Szőlő-Bor

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

Agrofórum Online

A MATE és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) közös borbemutatójára a MATE Budai Campusán került sor. Fókuszban a stratégiai együttműködés, a fogyasztói szokások változásának lekövetési lehetőségei, és hogy iszik-e bort a ,,Z" generáció. Szükség van-e innovációra? Úgy tűnik elkerülhetetlen...

2024 szeptemberében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE között stratégiai megállapodás jöhetett létre. Ennek célja a szoros együttműködés keretbe foglalása volt.

Fejlesztések a borászati területen

Amióta a MATE létrejött, és egységes rendszerbe kerültek a borászati kutatások, a szellemi hátország egy mederbe terelődött, és ez kedvező hatást gyakorolt a K+F területre is. Az Egyetem laborkapacitásait szintén egy rendszerbe fogta össze, mely folytán sikeres akkreditáción esett át a borlabor. Az elkövetkezendő időszakban is lehetőség nyílik a borászati vizsgálatok elvégzésére az engedélyezésekhez.

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE. Olyan szakmai egységek, intézetek jöhettek létre, melynek a társadalmi relevanciája is létezik. Megemlítendő az esemény kapcsán többek között a ,,borok királyának”, a pezsgő készítésénék szakképesítése, mely 2025 szeptembertől már megkezdhető. Az oktatás során nemcsak a pezsgő-előállítás, hanem a gazdasági háttér megteremtése is tárgya a másfél éves képzésnek.

Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni?

Az Európai Unióban tíz év alatt negyedével csökkent a borfogyasztás mértéke. Az öntudatos ,,Z” generáció fogyasztói szokásai jelentősen változnak: ilyen a gyors hozzáférhetőség, és az igények határozott közvetítése a termelői szektor irányába. A szóban forgó fogyasztók nagymértékben meghatározzák az elkövetkezendő időszak keresleti mintázatait: erre szükséges építeni üzleti és képzési stratégiát egyaránt. Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni? Ez az egyik legfogasabb kérdés és az innovációs megközelítések elengedhetetlenek a sikerhez. A borászati innováció egyik alapja az egyetemi tevékenység. Kihívásokkal teli a terület, hiszen a szakma hagyományai, keretei között próbál talpont maradni az ágazat. A mai fogyasztók attitüdje jelentősen eltér a régi generációk képviselőitől.

A különböző érdekcsoportok felkapott témái, komoly ízlés és szokásformáló erővel rendelkeznek. A piaci folyamatok alakulása ennek is köszönhető. Azok a termékek, amelyeket a MATE bemutatott, e vonalak kiszolgálásának képezhetnek jó alapot. A csökkentett alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes, legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazó, és lehetőleg vegán termékek keresése határozottan előtérbe került.

Az alkoholmentes bor sosem lesz konkurense a boroknak, csupán alternatívát jelenthet

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána intézetigazgató asszony szerint a borászatban kezelő szerekként, és állati eredetű (zselatin) szereket is alkalmaznak. A vegán bor esetében azonban állati eredetű szereket nem használnak. A narancsbor mindig megosztja a kollégákat: az egyetem feladata ebben is az iránymutatás. Attól, hogy valami narancsbor, nem kell, hogy rossz minőségű, borhibás legyen…

Nyitrainé Dr. Sárdy Diánával készült riportunk a témában a vidóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az amerikai szőlőkabóca: egy veszélyes jövevény a hazai szőlőkben. Hogyan került ide?

2025. október 10. 12:10

Az amerikai szőlőkabóca apró rovar, mégis egész borvidékeket tehet tönkre – fitoplazmát terjeszt, amely halálos a tőkéknek.

Természet adta minőség – mitől különleges a Reizer-bor?

2025. szeptember 17. 08:10

A túrterebesi Reizer Pincészet a tradíciót és a modern borászatot ötvözi – Reizer Gergő autodidakta módon vált díjnyertes borásszá.

A magyar fehérbor történetének rendkívüli sikere

2025. szeptember 11. 15:10

A 2021-es évjáratú SomlAI Cuvée a Concours Mondial de Bruxelles 2025 borvilágversenyen aranyérmes lett a fehérborok között.

Szőlő-Bor Képgaléria

Rajtol a 2025-ös szüret – Mit várhatunk az idei szőlőterméstől?

2025. augusztus 22. 08:10

Megkezdődött a szüret a hazai borvidékeken. Bár harmadik éve küzdenek a tőkék az aszállyal, a szakemberek bíztató minőséget várnak az idei boroknál.

Szüret van! Balatoni szőlőből lesz Európa első újbora

2018. július 26. 07:09

Idén hetekkel korábban kezdődhet a szüret az ország legtöbb borvidékén. A szőlő csaknem minden-hol megfelelő állapotú, így mennyiségben és minőségben is jó évet várnak a termelők.

Lesz elég bor jövőre is

2020. december 10. 07:42

2020 első 9 hónapjában a borászati termékek kivitele megközelítette a 900 ezer hektolitert, ami az elmúlt 15 év második legmagasabb értéke.

Borpiac: mennyiség helyett a minőség

2020. március 7. 09:05

Az Egri Borműhellyel is a borvidék fejlesztését célzó együttműködési megállapodást írt alá az Erste Bank. A pénzintézet tavaly 10 százalékkal növelte borpiaci portfólióját, miközben az agrárfinanszírozás a piaci átlagot meghaladó mértékben bővült, és a bank idén is jelentős növekedést tervez a területen. Az Erste úgy látja, idén felgyorsul az agráriumban az árak emelkedése miközben a mezőgazdaság teljesítménye tovább növekedhet, a borpiacon pedig a mennyiségi értékesítés helyét a magasabb hozzáadott értéket tartalmazó termékek veszik át.

A Kárpát-medence borászati kultúráját meg kell őriznünk!

2023. március 4. 05:36

A kormány a tavalyi évben hívta életre a Schams Ferenc Tervet, hogy támogassa a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.