Szőlő-Bor
Fizetett tartalom

Kiemelkedően hatékony védekezés a szőlő lisztharmat ellen a legérzékenyebb időszakban

Kwizda Garden

A szőlő egyik legfontosabb gombás betegsége a lisztharmat (Uncinula necator syn. Erysiphe necator). A korai, primer fertőzések elindításáért a gomba ivaros termőtestei, a kazmotéciumok a felelősek. Az ezekből kiszabaduló aszkospórák indítják el a levél fonákán a kórfolyamatot, ami a későbbiekben, megfelelő védelem hiányában fertőzött lombozatot, sérves bogyókat, végső soron komoly mennyiségi és minőségi kárt okoz. A borászok tudják, hogy már öt-tíz százalékos bogyófertőzés esetén is dohos, penészes ízt vihet a borba, vagyis borhibát okozhat.

Lisztharmat primer fertőzés levélfonákon (Fotó: Kwizda Garden)

Az idei tavaszon a lisztharmat primer fertőzésének (aszkospóra szóródás) lehetőségét már több, a Kwizda hálózatában működő meteorológiai mérőműszer (Metos) is jelezte. Először április 18-19-én, majd április 24-25-én jöttek létre a környezeti feltételek a fertőzéshez az ország több borvidékén, ami a hőmérséklet emelkedésével folytatódik, és egyre több alkalommal fog megismétlődni.

Zászlós hajtás Kékfrankoson [Szekszárd] (Fotó: Kwizda Garden)

Az Associate a hazai kínálat egyik leghatékonyabb készítménye a lisztharmat ellen, két hatóanyagot tartalmazó gyári kombináció. A proquinazid a quinozalin molekulacsoport tagja, több fronton is a lisztharmat ellen dolgozik: gátolja a spórák képződését és csírázását, valamint megakadályozza a konidiumok fertőzését; magas gőztenziója révén nemcsak a kijuttatás helyén, hanem annak környezetében is hat (holdudvar-hatás); valamint a növény saját védekező rendszerét is segíti. A tetrakonazol a szisztemikus hatásmechanizmusú triazolok csoportjába tartozik. A hatóanyag az ergoszterol szintézist gátolja, és így megakadályozza a gomba sejtmembrán szintézisét; jó zsíroldékonysága a gyors felszívódásában segít; kiváló vízoldékonysága miatt jól szállítódik a növényi szövetekben, ott egyenletesen eloszlik; a friss növekményben is véd a gomba ellen.

Tovább olvasom a cikket a Kwizda Garden honlapján.

Neiner János
Kwizda Garden szőlő szaktanácsadó

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A bor nem akar tovább forrni? Ezzel indítható újra!

2025. november 20. 08:10

A megakadt erjedés nem a világ vége: ha tudjuk, miért állt le a folyamat, a bor legtöbbször biztonságosan megmenthető.

Mit kérjen, ha nem ismeri a borlapot? Így lesz könnyű a választás

2025. november 15. 08:10

A borrendelés gyakran feszültséggel jár, pedig néhány szabályt követve magabiztosan eligazodhatunk bármelyik étterem borlapján.

A vulkánok íze a poharunkban: tűzben született borok titka

2025. október 23. 11:10

A vulkanikus talajból születő borok a föld energiáját hordozzák – mélyek, tüzesek és utánozhatatlanul magyarok.

Palackba zárt marketing: amikor a bor külseje dönt helyettünk

2025. október 19. 14:10

Forma, szín, címke, kupak: a borospalack minden részlete üzen a vásárlónak. De vajon mennyire hagyjuk magunkat befolyásolni?

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Fenntartható szemlélet, hosszú távú gondolkodás - Güttler szőlészeti gépbemutató Egerben

2018. április 18. 09:45

A hangsúly nem kifejezetten egy-egy terméken, sokkal inkább a cég által nyújtott komplett technológián volt, amelyre az egri szőlészek is felfigyeltek.

Kézi vagy gépi? Szőlőkombájnok nyomában három borvidéken át

2022. november 19. 08:29

A 2022-es őszi szüret idején három neves pincészetet és szőlőbirtokot kerestem fel, hogy megtudjam, miért dönt egyre több borász a betakarítás gépesítése mellett, és mivel tud hozzájárulni egy szőlőkombájn a minőségi, adott esetben akár a csúcsborok elkészítéséhez.

Szőlő-Bor Videó

Lengyelország egy új szőlő- és bortermelő ország?

2018. november 28. 03:36

A szerző bemutatja Lengyelország szőlőtermesztésre alkalmas vidékeit a fajtahasználat főbb jellemzőit és megtudhatjuk azt is, hogy mit gondolnak a lengyel fogyasztók a magyar borokról.