Szőlő-Bor

Új szokások: vegán, és csökkentett alkoholtartalmú bor + videó

Agrofórum Online

A MATE és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) közös borbemutatójára a MATE Budai Campusán került sor. Fókuszban a stratégiai együttműködés, a fogyasztói szokások változásának lekövetési lehetőségei, és hogy iszik-e bort a ,,Z" generáció. Szükség van-e innovációra? Úgy tűnik elkerülhetetlen...

2024 szeptemberében a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE között stratégiai megállapodás jöhetett létre. Ennek célja a szoros együttműködés keretbe foglalása volt.

Fejlesztések a borászati területen

Amióta a MATE létrejött, és egységes rendszerbe kerültek a borászati kutatások, a szellemi hátország egy mederbe terelődött, és ez kedvező hatást gyakorolt a K+F területre is. Az Egyetem laborkapacitásait szintén egy rendszerbe fogta össze, mely folytán sikeres akkreditáción esett át a borlabor. Az elkövetkezendő időszakban is lehetőség nyílik a borászati vizsgálatok elvégzésére az engedélyezésekhez.

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE

Az elmúlt három évben 58 új szakot vezetett be a MATE. Olyan szakmai egységek, intézetek jöhettek létre, melynek a társadalmi relevanciája is létezik. Megemlítendő az esemény kapcsán többek között a ,,borok királyának”, a pezsgő készítésénék szakképesítése, mely 2025 szeptembertől már megkezdhető. Az oktatás során nemcsak a pezsgő-előállítás, hanem a gazdasági háttér megteremtése is tárgya a másfél éves képzésnek.

Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni?

Az Európai Unióban tíz év alatt negyedével csökkent a borfogyasztás mértéke. Az öntudatos ,,Z” generáció fogyasztói szokásai jelentősen változnak: ilyen a gyors hozzáférhetőség, és az igények határozott közvetítése a termelői szektor irányába. A szóban forgó fogyasztók nagymértékben meghatározzák az elkövetkezendő időszak keresleti mintázatait: erre szükséges építeni üzleti és képzési stratégiát egyaránt. Hogy lehet a jövő generációjának figyelmét a borfogyasztás felé orientálni? Ez az egyik legfogasabb kérdés és az innovációs megközelítések elengedhetetlenek a sikerhez. A borászati innováció egyik alapja az egyetemi tevékenység. Kihívásokkal teli a terület, hiszen a szakma hagyományai, keretei között próbál talpont maradni az ágazat. A mai fogyasztók attitüdje jelentősen eltér a régi generációk képviselőitől.

A különböző érdekcsoportok felkapott témái, komoly ízlés és szokásformáló erővel rendelkeznek. A piaci folyamatok alakulása ennek is köszönhető. Azok a termékek, amelyeket a MATE bemutatott, e vonalak kiszolgálásának képezhetnek jó alapot. A csökkentett alkoholtartalmú, vagy alkoholmentes, legkevesebb mesterséges anyagot tartalmazó, és lehetőleg vegán termékek keresése határozottan előtérbe került.

Az alkoholmentes bor sosem lesz konkurense a boroknak, csupán alternatívát jelenthet

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána intézetigazgató asszony szerint a borászatban kezelő szerekként, és állati eredetű (zselatin) szereket is alkalmaznak. A vegán bor esetében azonban állati eredetű szereket nem használnak. A narancsbor mindig megosztja a kollégákat: az egyetem feladata ebben is az iránymutatás. Attól, hogy valami narancsbor, nem kell, hogy rossz minőségű, borhibás legyen…

Nyitrainé Dr. Sárdy Diánával készült riportunk a témában a vidóban!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Synvino Borverseny 2024: kiemelkedő borok és új trendek

2025. március 22. 16:10

Összesen 400 bor és pezsgő érkezett az ország 18 borvidékéről a Syngenta által XXI. alkalommal megrendezett Synvino Borversenyre.

A szőlő metszése soft pruning módszerrel + videó

2025. március 11. 17:10

A szőlő metszésének számos módja ismert, de mi most a soft pruning metszésmódba nyújtunk betekintést. Fókuszban a fás részek védelme áll.

Negyedik generáció a kádárkodásban

2024. december 18. 17:10

A Hotyek család Erdőbényén már hosszú ideje foglalkozik a tokaji borokhoz leginkább megfelelő hordók készítésével.

Az új szőlőfajták jelenthetnek megoldást

2024. november 26. 17:10

Rendelkezésre állnak olyan szőlőfajták, amelyek alkalmasak lehetnek a klímaváltozás folytán bekövetkező környezeti átalakulások ,,lekövetésére".

Tokaj 3 hét előnyben: augusztusban kezdődhet a szüret

2018. július 18. 09:50

A megszokottnál jóval korábban, már augusztusban megkezdődhet a hagyományos szőlőfajták szüretelése Tokaj-Hegyalján - közölte Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

Bortermelés: csúnyán tévedtek a "szakemberek"

2019. október 27. 05:36

Tévedtek a szakemberek, elmaradt a szőlőtúltermelési válság, a vártnál kevesebb szőlő termett hazánkban és más európai országban is, így a borexport is segít levezetni az elmúlt két év alatt felhalmozódott hazai borkészleteket.

Testes francia borüzlet a láthatáron

2020. július 6. 15:33

Az átvétel új lépés lehet az InVivo francia mezőgazdasági szövetkezeti csoport borpiaci terjeszkedésében.

Borban az igazság

2018. szeptember 14. 11:34

Még este nyolc óra tájékán is hosszú sorok kígyóztak a pénztárak előtt a Budai Várban, hogy bebocsátást nyerjenek Európa legrangosabb borfesztiváljára.