27℃ 18℃
június 4. Bulcsú, Kerény, Kerubin
Ökológiai gazdálkodás

A raktári kártevők elleni védekezés a biogazdaságokban, 3. rész

Agrofórum Online

A raktári kártevők elleni hatékony, vegyszeres peszticidek használata nélküli védekezéséhez olyan integrált szemléletű védekezési módszerre van szükség, amely magában foglalja a fertőtlenítést, az azonosítást, valamint a megfigyelési és megelőző intézkedéseket. Cikkünk 3., befejező része következik.

Gyakran előforduló kártevők a raktározott gabonafélékben

A tárolt gabona kártevőinek két fő típusa van: az úgynevezett „belső élősködők”, amelyek a gabonaszemek belsejében táplálkoznak, és a „külső élősködők”, amelyek a gabonaszemeken élősködnek anélkül, hogy a magba behatolnának. A külső élősködőket néha „másodlagos élősködőknek” is nevezik, akik a tárolókat a gabonapor, a megrepedt vagy töredezett szemek és a gabonatörmelék jelenléte miatt fertőzik meg, beleértve a belső élősködők által létrehozott gabonaport és sérült szemeket is.

Ezek a kártevők a teljes gabonatömegben táplálkozhatnak, de lokálisan is előfordulhatnak, például a tároló belsejében, ahol a finomszemcsék összegyűlnek a tárolás során. Gyakori belső élősködők közé tartozik például a gabonazsizsik, a gabonacsuklyásszú és a mezei gabonamoly, a külső élősködők közül pedig például az aszalványmoly, a zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár, valamint a rozsdabarna és a közönséges kislisztbogár.

Belső élősködők

Gabonazsizsik (Sitophilus granarius)

A gabonazsizsik az összes raktári kártevő közül a legpusztítóbbak közé tartozik. A lárvák a raktárban tárolt ép gabonaszemek belsejében fejlődnek, így a fertőzést nehéz felismerni és a darálás során eltávolítani. A gabonazsizsik a raktárakban tárolt kukorica, árpa, búza, zab, rizs, bab és más szárított és raktározott élelmiszerek kártevője, különösen az átemelőkben, őrlőkben és az árutárolókban. Peték, lárvák vagy bábok formájában a gabonafélékben fordulnak elő.

A gabonamaradványok között könnyen elterjedhetnek. A kifejlett egyedek a gabona felszínén vándorolva is fellelhetők, különösen, ha a gabonát felkavarták. Jelenlétüket a fertőzött gabonaszemeken megjelenő kimeneti lyukak jelzik. Meleg időben a gabonazsizsik körülbelül öt hét alatt fejlődik a petéből kifejlett egyeddé. A hideg időjárás meghosszabbítja a fejlődési folyamatot.

A szemek felszínén elhelyezett csapdák és a gabonatárolókba helyezett szondák segítségével kimutathatók a kifejlett rovarok. A gabonában lévő lárvastádiumokat a rejtett fertőzöttséget kimutató módszerekkel lehet kimutatni. Ezek közé tartozhat a gabona indikátorpapírokkal történő összepréselése vagy a gabona fajsúlyváltozásának vizsgálata.

Kifejlett egyedek: A kifejlett gabonazsizsiknek hosszú, keskeny „ormánya” és jellegzetes könyök alakú csápjai vannak. A kifejlett egyedek gesztenyebarna vagy vörösesbarna vagy fényes fekete színűek, és körülbelül 2-3,5 milliméter hosszúak. A testet ritkásan rövid, erős, sárga szőrök borítják. A kifejlett egyedeknek nincsenek szárnyaik, és nem tudnak repülni, de rendkívül élénk járásúak. A felnőtt példányok általában nem képesek a betakarítás előtt a szántóföldön lévő terményeket megfertőzni. A kifejlett egyedek 7-8 hónapig élnek, és hűvösebb körülmények között egy hónapig vagy tovább is képesek táplálék nélkül túlélni.

Peték, lárvák és bábok: Ezeket a stádiumokat általában nem lehet látni, mivel az ép szemek belsejében helyezkednek el. A nőstények általában 50-200 fehér petét raknak életük során. A nőstény egyenként rakja le a petéket a gabonaszemekbe fúrt üregekbe, amelyeket viaszos petedugóval zár le. A peték a hőmérséklet és a páratartalom függvényében körülbelül 4-14 napig inkubálódnak, mielőtt kikelnek. Minden egyes fertőzött magban egy fehér, lábatlan lárva fejlődik ki, amely addig táplálkozik, amíg csak a héj marad. A lárva csupasz, fehér bábbá fejlődik, és a szem belsejében bábozódik be. A frissen kikelt kifejlett egyed kirágja magát a gabonából, jellegzetes kimeneti nyílást hagyva maga után. Meleg körülmények között ez az életciklus 4-6 hét alatt befejeződhet, de télen akár 17-21 hétig is eltarthat.

A rizs-zsizsik (Sitophilus oryzae) és a kukoricazsizsik (Sitophilus zeamais)

A rizs- és kukoricazsizsik megjelenésében és viselkedésében hasonlít a gabonazsizsikhez. A kifejlett rizs-zsizsik azonban a gabonazsizsikkel ellentétben képes repülni, és meleg éghajlaton a betakarítás előtt nagymértékű kárt okozhat a kukoricában, a búzában és más gabonafélékben. A kukoricazsizsik nagyobb valószínűséggel repül rá a mezőn lévő érő termésre, mint a rizs-zsizsik, és még a betakarítás előtt megfertőzi a gabonaszemeket.

A mérsékelt éghajlatú területeken azonban a betakarítás utáni fertőzések a leggyakoribbak, és a betakarított gabonából vagy a már fertőzött állapotban levő elraktározott gabonából származnak. Mindkét faj a gabona sokféle fajtáján és a feldolgozott gabonakészítményeken is képes kifejlődni. A kukoricazsizsik azonban elsősorban a kukoricaszemekkel, míg a rizs-zsizsik leggyakrabban a gabonafélékkel kapcsolatban fordul elő. A gabona megbolygatása hatására a kifejlett rizs- és kukoricazsizsikek felfelé vándorolnak, és láthatóvá válnak a gabonatömeg felszínén.

Felnőtt egyedek: A rizs-zsizsik és a kukoricazsizsik szinte megkülönböztethetetlen egymástól. Mindkettőnek jellegzetes ormánya és csápja van, amely a zsizsikfélék családjára jellemző könyökformában behajló csápokkal rendelkezik. A kifejlett rizs- és kukoricazsizsik általában tompa vörösbarnától a feketéig terjedő színű, a hátán négy halvány vörösesbarna vagy narancs-barna ovális rajzolattal. A kukoricazsizsik kifejlett példányai általában sötétebb színűek és fényesebbek, mint a rizs-zsizsik. A kifejlett egyedek hosszú életűek (néhány hónaptól egy évig), és a gabona felszínén vándorolva láthatók. Mindkét rovarnak teljesen kifejlett szárnya van a fedőszárny alatt, és mindketten tudnak repülni.

Peték, lárvák és bábok: Ezeket a stádiumokat a gabonában lévő járatokban és üregekben találjuk, így általában nem látszanak. A kifejlett rizs-zsizsik egyedek négy-öt hónapig élnek, egy-egy nőstény akár 300-400 petét is lerakhat a gabonaszemekbe. A peték fényesek, fehérek, átláthatatlanok és tojásdadok vagy körte alakúak, a lárvák pedig fehérek és lábatlanok. Egyszerre akár egy mag két oldalán is kifejlődhet két rizs-zsizsik. A báb szintén fehér, de lábakkal, szárnyakkal és a kifejlett rovar ormányával rendelkezik. A bábozódás után az újonnan kifejlődött kifejlett egyed kirágja magát a gabonaszemekből, szabálytalan szélű lyukat hagyva maga után.

Gabonacsuklyásszú (Rhyzopertha dominica)

Ez a kártevő a meleg éghajlaton a leggyakoribb, de a szállításra kerülő gabonában bárhová eljuthat. Mind a kifejlett egyedek, mind a lárvák jelentős károkat okoznak. A kifejlett egyedek igen erős állkapcsokkal rendelkeznek, így képesek az ép magokba fúródni. Könnyen repülnek, a légáramlatokkal képesek terjedni, ezért feromonokkal ellátott csapdákkal már sikerült őket csapdába ejteni, több kilométerre az élelmiszerraktáraktól vagy feldolgozó létesítményektől. A kifejlett egyedek és a lárvák elsősorban a raktározott gabonafélék, köztük búza, kukorica, rizs, zab, árpa, cirok és köles magjaival táplálkoznak.

Az apró gabonacsuklyásszú kimutatásának legegyszerűbb módszere a gabona szitálásával és a kifejlett egyedek felkutatásával érhető el. Ezzel a módszerrel azonban nem lehet kiszűrni a gabonaszemek belsejében lévő lárvákat, bábokat és kifejlett egyedeket. A kifejlett egyedeket a gabonaszemekbe rejtett szondás csapdákkal lehet kimutatni. A csapdákat a gabonában kell hagyni, és rendszeresen ellenőrizni kell. A csapdáknak 2-7 napig kell a helyén maradniuk, mert 10 °C alatti hőmérsékleten, amikor a rovarok már nem mozognak, hatástalanok. A feromonnal ellátott repülőcsapdák kifejezetten alkalmasak a kifejlett egyedek kimutatására.  A szondás csapdákhoz hasonlóan a repülőcsapdák is relatív értéket mutatnak, és hőmérsékletfüggőek, mivel 20 °C alatti hőmérsékleten kevés rovart tudnak megfogni.

Felnőtt egyedek: A kifejlett egyedek 2–20 milliméter hosszúak, vörösesbarnától a feketéig terjedő színűek és hengeres alakúak. A fej felülről nem látható, és a pronotumon (a test elülső részén) reszelőszerű fogazat található. A kifejlett egyedek úgy károsítják a gabonát, hogy a magokba fúródnak, és a megrágott anyagból származó porral borítva hagyják hátra a magokat.  A nőstények életük során 200-500 petét raknak. A petéket lazán helyezik el a gabonában vagy a rovar által létrehozott porban.

Peték, lárvák és bábok: A peték az első lerakáskor általában fehérek, és a kikelés előtt rózsaszínűvé vagy barnává válnak. A lárvák mozgékonyak, és a teljes gabona magjaiban fejlődnek. A fejlődés gyorsabb a teljes gabonán, mint az ugyanabból a gabonából készült liszten. A fiatal lárvák nem tudnak behatolni a sértetlen szemekbe. A bábozódás a gabonában történik.

Mezei gabonamoly (Sitotroga cerealella)

Ez a kártevő gyakran előforduló és igen veszélyes kártevője a kalászos növénykultúráknak, a raktározott héjas gabonának és más apró szemű terményeknek, de a támadás a szemek felületére korlátozódik. A szántóföldi fertőzés egyes régiókban gyakori, de érzékeny a hideg hőmérsékletre, így a hidegebb területeken nem gyakori. A lárvák a gabonaszemekben fejlődnek ki. Mivel a lárvák fejlődésük során végig ugyanabban a gabonaszemben maradnak, az ömlesztett gabonában a fertőzés általában a külső rétegekre korlátozódik. A mérsékelt éghajlaton a mezei gabonamoly lárvastádiumban telel át a raktározott gabonaszemekben vagy kiszóródott búzában, hulladékban, szalmakupacokban vagy bálázott szalmában. A kifejlett egyedek májusban kelnek ki.

Felnőtt egyedek: A moly kicsi, halványbarna, szárnyfesztávolsága körülbelül 13–20 mm. Az elülső szárnyak agyagsárgák és jellegtelenek; a hátsó szárnyak szürkék. Az elülső és hátsó szárnyak hátsó szélei rojtosak. A kifejlett egyedek rövid életűek (kb. 7 napig élnek) és nem táplálkoznak. A kifejlett egyedek gyorsan repülnek, ezért könnyen kialakul a keresztfertőzés. Ugyanakkor gyengék is, ezért nem tudnak mélyen behatolni a sűrűn tömörített gabonafélékbe.

Peték, lárvák és bábok: A peték egyenként vagy változó számú csoportokban helyezkednek el. A nőstény 80-200 petét rak le a mag külső oldalán, illetve más rovarok által készített barázdákba vagy lyukakba. Az újonnan kikelt lárvák a magba fúródnak. A lárvafertőzés kezdetben nem hagy látható nyomokat a szemeken, mivel a lárvák fejlődése egyetlen szemen belül történik.

A fiatal lárvák fehér színűek, kivéve a fejüket, amely sötét. A kifejlett lárvák körülbelül 3,17 mm hosszúak, és általában sárgásfehér színűek, a fejük sárgásbarna. Egy kukoricaszemen két-három lárva is kifejlődhet, de más szemekből csak egy kifejlett egyed fejlődhet ki. A bábozódás előtt a lárva közvetlenül a gabonamag héja alatt egy kisebb, kör alakú, áttetsző „ablakot” kialakítva kamrát épít. A bábfülke vörösesbarnától a majdnem feketéig terjedő színű lehet. Az újonnan kelt kifejlett egyed átnyomja a maghéj ablakát, és egy kis, kerek lyukat hagy maga után, általában a gabonaszem koronájának csúcsán.

Külső élősködők

Zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár, Oryzaephilus surinamensis

A zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár az egyik leggyakoribb kártevő a gabonatárolókban, de előfordul még az emelőkben, a malmokban, a feldolgozóüzemekben, a raktárakban és a konyhákban is. A gabonatárolókban törött magvakkal és gabonamaradványokkal táplálkozik. A lárvák a lisztben, a gabonakészítményekben és sok más szárított élelmiszerben is kifejlődnek.

Kifejlett egyedek: A kifejlett egyedek körülbelül 2-3 milliméter hosszúak. A test nagyon lapos, és jól alkalmazkodik a repedésekbe és hasadékokba való bemászáshoz. A mellkas szélei fűrészszerűen szabdaltak, és mindkét oldalon hat kiemelkedés található rajtuk. A szárnyak jól fejlettek, de nincs feljegyzés arról, hogy ez a rovar repülne. A kifejlett példányok rendszerint rendkívül aktívak, és hajlamosak elvándorolni a táplálékforrástól, ha a populáció túl nagyra nő.

Peték, lárvák és bábok: A nőstények általában 375 petét raknak. A peték egyenként vagy kis tömegben kerülnek a táplálékba. A zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogár lárvái sárgásfehérek, kivéve a fejüket, amely barna. A kifejlett lárvák hossza kevesebb mint 3,1 mm. A bábozódásra készülve a lárva egy szilárd tárgyhoz tapad. A báb egy táplálékrészecskékből álló sejtben alakul ki. A lárvák külső váza lehull, de a bábsejtben marad. A bábnak ugyanolyan hat nyúlványa van a mellkas mindkét oldalán, mint a kifejlett egyednek.

Vörösesbarna és közönséges kukorica-kislisztbogár (Tribolium castaneum) és  (Tribolium confusum)

Ezek a háztartásokban és élelmiszerboltokban a tárolt termékek két legfontosabb kártevője, melyek viselkedésükben és a megfertőzött termékek típusát tekintve hasonlítanak a zsizsikfaló fogasnyakú-lapbogárhoz. Az Egyesült Államokban a kukorica-kislisztbogár az északi államokban gyakrabban fordul elő, mint a vörösesbarna kukorica-kislisztbogár. A vörösesbarna és a közönséges kukorica kislisztbogár nagy számban lehet jelen a fertőzött gabonában, de nem képes megtámadni az ép vagy sértetlen gabonát.

Komoly kártevőknek számítanak a lisztüzemekben és mindenütt, ahol gabonakészítményeket és más szárított élelmiszereket dolgoznak fel vagy tárolnak. Ezek a kártevők olyan repedésekben és hasadékokban is megtalálhatók, ahol a gabona esetleg kiszóródott. A magas nedvességtartalmú gabonafélék vonzzák őket, és szürke elszíneződést okozhatnak a szemeken. A bogarak rossz szagot árasztanak, ami befolyásolja a fertőzött termékek ízét, jelenlétük pedig elősegíti a gabona penészesedését.

Kifejlett egyedek: A kifejlett bogarak körülbelül 3,1 mm hosszúak, és több mint három évig is elélhetnek. A vörösesbarna kukorica-kislisztbogár képes repülni, különösen vihar előtt, de a közönséges kukorica-kislisztbogár nem repül. A kifejlett egyedeket vonzza a fény, de ha megzavarják őket, fedezékbe húzódnak.

Peték, lárvák és bábok: A peték fehérek, mikroszkopikus méretűek, és gyakran lisztdarabok tapadnak a felületükhöz. A vékonyka lárvák színe a krémsárgától a világosbarnáig terjed. Az utolsó testszelvényen két sötét, hegyes nyúlvány található.

Aszalványmoly, Plodia interpunctella

Ezek a molyok a raktározott gabona és a gabonakészítmények gyakori kártevői, lárváik a lisztben, a becsomagolt élelmiszerekben, a zsákos gabonában és a raktározott gabonában is kárt okoznak. A kártétel általában a raktározott hüvelyes kukorica és a kis szemek felszíni rétegeire korlátozódik, de a lárvák bárhol képesek táplálkozni, mivel a molyok kúszva rakják le petéiket. E moly fertőzéseit a szennyezett anyag bőséges pókhálósodása jellemzi. A lárvák a felszínen táplálkoznak.

A legtöbb kárt a tárolt termékekben akkor okozzák, amikor a lárvák hatalmas mennyiségű selymet fonnak, amelyek a tárolt termékekben felhalmozzák a székletszemcséket, a levetett bőröket és a petehéjakat. A tárolt termékekben e szennyeződés miatt keletkező kár meghaladja a rovarok által elfogyasztott táplálék mennyiségét.

Kifejlett egyedek: A kifejlett molylepkék 8–10 mm hosszúak, és átlagos szárnyfesztávolságuk körülbelül 12–18 mm. A mellső szárnyak alsó kétharmada vöröses bronzszínű, rézszínű fényű, szabálytalan sötét sávokkal. A felső egyharmad ezüstös fehér vagy szürke. A hátsó szárnyak ezüstszürkék, hosszú szőrszálakkal. A kifejlett egyedek általában rövid életűek (kb. 7 napig élnek), és nem táplálkoznak.

Peték, lárvák, bábok: Egyetlen nőstény a párzás után akár 400 petét is lerakhat. A szürkésfehér peték egyenként vagy csomókban helyezkednek el, és általában közvetlenül a lárva tápanyagforrására rakódnak. Kikelés után a lárvák elkezdenek szétszóródni, és néhány órán belül képesek megtelepedni a táplálékforrásban, selymes fonalat hagyva maguk után. A fiatal lárvák fehér színűek, kivéve a fejüket, amely sötét. A kifejlett lárvák általában sárgásfehérek, zöldes-fehérek vagy rózsaszínűek. Egy kifejlett lárva körülbelül 1,2 mm hosszú. A kifejlett lárvák gyakran elhagyják a fertőzött szövetet, és bábozódási helyet keresve tovább kúsznak. A lárvák vagy egy selyemgubóban vagy fedetlenül bábozódnak be. A bábok 30-60 mm méretűek és halványbarna színűek.

Cikkünk 1. része itt olvasható. KATTINTSON!

Cikkünk 2. részéért KATTINTSON IDE!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lendületben a hazai biopiac – itt vannak a friss adatok

2025. május 23. 14:10

Az ÖMKi új kutatása szerint nő a bioélelmiszerek forgalma, erősödik az e-kereskedelem, csökken az árkülönbség bio és nem bio között.

Sokszínű sorköztakarás: védelem és élőhely egyszerre

2025. március 28. 08:10

Tavasszal egyre több hazai termelő használ olyan speciális magkeverékeket, amelyekből nyárra virágzó növénytakaró fejlődik ki.

Kitozán, ami nemcsak a diétásoknak segít, hanem a növényeknek is!

2025. február 17. 13:10

A kitozán egy poliszacharid, amelyet a rákfélék külső csontvázaiból nyernek, tehát elmondható, hogy természetes eredetű anyagról van szó.

Mennyire jövedelmező a hazai ökogazdálkodás?

2025. február 7. 11:10

Az ökológiai gazdálkodásról jelenleg nem tudjuk megmondani, hogy versenyképességben és jövedelemtermelő képességben milyen szinten áll.

Az élelmiszercímkék sötét titkai

2023. augusztus 29. 16:10

Mitől bio egy termék? És mitől természetes? Bízhatunk-e az organikusnak feltüntetett termékekben, és egyáltalán, ki ellenőrzi mindezt? Mert ha minden annyira ellenőrzött, miért van ennyi beteg ember, és miért vannak tele az élelmiszerek „szeméttel”?

Ökogazdálkodás 500 hektáron

2023. április 7. 06:34

Izsó Lajossal, a csárdaszállási Biocsárda Kft. ügyvezetőjével, termelési igazgatójával a termelési tapasztalatokon túl, a szűk esztendőkről, azok okairól, illetve a megküzdési lehetőségekről is beszélgettünk.

Mitől öko a bio? Bevezetés az ökológiai gazdálkodásba

2018. március 23. 11:14

Mik az alapelvei az ökológiai gazdálkodásnak? Hogyan lesz egy hagyományos gazdaságból biogazdaság?

A magyaroknak NAGYOBB van, mégis JOBBAN kihasználja az adottságait ez a picike ország a BUSA KS segítségével!

2020. május 12. 10:24

Hollandia, az ország, ami fentről szemlélve egy óriási patcheworknek tűnik. Amerre a szem ellát mindenütt szigorúan rendezett mezőgazdasági területeteket látunk.