Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

Kwizda Garden

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Uncinula necator syn. Erysiphe necator). A korai, primer fertőzések elindításáért a gomba ivaros termőtestei, a kazmotéciumok a felelősek. Az ezekből kiszabaduló aszkospórák indítják el a levél fonákán a kórfolyamatot, ami a későbbiekben, megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz. A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Lisztharmat primer fertőzés levélfonákon (Fotó: Kwizda Garden)

Az idei tavaszon a lisztharmat primer fertőzésének (aszkospóra szóródás) lehetőségét már több, a Kwizda hálózatában működő meteorológiai mérőműszer (Metos) is jelezte. Először április 18-19-én, majd április 24-25-én jöttek létre a környezeti feltételek a fertőzéshez az ország több borvidékén, ami a hőmérséklet emelkedésével folytatódik, és egyre több alkalommal fog megismétlődni.

Zászlós hajtás Kékfrankoson [Szekszárd] (Fotó: Kwizda Garden)

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció. A proquinazid a quinozalin molekulacsoport tagja, több fronton is a lisztharmat ellen dolgozik: gátolja a spórák képződését és csírázását, valamint megakadályozza a konidiumok fertőzését; magas gőztenziója révén nemcsak a kijuttatás helyén, hanem annak környezetében is hat (holdudvar-hatás); valamint a növény saját védekező rendszerét is segíti. A tetrakonazol a szisztemikus hatásmechanizmusú triazolok csoportjába tartozik. A hatóanyag az ergoszterol szintézist gátolja, és így megakadályozza a gomba sejtmembrán szintézisét; jó zsíroldékonysága a gyors felszívódásában segít; kiváló vízoldékonysága miatt jól szállítódik a növényi szövetekben, ott egyenletesen eloszlik; a friss növekményben is véd a gomba ellen.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

Neiner János
Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az itáliai szőlőtermesztés fejlődése

2025. május 9. 14:10

Míg Ázsia és Kelet-Európa egyes részein jól dokumentált a szőlőtermesztés története, addig a nyugat-mediterrán térségről keveset tudtunk.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

2025. március 11. 17:10

A szőlő metszésének számos módja ismert, de mi most a soft pruning metszésmódba nyújtunk betekintést. Fókuszban a fás részek védelme áll.

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

2025. március 9. 07:25

Nem egyszerű feladat megtalálni a megfelelő terméket az új fogyasztói igények terén, de a bor alternatívái kiutat jelenthetnek.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: erősödik a szürkepenészes fürtrothadás

2022. szeptember 22. 05:37

A gyümölcsfélék, a szőlő és a szabadföldi zöldségfélék betakarítása folyamatosan halad, emiatt a kártevők és a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, legfeljebb a szüret után.

AM: a borászati ágazat munkáját segítő új intézkedéscsomag született

2022. szeptember 1. 14:26

Az elmúlt években visszatalálunk a régiek örökségéhez, a pezsgőkészítés hagyományaihoz, ebben a folyamatban pedig nagy szerepe van a mindig új utakat és technológiákat kereső magyar borászoknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a IV. Pezsgőkonferencián, Etyeken, csütörtökön.

Őseink szelleme a palackokban…

2022. július 28. 15:04

Eszterbauer Jánossal beszélgettünl, a mesélő címkék mellett pedig jutott még idő szót ejteni a borvidék múltjáról-jelenéről, sőt a birtoképítésről és biogazdálkodásról is.

Pelle Pince: bemutatjuk, mit tudnak a mádi termőterületek

2022. augusztus 24. 06:32

A Mádi Pezsgés, a község első pezsgő fesztiválja, a buborékos borok kóstolójára invitált.