Az elmúlt évek tapasztalatai azt diktálták, hogy Gál Tibor egri borász telefonszámával különösen gondosan bánjak, hiszen igen gyakran szükségem van arra. Ennek oka, okai egyszerűek: pincészete nemcsak az ország egyik legismertebb borászata, hanem egy olyan hely, ahol a hagyományok és a modern szemlélet találkozik, a borvidék újradefiniálásához szükséges elképzelések megszületnek.
Jelenlegi telefonszám előkeresésének apropója pedig az volt, hogy ez évben 40 évesen, a rangos elismerés történetének legfiatalabb borászaként Gál Tibor nyerte el a Borászok Borásza díját.
A díjat, amely nem „csupán” a legrangosabb a hazai borvilágban, hanem számomra – talán nem vagyok ezzel egyedül – a legkedvesebb is. Amellett, hogy a Kárpát-medence legjobb borászait díjazza, hitelességét biztosítja, hogy maguk a díjra jelölt borászok választják meg maguk közül a legjobbat évről évre.
A teljesség igénye nélkül az elmúlt években a következő borászok vehették át ezt az elismerést: Bárdos Sarolta, Heimann Zoltán, Thummerer Vilmos, Bodó Judit, Áts Károly. Ha pedig jóval messzebb lépegetünk vissza az időben, 1998-ba, akkor – mint arra még sokan emlékeznek-, az Év Borásza díjat id. Gál Tibor nyerte el, mégpedig első jelölésből. Közel sem mellékesen ugyanebben az évben készítette el azt az Ornellaia Super Toscan cuvée-t, amit később 2001-ben a Wine Spectator magazin top 100 borának első helyezettje lett..
Hagyatékból hivatás
A frissen díjazott Borászok Borásza csupán húsz éves volt, amikor édesapja halála miatt át kellett vennie a borászat irányítását. Mint azt több helyen többször elmondta, eleinte csak a kötelességet látta a munkában, folyamatosan jött rá arra, hogy ez az ő élete.
Ennek a felismerésnek vélhetően a következményei a folyamatos önképzés vagy a borvidéket érintő ötletek, mint pl. a Csillag Hét”, amelynek egyik ötletgazdája Tibor volt. A cél, – amit ezzel kapcsolatosan sikerült megvalósítani-, hogy széles körben ismertté váljon ez a meghatározó bor, hiszen a vidéket akkoriban igen sokan kizárólagosan a Bikavér hazájaként ismerték.
Márciust jelölték ki a Csillagnak, mintaként tekintettek a Beaujolais-ünnepre, igyekeztek úgy felépíteni ezt a bort, ahogyan ott teszik, hiszen tudták, hogy a minőség mellett a megfelelő öndefiníció is elengedhetetlen a sikerhez. Ennek az egyik eleme volt az is, hogy a borászatok közösen hozták forgalomba a tételeket.
Most mikor érdeklődtem az aktualitásokról, Tibor elmondta az, hogy a fehérborfogyasztás népszerűbbé vált, kifejezetten jót tesz „neki”, egyre több termelő, egyre nagyobb mennyiségben készíti. Mindez így egy erős gazdasági lábat is jelent a borászatoknak.

„Az idei Egri Csillag Weekend az eddigi legsikeresebb borfesztivál volt, számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy több látogatót fogadott, mint az „Egri Bor Ünnepe”, amely pedig immár 25 éves múlttal bír. Látszik, hogy elkaptunk a Csillaggal egy olyan ritmust, ami nagyon illeszkedik a borvidék tradíciójához, mégis merőben új megközelítése a borkészítésnek, vagyis egy új üzenet egy tradicionális borvidékről.”
Egri Bor Ünnepe július 10-12.
Mindezek mellett az említett nyári borünnep is köszöni szépen jól van, továbbra is komplex művészeti és gasztronómiai esemény, továbbra is a borvidék legnagyobb rendezvénye, ahol számos különleges étterem is megjelenik. Akik részt vettek már ezen az elmúlt években jól tudják, hogy a fogások a borvidék boraihoz illeszkednek. A gasztronómia mellett, közel sem mellékesen, ekkor választják meg a borvidék legjobb szőlő és bortermelőjét is.

Beszélgetésünk során érzékelhető, hogy a Pincészetben a szellemi építkezés mellett a hagyományos téglával és habarccsal történik. „Sikeres évek vannak a borászat mögött, jól megy a borok értékesítése, nemcsak belföldön, külföldön is. Jelenleg benne vagyunk az új borászat építésében, a vendéglátóegységünkkel szemben, a belvárosban. Méltó jelképe lesz a birtoknak, professzionális pincészetet hozzunk ezzel létre.
Mi tulajdonképpen egy nagyra nőtt kézműves borászat vagyunk, ennek minden előnyével és hátrányával. Régi pincesoron gazdálkodtunk, gazdálkodunk, ez a mai elvárásoknak már nem nagyon felel meg, kis épületek, szűk terek, nagyon hangulatos, fotón jól néz ki, de nem lehet megfelelően elférni.”
„Nem habostorta az élet innentől” (már ha eddig az lett volna).
Az ünnepélyes átadás óta eltelt egy bő hónap, de érzékelhető még mindig a meghatottság beszélgetőtársam hangjában, mikor erről beszél. Valószínű, az elmondottakat hallgatva ez nem is fog változni.
„Nem azt mondom, hogy méltatlannak érzem magam, csak egyszerűen nem számoltam ezzel. Akik eddig megkapták, azok a példaképeim, nagy életművet tudnak maguk mögött, de úgy tűnik, hogy az a borászközösség, amelyben hiszek és amely részének érzem magam, az én munkásságomat is ennek érzi.
Sokszor elhangzik, de én sem győzöm eleget hangsúlyozni, hogy nem csak az ötös mezőny erős, hanem az ötvenes is. A piac nem ismer engem úgy, mint a konkurencia és a szavazók itt tulajdonképpen a konkurenseim, előttünk nincsenek titkaim. Emiatt ez a fajta visszaigazolás rendkívül hízelgő és megható, mindezzel együtt nagyon nagy felelősséget is jelent számomra. Eddig magamnak és családomnak, annak a nevének feleltem, most egy olyan közösségnek, amely tagjai óriási dolgokat műveltek különböző borvidékeken.”

Mikor azt kérdezem, hogy véleménye szerint a kiválóságok közül miért rá esett a szakma választása a következőket mondja. „Két oldalról tudom megközelítem a döntésük okát: az egyik az, hogy én alapvetően konzervatív vagyok, ez azt jelenti, hogy nem az új termékek létrehozásában vagy az új divatok hajszolásában hiszek, hanem inkább egy tradicionális bormárka megújításában. Eger esetében ez az Egri Bikavér és az Egri Csillag. Ezek a termelők – véleményem szerint – vágynak arra, hogy konzervatív módon borászkodhassanak.
Számukra példaértékű, hogy lehet ezt így is csinálni. Vagyis úgy, hogy nem kell teljesen megfelelni a piaci diktátumoknak például ízesített vagy alkoholmentes borral. Van esély, hogy lehet másképpen, ahogy mi itt tesszük. Ami miatt én elkezdtem bort készíteni az, hogy hittem a régió adottságaiban, a különleges bormárkájában. Ezeknek a kortárs megújításának a lehetőségeit keresem úgy, hogy az minőségben és anyagilag is megállja a helyét.
A másik gondolatom a kiválasztással kapcsolatban, hogy a borász életművek nem befejezhetőek. Nem arról van szó, hogy egy emberélet alatt elmegyünk a végéig és kész van. Egyszerűen muszáj fenntartani, folytatni, átörökíteni. Van, akinek ez sikerül és sokaknak nem. Ezek a bortermelők titkon vágynak arra, hogy az ő munkásságuk hasonlóan folytatódhasson, mint az én édesapámé. Kicsit mintha gyermekük lennék, büszkék erre, vágyják ezt a helyzetet.”
Egri borvidék
Az egri borvidék, Magyarország harmadik legnagyobb borvidéke, 5400 hektáron, több mint 50 km hosszan terül el. Tizenhét apró település közössége, ezek közül Eger hegyközségé a legnagyobb, 71 különleges dűlőjével. A borvidéken 65 szőlőfajta engedélyezett. Nagyjából kétharmad a kékszőlő, egyharmad a fehér. Az utóbbiak nagy része, kb. 90 százaléka, a vörösbornak a döntő hányada fahordós erjesztésű. Gál Tibor pincészete – a híres külföldi chateau-k mintájára – összesen kettő borra koncentrál: az Egri Csillagra és Egri Bikavérre.
Egri Bikavér és az Egri Csillag
Az Egri Bikavér „megszületését” 1552-höz kapcsoljuk, de az első hivatalos, palackozott, címkézett bor 1910-ben szerepelt egy franciaországi borversenyen, tehát, ha ezt tekintjük a valós dátumnak, akkor is egy több mint 100 éves múlttal rendelkező borról beszélünk. „2010-ben a százéves születésnap megünneplésekor, az egri borászok összeültek, és az a megtiszteltetés ért, hogy nálunk, a Gál Tibor Pincészetben. Mintegy hatvan egri borász gyűlt össze, itt vetettem fel azt, hogy a borvidék csak a vörösborairól ismert, úgy, hogy szőlő közel fele fehér fajta. Mindez messzemenőkig lehetővé teszi, hogy elkészítsük az Egri Bikavér fehér párját.” És ezzel megszületett az Egri Csillag gondolata, ami azóta a borvidék másik zászlós bora lett.” Mára ez a bor Magyarország leghíresebb fehérbor márkája.
Az Egri Bikavérre visszatérve, a borászok szerették volna, ha a palackok is azonnal jelzik azt, hogy magas minőséget képviselő borokról van szó. 2019 óta egységes palackban kerül a polcra az Egri Bikavér, ez egy korábbi, 1930-as években készültnek az újragondolt változata. Ebbe, kizárólag a borvidéken készült, a vakkóstolással minősített Egri Bikavér tételek kerülhetnek.
Képek: Gál Tibor