergensen célszerű kijuttatni. Nem perzisztens, felezési ideje csupán 7-10 nap, ezért utóvetemény-hatással nem kell számolni. Felhasználása a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen 1,0 l/ha. Fontos, hogy az egyszikűek ne essenek át a gyökérváltáson, leghatékonyabban azok 1-3 leveles állapotában tudunk védekezni.

Egymenetes alkalmazás javasolt akkor, ha jól elmunkált talajon, normális időjárás mellett a gyomnövények tömeges kelése a kukorica kelésével egy időben történik meg. Ez a megoldás a már kikelt és még csírázó gyomok ellen is hatásos. Ha a kikelt gyomnövények között a magról kelő egy- és kétszikű gyomok is jelen vannak, a négy készítmény hat hatóanyagának öt hatásmódja komplex hatást biztosít a teljes és tartós gyommentességhez.

Osztott kezelést akkor kell alkalmazni, ha az egyes gyomcsoportok eltérő időben csíráznak ki.

1. Ha a kétszikű gyomok tömeges kelése indul be a kukorica kelésével egy időben, és az évelő kétszikű gyomnövények, mint például a mezei acat, szintén jelen vannak, az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 464 SL 1,0 l/ha kombinációt ajánlatos használni a kukorica 2-4 leveles fejlettségénél. Ezután megvárható a magról kelő egyszikű gyomnövények tömeges keléséig a következő permetezés a Kideka 0,5 l/ha + Ikanos 1,0 l/ha kombinációjával.

2. Az osztott kezelésre egy másik lehetőség az Eli-T 1,5 l/ha + Dicopur Top 464 SL 1,0 l/ha + Kideka 0,5 l/ha kombináció használata a kukorica 2-3 leveles korában. Erre akkor van szükség, ha a gyomok tömeges kelése már korán elindul. Az elhúzódóan kelő egyszikű gyomok elleni védelemre pedig az Ikanost 1,0 l/ha dózisban alkalmazva van lehetőség a kukorica 5-6 leveles korában.

Molnár Szabolcs
fejlesztési vezető
Nufarm Hungária Kft.
www.nufarm.com/hu

Nufarm logó

Korán veszélyeztethetnek a levéltetvek a napraforgóban

2024. április 18. 05:40

A talajlakó kártevők (döntően drótférgek) és a fiatalkori kártevők (barkók) mellett az idei évben a levéltetvek rendkívül korai és erős támadására is fel kell készülniük a gazdálkodóknak a napraforgónál.

Levéltetvek a lonc-fajokon, I. rész

2024. április 17. 14:10

Magyarországon a loncokon 5 levéltetű faj előfordulásáról van tudomásunk, amelyek a Hyadaphis, Prociphilus, Rhopalomyzus, Trichosiphonaphis nemzetségekbe tartoznak.

Mospilan nyereményjátékot hirdetett a Sumi Agro Hungary Kft.

2024. április 17. 09:40

A Sumi Agro Hungary Kft. 2024. március 1-jén indította el Mospilan nyereményjátékát azzal a szándékkal, hogy a Nippon Soda által gyártott és itt Magyarországon a cég által forgalmazott eredeti japán terméket népszerűsítse a felhasználók körében, és egy kis jókedvet hozzon ebbe a mai nehéz világba.

Itt az ideje megalapozni a szőlő peronoszpóra elleni védelmét

2024. április 15. 10:40

A peronoszpóra elleni védelemről már a szőlő fakadását követően gondoskodni kell.

Több mint 650 gyomnövénytípust szabályoz a BASF fejlesztése

2023. december 5. 11:10

A kémia és a fenntarthatóság tökéletesen illik egymáshoz - ezt a BASF már régóta felismerte.

Veszélyes kártevők: Vetésfehérítő bogarak

2019. április 2. 07:58

A vetésfehérítő bogarak a termesztett gabonaféléink egyik legjelentősebb kártevői. Kártevőként Magyarországon először az 1850-es évek végén írták le. Az elmúlt évtizedekben, az 1980-as évektől kezdődően becsült kártétele megduplázódott őszi búzában.

Bevált eljárások és új fejlesztések a Corteva bemutatóin

2019. augusztus 1. 19:04

Az előd vállalatok gyakorlatát követve az újonnan alakult Corteva Agriscience is megszervezte ez év júniusában az ország több helyszínén szántóföldi növényvédelmi tanácskozásait és bemutatóit az új termékek és technológiai javaslatok ismertetésére. Írásunkban a Rádpusztán elhangzottakat foglaljuk össze.

Mikor kell védekezni a szilvadarazsak ellen?

2019. április 12. 04:36

Sz. László kérdése: Tavaly a szilvatermés jelentős részén szilvadarázs kártétele volt megfigyelhető a permetezés ellenére. Mikor kell védekezni ellenük?