Talajélet

Így hálálja meg a talaj a szervestrágya-használatot

NAK

Magasabb terméshozamokat érhetnek el a gazdálkodók, ha nem csak a növények, hanem a talaj egészségére is odafigyelnek. A szerves trágyák - beleértve a feldolgozott formákat is - felhasználásával sokat javulhat a talaj szerkezete, vízmegkötő képessége, ami amellett, hogy kedvezőbb feltételeket teremt a növények számára, a termelési költségeket is csökkenti. A szerves trágya összességében gazdaságos és környezetkímélő technológia, amellyel érdemes minél több gazdálkodónak élnie a jövőben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kisfilmet is készített a talajegészség fontosságáról.

Égető szükségük van szerves anyagokra a talajoknak, a földek szerkezetessége és a talaj egészsége ugyanis sokat romlott az elmúlt évtizedekben. Talajaink szervesanyag készlete világviszonylatban is nagyon lecsökkent, aminek hátterében főként a dominánsan alkalmazott agrotechnikák állnak.

Egyik ilyen agrotechnikai elem a szerves anyagok visszapótlásának hiánya. A növények táplálásán túlmutatóan egyre nyilvánvalóbb, hogy elsődlegesen nem a növényt, hanem a talajunkat kell táplálni ahhoz, hogy egészségesebb, ellenállóbb növények teremhessenek rajta. Az egészségesebb növények pedig a kártevőkkel és az időjárási szélsőségekkel szemben is ellenállóbbak.

A talaj egyik legfontosabb tulajdonsága a szerkezetessége, mely alapvetően a vázalkotókból, a talajban lévő szerves anyagból, élőlények sokaságából tevődik össze. A talajok megfelelő szerkezetessége segíti a megfelelő tápanyag és vízgazdálkodást, nagyobb ellenállást tud tanúsítani az eróziós hatásokkal szemben, s nem utolsósorban hozzájárul a légköri szén-dioxid megkötéséhez. 

A szerves trágya, valamint a szerves eredetű termésnövelő anyagok – de a zöldtrágyanövény és a mulcs is – növelik a talaj humusztartalmát, hosszú távon javítják a talaj szerkezetét, tápanyag- és vízgazdálkodását, táperejét. Emellett javítják a növényi maradványok és a nitrogén műtrágya hasznosulását is, ezáltal csökkenteni lehet a kijuttatott nitrogén alapú műtrágya mennyiségét.

A szerkezetes, nem tömörödött talajon a munkagépek vonóerő igénye is kisebb, ami ugyancsak csökkenti a termelési költségeket. A jó szerkezetességű talaj jobban tud alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, kevésbé aszályérzékeny, egészségesebb növények, kevésbé szükséges a növényvédelem. A szerves eredetű trágyázószerek, a szerves trágya tehát összességében gazdaságos és környezetkímélő technológia. 

A változó klíma is rávilágított arra, hogy változtatnunk kell a megszokott talajművelési gyakorlatokon. A jó talaj olyan, mint egy szivacs, magába szívja a nedvességet is, s tárolja, mindaddig, amig a rajta növekvő növényzetnek nincs rá szüksége, ekkor átadja. A szerves anyagban gazdag, jó szerkezetességű, nem tömörödött talaj csaknem az egész évi csapadékot el tudná tárolni, különösen akkor, ha a talajt fedjük, takarjuk, csökkentve a kipárolgás mértékét is.

Ennek ellenére máig viszonylag kis területen használnak szerves trágyát a növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodók Magyarországon. A feldolgozatlan szerves trágya felhasználás az állattartó telepek környezetében jellemző leginkább, hiszen a szállítási költségek, illetve a szállítással, tárolással kapcsolatos nehézségek miatt inkább a műtrágya felhasználás jellemzőbb a gazdálkodók körében. 

A Vidékfejlesztési Program Agrár-környezetgazdálkodási támogatásának köszönhetően az utóbbi években javult a helyzet, a szervestrágya-használatot pedig a magas műtrágyaárak is növelték hazánkban. A növekvő érdeklődést serkenti a tudatformálás is: a gazdálkodók is érzékelik, hogy talajaik „éhesek”, kevésbé tudják leküzdeni az aszályos periódusok sokkhatásait, a szervesanyag-hiány miatt a víz és tápanyagszolgáltató képesség is gyengül.

Az ideális, vagy ahhoz közeli talajállapot kialakítása egy már leromlott szerkezetű talajban nem egy év alatt alakul ki, hanem kitartó munka eredménye. Azonban egyre többen észlelik azt, hogy a talajainknak már segítségre van szüksége, ahhoz, hogy a gazdálkodójának nagyobb termésbiztonságot produkálhasson. A talajegészség fontosságáról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egy kisfilmet is készített, amely az alábbi linken érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=YYvhLzKzBxY

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Talajfáradás ellen: ismerje fel és hozza rendbe!

2025. november 29. 08:10

A talajfáradás alattomosan csökkenti a hozamot. Mutatjuk, hogyan ismerhető fel és hogyan állítható helyre a talaj ereje.

Melyik föld teszi boldoggá a növényeket – és mikor csak pénzkidobás a „speciális” keverék?

2025. november 13. 16:10

Nem minden növényhez kell speciális föld. Mutatjuk, mikor elég az univerzális, és mikor hoz látványos különbséget a célzott keverék.

Ne dobjuk el! Készítsünk mulcsot falevélből

2025. november 9. 07:10

A lehullott falevél nem szemét: természetes, tápanyagdús mulcsot készíthetünk belőle, ami javítja a talajéletet.

Kincset érő humusz: így készítse el otthon!

2025. november 3. 07:10

Kert nélkül is lehet humuszt készíteni! Komposzt, giliszták vagy Bokashi – válassza ki az Önhöz illőt, és táplálja a talajt természetesen.

NAK: könnyítés az exportra termelőknek a NETA-változás

2023. január 17. 08:43

Kedvez a magyarországi élelmiszeripari vállalkozásoknak, hogy az exportra kerülő termékeik vagy azok összetevői után nem kell népegészségügyi termékadót (NETA) fizetniük - hangsúlyozta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Családbarát munkahely: elismerték a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát

2022. szeptember 14. 11:42

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnyerte a Családbarát Magyarország Központ „Családbarát munkahely” tanúsító védjegyét.

Igazodjon el könnyen a földforgalmi szabályok között

2025. február 11. 13:10

A NAK honlapján elérhető a Földforgalmi törvény kiadvány, mely minden eddigi hatályos módosítást tartalmaz.

Tudta, hogy a bébiételekben is van ilyen hús?

2023. október 31. 16:40

Méltatlanul mellőzik az egyik legegészségesebb fehérjeforrást a magyarok. A nyúlhús nemcsak kiváló táplálkozás-élettani tulajdonságokkal bír, de az íze is remek.