Ökológiai gazdálkodás

Fekete péntek helyett jótékonykodás? Növényvédelmi sorozat indul

ÖMKi Sajtóközlemény

Az adventi készülődés kezdetén egy jótékony kezdeményezésnek és a vásárlók közreműködésének köszönhetően igazán fontos ügy kerül a középpontba.

 Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, valamint a Zöld Kör programja az ökológiai mezőgazdaságban felhalmozott tudást és tapasztalatokat viszi házhoz mindazoknak, akik kisléptékben, a saját házuk táján is a biogazdálkodás felé fordulnának, és szívesen fogadnak ehhez szakértői segítséget. A program egy jótékonysági felajánlásnak köszönhetően valósulhat meg: kereskedelmi akciók helyett adománygyűjtő programban vehetnek részt azok a vásárlók, akik november 25-én a dm üzleteiben vásárolnak.  A Black Friday helyett meghirdetett Giving Friday napján a forgalom 5%-át ajánlja fel a drogériahálózat a célból, hogy a jövőben könnyebben elérhetőek legyenek a vegyszermentes gazdálkodás fortélyai a hobbikertészek és az iskolakertek számára.

A karácsony közeledtével egyre többen megtapasztalhatjuk az élményt, miszerint jobb adni, mint kapni. Ilyenkor gyakrabban hallunk azokról a közérdekű vagy civil felhívásokról, amelyek keretében lehetőségünk adódik – tettekkel, jó célra felajánlott ajándékokkal vagy anyagi hozzájárulással – egy-egy jó ügy mellé állni és valami igazán nemeset cselekedni. Még a Black Friday napjára hirdetetett árcsökkentő  akciókat is lehetséges átformálni, egy igazán hasznos és fontos ügy érdekében. A dm-nek mindez sikerült, hiszen elszakadva a Black Friday kereskedelemben megszokott, amerikai hagyományaitól, idén is „Adakozó Pénteket” azaz Giving Friday-t hirdettek. A rendhagyó „akció” keretében november 25-i forgalmának 5%-át ismét jótékony célra ajánlja fel a drogériahálózat. 2022-ben a fenntarthatósági és szociális szempontok állnak a középpontban, így lett a program idei kedvezményezettje az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Zöld Kör

Középpontban az ökológiai művelés és a vegyszermentes növényvédelem

A fenntarthatóság kérdései manapság megkerülhetetlenek, miközben a gazdasági környezet egyre több bizonytalanságot tartogat. Életminőségünket tekintve a modern „háztájik” szerepe felértékelődik: a kis területeken művelt földek összeadva jelentős hatással bírnak talajaink egészsége, a növény- és állatvilág sokszínűsége, valamint élelmiszerbiztonságunk megőrzése szempontjából. Az egészséges életmód támogatása kezdetek óta kiemelt terület a drogériahálózat számára, ezért döntöttek úgy, hogy a biogazdálkodást és ismeretterjesztését szeretnék támogatni a kiskertekben és kiválasztott iskolákban.

Rendszeres növényvédelmi sorozatot indít az ÖMKi

A tervezett ismeretátadási programmal támogatni szeretnénk a vegyszermentes, helyi élelmiszertermelést és az ökológiai gazdálkodás legjobb gyakorlatainak terjedését a helyi közösségekben. Olyan tudást adunk át az érdeklődőknek, ami a gyakorlatban segíti őket, és sikerélményt nyújt a biokertészkedésben. Az adomány lehetőséget ad arra is, hogy továbbfejlesszük online tudástárunkat a hobbikertészek számára, és könnyen elsajátítható ismereteket adjunk át arról, miként védhetik meg vegyszerek nélkül a növényeiket a legfontosabb károsítóktól.

– beszélt a tervekről Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Fotó: ÖMKi

A tervezett videósorozatban a kerti teendőkön az ÖMKi szakértői és McMenemy Márk tévés műsorvezető, a Kert TV házigazdája kalauzolja majd végig az érdeklődőket. Mindezt egy kutatási projekt is kiegészíti majd: az arra vállalkozó részvevőktől információkat gyűjt az ÖMKi a kertekben felbukkanó kártevőkről és a hatékony védekezési módszerekről, középpontba helyezve a természetközeli növényvédelmi megoldásokat, hogy a megtapasztalt jó gyakorlatokkal egymást segíthessék tovább a hobbikertészek.

Ismeretterjesztő programok a Zöld Körrel kelet-magyarországi iskolákban

A Giving Friday program keretében a Zöld Kör egyesület közreműködésével hátrányos helyzetű kelet-magyarországi térség iskoláiba viszik el a vegyszermentes növényvédelem tudnivalóit, konyhakert programot indítanak el pedagógusok, nevelők és szülők bevonásával és szemléletformálásával, valamint fenntarthatósági vándorkiállítással és energiahatékonysági tippekkel látogatnak el az oktatási intézményekbe.    

Miért jó a bio? Talajvédelemtől az önrendelkezésig

A biotermékeket előállító ökológiai gazdaságok termelési módszerei megőrzik vizeink tisztaságát, elősegítik a talajtermékenység fokozását, és a kémiai alapú mezőgazdaságnál jóval kisebb környezeti terheléssel járnak. Az ökoágazat népszerűsítése azért is aktuális, hiszen számos előnyt kínál a jelenlegi krízishelyzetekben: az ökológiai gazdálkodás termelékenysége szélsőséges éghajlati viszonyok esetén is figyelemre méltó.

Hazánkban is tartós problémának ígérkezik az aszály, ahol ez a gazdálkodási forma mintegy 30%-kal jobban teljesít, mint a hagyományos termelés. Az ÖMKi tapasztalatai szerint az ökológiai termelés rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai növényvédőszerekre és műtrágyákra alapozott gazdálkodáshoz képest, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának. Itthon jelenleg a mezőgazdasági művelés alá vont területek 6%-án végeznek ökológiai gazdálkodást, ezzel még mindig az európai középmezőnyben vagyunk. A gyümölcsös ültetvények 11,5 %-a van öko művelésben, amivel Magyarország a világ 10. legnagyobb mérsékeltövi bio gyümölcsültetvény területtel rendelkező országa. Az ökológiai gazdálkodás a halgazdálkodásra is kiterjed, a világon 9. helyen szerepelünk az édesvízi ökológiai halgazdálkodásban. Szintén kiemelkedő, hogy a maghüvelyesek termelésére használt terület 24,2%-a, azaz csaknem 3000 hektár öko művelésű idehaza.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A regeneratív mezőgazdaság forradalma

2024. november 29. 15:10

A regeneratív mezőgazdaság terjedésének egyik kulcsa a gazdálkodók közötti tudásátadás és tapasztalatcsere. Az EIT Food program keretében lehetőség van arra, hogy a gazdálkodók ne csak az elméleti ismereteket, hanem egymás gyakorlati tapasztalatait is megosszák.

Miért nem kelendő a biotermék?

2024. szeptember 24. 15:35

A hazai biotermék előállítása, és forgalmazása nem túl zökkenőmentes, hogyha a hazai társadalmi hasznos lecsapódását tekintjük.

Városi komposztálás: szerves hulladék újrahasznosítása a városi kertekben

2024. április 8. 07:10

A városi környezetben egyre növekszik a figyelem az újrahasznosítás és a fenntarthatóság iránt. Az egyik ígéretes megoldás a városi komposztálás, amely lehetővé teszi a szerves hulladék újrahasznosítását, valamint pozitívan befolyásolja a helyi élelmiszertermelést.

10 százalék fölött az ökogazdálkodás aránya az Európai Unióban

2024. február 26. 12:40

2024. február 13-16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt, a biovilág seregszemléjén mutatták be a The World of Organic Agriculture című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről.

Jelentkezzen, ha ki akarja hagyni a kereskedőket az értékesítési láncból

2024. augusztus 2. 16:10

A vásárlók friss, vegyszermentes zöldségeket kapnak ismert forrásból, tervezhető beszerzéssel és jobb áron.

Az élelmiszercímkék sötét titkai

2023. augusztus 29. 16:10

Mitől bio egy termék? És mitől természetes? Bízhatunk-e az organikusnak feltüntetett termékekben, és egyáltalán, ki ellenőrzi mindezt? Mert ha minden annyira ellenőrzött, miért van ennyi beteg ember, és miért vannak tele az élelmiszerek „szeméttel”?

Zöld utakon jár a bioméhész, aki díjnyertes mézeket tudhat magáénak

2023. április 2. 08:41

Miközben a hazai méhészek jó része az ellehetetlenüléssel küzd, egy debreceni méhész, Gáll Attila üzemnövelésen, portfolióbővítésen töri a fejét.

A raktári kártevők elleni védekezés a biogazdaságokban, 1. rész

2023. július 24. 09:10

A raktári kártevők elleni hatékony, vegyszeres peszticidek használata nélküli védekezéséhez olyan integrált szemléletű védekezési módszerre van szükség, amely magában foglalja a fertőtlenítést, az azonosítást, valamint a megfigyelési és megelőző intézkedéseket.