Szőlő-Bor

A Vajdaságban nemesített rezisztens szőlőfajták (2.)

Agrofórum Online

Az előző részben ismertetett fajták génállományát további visszakeresztezéssel minőségi szempontból gazdagítottuk Vitis vinifera L. fajtákkal. Ennek eredménye a XXI. század elején Szerbiában még néhány államilag minősített fajta.

Pannonia Származás: Többszörös keresztezésből jött létre Karlócán: ((Kunbarát x Tramini) x Bianca)) x Rajnai rizling) 239-20 Gm (1. ábra, 1. kép).

1. ábra A Pannonia családfája

1. kép Pannonia

Állami minősítése Szerbiában 2003-ban történt. Nemesítők: Petar Cindrić, Nada Korać, Vladimir Kovač. A Vitis amurensis Gmel. fajból a Pannonia genomjában csak 3,13% van. A fajta genetikai anyagának 6,25%-a származik az észak-amerikai fajokból (Vitis rupestris, Vitis berlandieri, Vitis labrusca, Vitis lincecumii), amelyek a gombabetegségekkel szembeni rezisztencia géneket tartalmazzák, míg a 90% fölötti Vitis vinifera L. „vérnek” köszönhető a bor jó minősége. Ezek közül legnagyobb a Rajnai rizling aránya, 50%, majd azonos a Tramini és a Bouvier részesedése, 12,5%, míg a tulajdonságok 15,6%-át nyolc fajtától (Itália, Afuz Ali, Chasselas, Clairette, Oeilade, Aramon, Alicante Boushet és egy ismeretlen fajta) örökölte.

Fajtaleírás: A tőke közepesen buja növekedésű, aránylag kevés felálló, egyenes, hosszú ízközű hajtást nevel. Hónaljhajtásai gyengén fejlődnek, néhány levél kifejlődése után növekedésük leáll, sőt a virágzás utáni főhajtás csonkázása után sem indulnak erőteljesebb fejlődésnek. Ezért és a hosszú ízközű hajtások miatt, a lombsátor ritka, szellős.

Zöld hajtás vitorlája nyitott, erősen szőrözött, fehéreszöld, a zsenge levelek szélén lila pontocskákkal. A fiatal levelek zöld színűek, fonákuk fehér, gyapjasan szőrözött.

A levele sötétzöld, sima, fénytelen, leginkább ötkaréjú. A felső oldalöböl zárt, az alja kerek. Az alsó oldalöböl főleg nyitott. A levélnyél öble nyitott, U alakú. A levéllemez szövete erős, a fő erek alsó részei pirosak. A fogak a levél szélén élesszögűek, sárga ponttal a hegyükön. A levél fonáka gyapjas, a főerek sörtés szőrzetűek. A levélnyél lilás színű és a főérrel körülbelül azonos hosszúságú. Hajtás háti oldala vörös, hasi oldala vörössel csíkozott. Virága hímnős. Rendszeresen jól termékenyül. A fürt többszárnyas, laza. A fürtkocsány vékony, középhosszú, gyakran lilás színű, lágy. A bogyó kicsi, kerek, vagy kicsit ovális (1,6 g), zöldessárga, lédús, hamvas, kellemes ízű. Az érett vessző közepesen vastag, mogyoróbarna, hosszú ízközű.

Termesztési érték: A Chardonnay-val egy időben fakad és körülbelül egy héttel előbb érik. A rügyek termékenysége közepes. Rendszeresen terem, de közepes termőképességű (10-12 t/ha). Jól gyűjti a cukrot (21-22%) és a savakat is megőrzi (7-8 g/l). Ennél sokkal több cukrot is képes felhalmozni, a savtartalom nagyobb méretű csönkkenése nélkül. A fajta hosszú metszést igényel. Jellemző rá, hogy ritka lombozatot nevel és kevés zöldmunkát igényel. Rendszerint elegendő egyszeri hajtásválogatást, és csonkázást végezni ahhoz, hogy a lombozat szellős és rendezett kinézésű legyen.

Nagyfokú az ellenállósága a peronoszpórára és a lisztharmatra. Ha időben szüretelik, nem rothad. Az eddigi tapasztalatokat e fajtával főleg Szerémségben nyertük, ahol több mind tíz éve teljesen vegyszermentes termesztésben rendszeresen egészséges, jól beért szőlő termett. A Calepitrimerus vitis atka támadására sem érzékeny.

DNS-analízisek kimutatták, hogy a Pannonia fajta genomja két peronoszpóra (Rpv3, Rpv12) és egy lisztharmat (Ren3) rezisztenciát meghatározó gént tartalmaz. Gombabetegségekkel szembeni nagyfokú ellenállósága miatt a Pannonia megfelel az ökológiai gazdálkodás céljainak, mert gombaölő szerek kismértékű használatával, esetenként vegyszerek nélkül is eredményesen termeszthető. A Pannonia bora rendszerint elegáns, diszkrét aromájú, üde, a Rajnai rizlinghez hasonló szép savakkal. A fajta hiányossága, hogy mustja gyorsan oxidálódik. Gyors préseléssel, figyelmes kénezéssel és hűtéssel ezt a veszélyt ki lehet küszöbölni. A fajta téli fagytűrése az Olasz rizlingét felülmúlja, de új fajtáról lévén szó, még utólagos vizsgálatokat igényel, ugyanis ezt a tulajdonságát mesterséges körülmények között, klímakamrában teszteltük. A Pannonia Magyarországon is szépen terjed. Sok helyen, de különösen a Hajós-Bajai és Kunsági Borvidéken tájkísérleti ültetvényekben jelen van.

Morava

Származás: A Morava ugyanabból a keresztezési kombinációból származik, mint a Pannonia. ((Kunbarát x Tramini) x Bianca)) x Rajnai rizling 239-20 Gm. (2. kép). Nemesítők: Petar Cindrić, Nada Korać, Vladimir Kovač. Állami minősítést Szerbiában 2003-ban nyert.

2. kép Morava

Fajtaleírás: A tőke buja növekedésű, nagyjából felálló hajtásokat fejleszt. Hajtása zöld, piros csíkkal, csupasz. Vitorla zöld, csupasz. Levél közepes nagyságú, kerekded, leginkább ép, ritkábban 3 karéjú, alig észlelhető oldalöblökkel és széles, nyílt vállöböllel. A levélfonák az ereken serteszőrös. A levéllemez sima, világoszöld, szövete erős. Az erek zöldek. A levéllemez széle fogazott, sekélyen bemetszett fogakkal, sárga ponttal a hegyükön. A levélnyél piros árnyalattal, csupasz. Virága hímnős. Néha hiányosan termékenyül. Érett vesszője közepesen vastag, barna színű, hosszú ízközű. Fürt középnagyságú, laza, kúpos. A fürtkocsány középhosszú, zöldespiros, fásodó. Bogyó nagy, kerek, zöld, lédús, savanykás és aromás.

Termesztési érték: A Rajnai rizlingnél pár nappal korábban fakad és kb. ezzel a fajtával egyidejűleg érik be a szőlő. A termés mennyisége évjárattól függően változékony, bizonyos évjáratokban csak szerény, máskor több termés szüretelhető. Ha rosszul termékenyül, a fürtök nagymértékben madárkásak lehetnek. Karlócán, szeptember végén vagy október elején éri el a 20 cukorfokot magas savtartalommal (8-9g/l). A Morava hosszú metszést igényel. Mivel sok hajtást nevel, többszöri hajtásválogatásra van szükség ahhoz, hogy a lombsátor ne váljon zsúfolttá. Erős oldalhajtásai vannak gyakran fürtökkel. Nagyfokú ellenállóságot tanúsít a szürkepenész és a peronoszpóra ellen. A lisztharmatra sem túl érzékeny, de e gombabetegség esetében nem mellőzhető teljes mértékben a vegyszeres növényvédelem. Fagytűrése jó. Bora elegáns, jellegzetes, Sauvignon blanc-ra emlékeztető illatú, üde, rendszerint magas savakkal.

Danubius

Származása: Ez az értékes genotípus ugyanabból a keresztezési kombinációból származik, mint a Pannonia és a Morava. ((Kunbarát x Tramini) x Bianca)) x Rajnai rizling Gm. 239-20. Eddig még nem kapta meg az állami minősítést (3. kép). A Danubius név csak előzetes.

3. kép Danubius

A fajtajelölt leírása: A tőke közepesen buja növekedésű, szétterülő, egyenes, középhosszú ízközű hajtást nevel. Ezért a lombsátor széles és a művelése sok zöldmunkát igényel.

Levél közepes nagyságú, kerekded, leginkább ép, alig észlelhető oldalöblökkel és széles, nyílt V alakú vállöböllel. A levélfonák az ereken serteszőrös. A levéllemez sima, világoszöld, szövete erős. A főerek zöldek. A levéllemez széle fogazott, sekélyen bemetszett fogakkal. A levélnyél zöld, csupasz. Virága hímnős. Rendszeresen jól termékenyül. Érett vesszője közepesen vastag, barna, középhosszú ízközű. A fürt nagy tömegű, laza, kúp alakú. A fürtkocsány középhosszú, zöldes, nem fásodó. Az apró, kerek bogyók zöldek, lédúsak.

Termesztési érték: A Rajnai rizlingnél pár nappal korábban fakad és kb. egy héttel előbb érik be a szőlő. Bőtermő (12-15 t/ha). Szeptember végén a must rendszerint eléri a 19-20 cukorfokot. A savtartalom alacsonyabb, mint a Pannoniánál szokott lenni, mondhatnánk, hogy közepes. A Danubius bora könnyebb, mint a Pannoniáé, harmonikus ízű, finom savösszetételű, diszkrét illatú. Ami a gombabetegségeket illeti, a Danubius a peronoszpóra iránt mutatott toleranciát. DNS-analízisek kimutatták, hogy a genomjában egy peronoszpóra rezisztencia gén van jelen, amely a Vitis amurensis fajból származik (Rpv12). Lisztharmatra érzékeny.

A szőlő nem hajlamos szürkerothadásra. A Danubius külön értéke, hogy a téli fagyokkal szemben igen magas ellenállóságot mutat. Ezt tapasztaltuk 2012-ben február 9-10-e körül, amikor Bácskában a sík területeken a hőmérséklet tartósan –27, –28 °C-ra süllyedt. Ekkor minden más fajta hó feletti részei elfagytak, és a törzset vissza kellet vágni és újból kialakítani. Egyedül ennél a genotípusnál nem fagyott el a törzs. Ebben az évben a Danubius 12 t/ha termést hozott, ami a szokásos átlagnak számít. Ezt Kulpin falu környékén, Újvidéktől 30 km-re északra tapasztaltuk, ahol a Pinot noir mellett jelen volt a Bácska, a Pannonia és a Morava is. Ezeknél a fajtáknál minden tőketörzset vissza kellet vágni és újból kinevelni.

Dionis

Származás: Cabernet franc E. 11 és Pannonia keresztezésével állították elő Sremski Karlovcin (2. ábra, 4. kép).

2. ábra Dionis öröklődési alapja %-ban

4. kép Dionis

Elsődleges cél volt rezisztens vörösbor szőlőfajta előállítása. Állami minősítést 2017-ben kapott. Nemesítők: Petar Cindrić, Nada Korać, Dragoslav Ivanišević. A számítások kimutatták, hogy a Dionis fajtában a Vitis amurensis fajból csak 1,56% öröklődési alap van. Négy észak-amerikai fajból származó rezisztencia gének határozzák meg a betegség-ellenállóságát. Ezek a fajok a fajta genomjában 3,14%-ot képeznek, míg a 95% fölötti Vitis vinifera „vérnek” (öröklődési anyagnak) köszönhető a bor jó minősége. Ezek közül legnagyobb a Cabernet franc aránya (50%), a Rajnai rizling 25%, majd azonos a Tramini és a Bouvier részesedése (6,25%), míg a tulajdonságok 7,8%-át még nyolc európai fajtától örökölte.

Fajtaleírás: A tőke erős növekedésű, aránylag rendezett zöld lombozatot képez. A levél közepes nagyságú, mélyen bemetszett 5 karéjú, felső oldalöblök mélyek és zártak, az alsók sеkélyek és nyíltak. Vállöble nyílt. A levélfonák az ereken serteszőrös. A levéllemez hólyagos, sötétzöld, szövete erős. A főerek alsó része pirosas. A levéllemez széle fogazott, mélyen bemetszett fogakkal. A levélnyél piros, csupasz. Virága hímnős. Általában jól termékenyül. Érett vesszője közepesen vastag, barna, hosszú ízközű. A fürt aránylag kicsi, közepesen laza, kúp alakú, tömege 130 gramm körüli. A fürtkocsány középhosszú, zöldespiros és fásodó. A kerek, apró bogyók vastag héjúak, kék színűek gazdagon hamvasak, lédúsak, finom ízűek.

Termesztési érték: A vegetáció kezdete egy-két nappal korábbi, mint a Cabernet franc fajtáé és a termés egy héttel korábban érik be. Közepes termőképességű fajta (10-12 t/ha). Szeptember végén a must cukorfoka rendszerint eléri a 21%-ot. A bora gazdag, mélyvörös színű, harmonikus, finom ízű. Nagyon hasonlít a Cabernet franc-ra. A Dionis jó ellenálló a gombabetegségekkel, főleg a peronoszpórával szemben. DNS-analízisek kimutatták, hogy a genomjában két peronoszpóra rezisztencia gén van jelen (Rpv3 és Rpv12). A tapasztalatok azt bizonyították hogy a lisztharmatra sem túl érzékeny. A szőlője nem hajlamos szürkerothadásra. Klímakamrás fagytűrési kísérletek szerint a Dionis a téli fagyokkal szemben is jól ellenálló, legalább olyan szinten, mint a Cabernet franc.

A nemesítői munka tovább folytatódik

Ezzel a szőlőnemesítési munkánk nem fejeződött be. A következőkben a rezisztencia fokozása és stabilitása céljából még egy, Észak-Amerikából származó rezisztenciaforrást, a Muscadinia rotundifolia-t kapcsoltunk be a nemesítésbe.

A Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézettel közösen alapítottunk egy 32 rezisztens szőlőfajtából álló gyűjteményt Borotán a Koch Borászat területén. A telepítés célja az újabb rezisztens fajták megismerése és megfigyelése az Alföld agroökológiai körülményei között, és szolgálhat mint bemutató kert is.

A Duna Borrégió Tanácsa a Bácska és a Pannonia szőlőfajták szinoním neveinek használatára vonatkozó pályázati felhívást tett közzé. A szavazatok alapján és a szakmai szempontok figyelembe vétele mellett a Duna Borrégió Tanácsa 2017-ben az alábbi két szinoním nevet választotta: Bácska esetében az ISTER. Jelentése: az Al-Duna folyó régi görög neve. Pannonia esetében CASTELLUM, amely latin eredetű szó, erősséget jelent. Bácska és Pannonia szőlőfajták nemesítői beleegyezésüket adták, hogy ezek a szinoním nevek használható legyenek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

A hagyományos bor- és szőlőkultúra megőrzése és újjáélesztése rekreációs eszközök segítségével

2023. január 31. 06:36

Hazánkban még számos lehetőséget rejtő, komplex turisztikai termék a borturizmus, ennek felélesztését vagy megteremtését leginkább rekreációs útvonal kijelölésével érhetjük el.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

Mire figyelmeztetnek a szőlőmetszéskor látható tünetek?

2020. január 28. 09:45

S. Soma: Érdemes-e a szőlő téli metszésekor alaposabban szemügyre venni a növényt? Vannak-e olyan árulkodó jelek, amelyek megkönnyíthetik vagy előkészíthetik a szőlő növényvédelmét?