Talajélet
Fizetett tartalom
Talajélet
Fizetett tartalom

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

Mikroorganizmusok a mezőgazdaság szolgálatában, a szárbontás jelentősége

Malagrow Kft.

Amikor talajkondicionálásról beszélünk, a talajállapotba avatkozunk be azzal a céllal, hogy javítsuk a talaj fizikai-biológiai állapotát és tápanyag-szolgáltató képességét. Ennek a külső beavatkozásnak számos formája ismert, legősibb módszere a szerves trágya kijuttatása.

A trágyában jelenlévő szerves tápanyagok és mikroorganizmusok évszázadok óta fejtik ki talajjavító hatásukat. A jelentős mértékben lecsökkent állatállomány miatt kialakult szűkös szerves trágya forrás, a nehézkes és sokszor költséges kijuttatás azonban szükségessé tette újabb talajkondicionálási megoldások létrejöttét, amelyek közül a legelterjedtebb a baktérium trágyázás. A mezőgazdaságban számos céllal használhatunk baktérium trágyát, de az adott termék kiválasztásánál mindig a cél tisztázása a legfontosabb szempont. Egyes készítmények célzottan a tápanyag-feltárásra (nitrogén-megkötés, foszfor-, vagy kálium-mobilizáció) fókuszálnak, a másik nagy csoportot pedig a szárbontó készítmények alkotják. A szárbontó mikroorganizmusokat tartalmazó készítmények használata napjainkban reneszánszukat élik. Ugyanakkor nagyon fontos tisztázni, milyen előnyökkel is jár a szármaradvány-mentes terület a gazdálkodó számára.

Szármaradvány: hasznos biomassza és rengeteg tápanyag

Az el nem bomlott szerves anyag rontja a talaj szerkezetét, fizikai tulajdonságait, művelhetőségét és vízháztartását. A megmaradt szárrészek miatt üregek maradnak a talajban, ez ronthatja a vetés minőségét és ilyen körülmények között a mag nehezebben, alacsonyabb hatékonysággal csírázik ki. A le nem bomlott növényi maradványok ezeken túlmenően akár jelentős növény-egészségügyi kockázatot is jelenthetnek. A növényi maradványok (gyökér és szár) nagy mennyiségű biomasszát jelentenek, optimális feltételek esetén feltáródnak a benne lévő tápelemek és így felvehetővé válnak a következő növényi kultúra számára.

Olyan készítményt válasszunk, ami bármilyen eszközzel kijuttatható!

Miért van szükség baktérium trágyázásra? Hiszen a talajokban évmilliók óta ott vannak nagy számban.

Láthatjuk, hogy a baktériumok szárbontásával számos előnyre tehetünk szert, de így is jogos az esetleg felmerülő kérdés: miért van szükség baktérium trágya használatára?

Az intenzív növénytermesztést megelőzően a mikroorganizmusok száma, fajgazdagsága optimális volt. A talajban élő őshonos baktériumok száma és diverzitása a szűk vetésforgónak, a felhasznált kemikáliáknak és műtrágyáknak köszönhetőn azonban folyamatosan csökken. Ezért ha célirányosan szeretnénk elérni valamilyen eredményt, akkor az adott hatásért felelős mikroorganizmusok felszaporodását kell elősegítenünk. Ezt úgy tudjuk elérni, hogy az adott faj vagy törzs egyedszámát talajoltással növeljük.

AKG-ban is elfogadott baktérium trágya készítmény

Milyen baktérium trágyát használjunk?

Mint minden inputanyag esetében, a szárbontó baktérium készítményekről is elmondható, hogy kettős elvárásnak kell megfelelniük. Egyrészt több ponton kell, hogy támogassák a szárbontási folyamatokat, így növelve azok hatékonyságát. Ugyanakkor pedig felhasználóbarátnak is kell lenniük, ami azt jelenti, hogy minden használatban lévő eszközzel kijuttathatóak legyenek és hosszú ideig lehessen tárolni őket.

CellBuster-rel kezelt terület

Mivel a baktériumok optimális körülmények között akár 10-15 percenként osztódnak, így a számuk hatványozottan növekszik. Ezért fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami szerves anyagokat is tartalmaz (vitaminok, szacharidok, szénhidrátok), melyek a baktériumok táplálékául szolgálnak, így azok a külső hatásoktól, talajviszonyoktól függetlenül fel tudnak szaporodni.

 Miért jó választás a Cell’Buster?

A Malagrow Kft. kínálatában megtalálható Cell’Buster a korábban említett elvárások figyelembe vételével lett kifejlesztve. A Cell’Buster egy szilárd, por állagú baktérium készítmény, amelynek törzseit a világhírű Pasteur kutatóintézet izolálta.

A termékben a baktériumok tokozott állapotban találhatóak meg és a készítmény tartalmazza a felszaporodásukhoz szükséges tápanyagokat is. Gyakorlatilag ez egy instant baktérium trágya, amely alvó állapotban van egészen addig, amíg a talajba nem kerül. Szilárd halmazállapotának köszönhetően az eltarthatósága eléri az egy évet, jelentős mértékben növelve ezzel a felhasználás szabadságát és az eltarthatóságot. A Cell’Buster így könnyedén beilleszthető bármilyen technológiába, plusz gépesítést nem igényel.

Akár 1 évig tárolható hűtés-fűtés nélkül

A termék 2 féle Lactobacillus törzset tartalmaz, melyeket a kecske emésztőrendszeréből választottak ki. A 2 különböző tulajdonságú baktériumtörzs nagyfokú megbízhatóságot biztosít.

Az egyik a szárazabb, levegősebb körülményeket kedveli, a másik pedig a nedvesebb, levegőtlenebb körülmények között aktív. A két törzs mind cellulóz, mind hemicellulóz bontásra is alkalmas. A termék igen széles talajhőmérsékleti tartományban (10-50°C) és tág pH értékek között (pH 5,5-7) alkalmazható. A Lactobaccillus-ok tejsavtermelésének köszönhetően mellékhatásként a Fusarium és egyéb gombabetegségek gyérítését is eredményezheti.

A Cell’Buster előnyei:

– a benne lévő válogatott tejsav-baktériumok tág hőmérsékleti (10-50°C) határok között is életképesek
– a termék hatékonyan alkalmazható a legtöbb hazai talajon (pH 5,5-7)
– mivel a készítmény aerob és anaerob fajokat is tartalmaz, szárazságtűrése kiváló
– a tejsav-baktériumok tevékenységének mellékterméke a tejsav, mely erőteljes talajfertőtlenítő hatással rendelkezik, így a termék segítheti a Fusarium gyérítését
– szobahőmérsékleten bontatlan csomagolásban 1 évig eltartható

Felhasználási javaslatok, tapasztalatok

Annak érdekében, hogy megóvjuk termelőinket a kijuttatási problémáktól, nagy energiát fektettünk az oldódási tapasztalatok összegyűjtésére. A bekeverés szempontjából alapvetően két eljárást különböztetünk meg. Hidas és vontatott szántóföldi permetező esetén a készítményt közvetlenül be lehet keverni a permetező tartályba. Néhány percig hagyjuk a gépet, hogy keverje és indulhat is a munka a lehető legnagyobb lémennyiséggel (X>150 l). Az általunk javasolt fúvóka 8-as méretű és lapossugaras szórásképű (pl.: TeeJet TP8008EVS), de szinte bármilyen fúvókával kijuttatható.

Amennyiben boronára, tárcsára, kultivátorra, vetőgépre szerelt baktériumtrágya kijuttató eszközzel rendelkezik, (ezeknek a tipikus hektárdózisa 20-60 l/ha), akkor törzsoldatot kell készíteni. Ez azt jelenti, hogy a szilárd készítményt külön oldja fel vízben és így öntse a tartályba, lehetőleg a tiszta vízzel egy időben – ha erre nincs lehetőség, akkor a tiszta víz feltöltése előtt. Ezekben a kijuttató eszközökben mindig van valamilyen előszűrő rendszer, aminek a cseréje csak akkor szükséges, ha a MESH értéke 50 alatti (a gyári színjelölések: MESH50-kék, MESH80-szürke, MESH100-piros). Gyakran előfordulnak fém betétek is, ezek MESH értéke magán a szűrőn található. Amennyiben a használatban lévő gép gyári szűrőbetétjét használja, az 90%-osvalószínűséggel megfelelő lesz. Szűrődugulás MESH100 érték feletti szűrőnél, vagy adagolódugulás 15 l/ha alatti adagolóbetét (áramlásszabályozó betét) esetén fordulhat elő. A fenti szabályok betartása tökéletes és problémamentes munkavégzést tesz lehetővé.

Egyszerű, problémamentes kijuttatás

Szujó Sándor (Hunyagro-Farm Kft.), Hunya

„2017 őszén próbáltuk ki a Cell’Buster készítményt 4 másik baktérium trágyával együtt. A kijuttatás szántóföldi permetezővel történt tarlóra 200 l/ha lémennyiséggel, 1 kg/ha dózisban. Annak ellenére, hogy szilárd termékről beszélünk, nagyon könnyen feloldódott és a kijuttatás során sem merült fel semmilyen probléma. A kiszórást követően azonnal bedolgoztunk. Még nem telt el egy év, de már most látszik, hogy az összehasonlításban szereplő másik 4 szernél nem jobb, de nem is rosszabb, tehát egyelőre úgy tűnik, hogy azonos szinten vannak. Ez nagy eredmény, mivel a többi termékhez képest óriási előny, hogy szilárd készítmény, ezért nem kell külön figyelmet fordítani a tárolhatóságra és az eltarthatóságra, így könnyebben tudjuk a talajmunkákhoz igazítani!”

Márton Tamás, Pécsvárad

„Előző év őszén próbáltam ki a terméket a Malagrow Kft. szaktanácsadójának javaslatára. Addig nem használtam baktérium trágyát, ezért kíváncsian vártam az eredményeket. A kezelt 100 ha-os terület 2016 őszén meg lett lazítva, majd 2017 tavaszán elvetettük a kukoricát. 2017 őszén alaposan (35+ cm) leszántottuk a kukorica szármaradványokat, majd kijuttattuk a Cell’Buster-t szántóföldi permetezővel, s utána 24 órán belül be is dolgoztuk. Emlékszem, hogy borongós idő volt, és 12 órán belül meg is ázott a tábla, tehát azt hiszem, hogy sikerült a legjobbkor elkapnunk. A kijuttatás zökkenőmentesen ment, a termék könnyen feloldódik és szépen kifújható. Talajszelvényt még nem ástunk azóta, de jó szerkezetűnek tűnik a talaj és az állomány is azt mutatja, hogy meghálálja a kezelést.”

Bővebb információ a Cell’Buster-ről:
Vincze István termékmenedzser
Tel.: +36 70 369 6347
Email: vincze.istvan@malagrow.hu

A szalma szerepe a talajerő-gazdálkodásban

A növényi maradványok értékes tápanyagokat tartalmaznak, lebomlásuk után gazdagítják a termőtalajt és hasznosak a következő növénykultúrának. Ha nem tudjuk felhasználni a szalmát az állattenyésztésben, akkor inkább javasoljuk a gabonaszalma szakszerű kezelését, mint annak lehordását.

A talaj nem egy korlátlanul rendelkezésre álló erőforrás – tenni kell a védelméért

A jó minőségű talaj nem csupán az élelmiszer-termelés szempontjából kulcsfontosságú. Fontos szerepe van az éghajlat szabályozásában, a vidéki lakosság megélhetésében és a biodiverzitás fenntartásában is.

Intenzív növénytermesztés intenzív talajerő-gazdálkodással

A kukorica és napraforgó szármaradványok esetében az eredmények azt mutatják, hogy BactoFil Cell alkalmazásával 10 hónap alatt a tarlómaradványok tömege 80-90%-kal csökken, azaz bomlik el és válik felvehetővé a következő növény számára.

Algafix, a magyar biostimulátor

A biostimulátorok használata egyre jobban terjed világszerte. Egy 2012-ben végzett felmérés adatai szerint az ide sorolt készítmények piaca Európában meghaladta a hatmillió hektárt.

Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díjban részesült a Phylazonit

Március 13-án a Phylazonit termékeket forgalmazó Agrova Kft. számára Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át az elismerést a tárca 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett kitüntetési ünnepségén.

2018. március 14. 16:22

Talaj, klíma, agrotechnika

A szántóföldi növénytermesztést hatalmas változások jellemezték az elmúlt évtizedekben. Új fajták, hibridek jelentek meg, a vetőmag-előállítás minőségi színvonalon valósul meg hazánkban. Ugyancsak hatalmas változások következtek be az agrotechnikai elemekben is. A szántóföldi növénytermesztés biológiai alapjainak és agrotechnikai elemeinek forradalmi változása mellett az ökológiai feltételek azok, amelyek standardok maradtak, ill. azok csak korlátozott mértékben befolyásolhatók.

2018. november 28. 04:36

Fenn kell tartani a minimális talajborítást!

Erdőt, mezőt járva sehol nem jellemző – a természetben sem – a csupasz talaj. És ez így is van jól. A fáról lehullott levelek, az elszáradt növényi maradványok takarják, fedik a talajt.

2018. augusztus 30. 14:15

Monszun: a csapadékos meleg már károkat okoz a mezőgazdaságban

Az előttünk álló héten csütörtök-pénteken egy átmeneti kisebb lehűlés után visszatér a nyári meleg, egyébként pedig maradnak a majdnem mindennapos zivatarok, területi átlagban pedig újabb jelentős mennyiségű csapadék várható.

2018. június 11. 14:42