Talajművelés
Talajművelés

Talajminták tárolása, címkézése

Talajminták tárolása, címkézése

Agrofórum Online

Ahogy azt a korábbi cikkemben már kifejtettem: a pontos szaktanács, szakvélemény alapját képező megbízható laboratóriumi talajvizsgálati eredmények elengedhetetlen feltétele a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területenkénti, szakszerű talajmintavétel. A mintavétel célja az adott területre jellemző átlagminta felvétele, mely a talajtulajdonságok és a tápanyagtartalom meghatározására alkalmas. Egy átlagminta maximum 5 hektárnyi területet jellemezhet. Fontos kérdés ebben a témában az is, hogy a begyűjtött talajmintákat miként lehet megfelelően tárolni?

Minta tárolása

Az átlagmintát ajánlatos közvetlenül a kb. 1-2 kg talaj befogadására alkalmas polietilén tasakba tenni és felcímkézni, milyen céllal vettük, pl. NAK, TIM stb. A mintákat talajminta azonosító címkével kell ellátni, mely tartalmazza a minta szükséges adatait. A talajminta azonosító címkét vízhatlan csomagolásban kell a mintatároló tasakba tenni, hogy a felirat ne mosódjon el, illetve ne befolyásolja a mérési eredményeket sem.

Azonosítás

A talajminta azonosító címkének tartalmaznia kell a következőket:

  • földhasználó neve, postacíme,
  • termőterület adatai, minta származási helye: blokkazonosító, helyrajzi szám, tábla területe, tábla sorszáma;
  • mintavételt végző megnevezése (ha a megrendelő és a mintavevő nem ugyanaz);
  • minta kódja;
  • mintavétel időpontja;
  • mintavétel mélysége.

A mintavétel során tartsuk be a mintavételi és tárolási szabályokat, mert az esetlegesen itt elkövetett hiba az egész vizsgálati művelet összes hibájának akár 80%-át is okozhatja!

A falugazdászoknál talajvizsgálatot rendelőknek a NAK előre elkészíti a talajminta azonosító címkét, valamint biztosítja hozzá a vízhatlan csomagolást is!

A szakszerű talajmintavétel menetével kapcsolatban ajánlom a kedves Olvasó figyelmébe a „Hogyan vegyünk általában talajmintát?” című cikket.

Forrás: NAK Talajmintavételezési útmutató

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai megoldásai

2024. február 9. 11:10

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak kitettek. Hazánk művelt területének mintegy 40%-án fennáll az erózió pusztításának veszélye, mely jelentősen rontja a termőföldek minőségét és ezáltal a gazdálkodás sikerességét.

A gyümölcskultúrák védelme az ökológiai termesztésben

2022. június 8. 05:36

Cikksorozatunk első részében arra világítunk rá, hogy mi a különbség az ökológiai és az integrált növénytermesztés között.

A nyári talajművelés eljárásai és eszközei (2/1.)

2019. május 25. 07:28

A nyári talajművelés fő feladata a nyár elején, közepén betakarított növények tarlójának művelése, ápolása és a lazításos alapművelés műveleteinek elvégzése. Az összeállításban olvashatnak a tarlóhántás eszközeiről, a hántott tarló ápolásáról és a forgatásnélküli alapművelést megalapozó nyárvégi középmélylazításról.

Talajdegradációs folyamatok: szikesedés

2022. december 24. 06:36

Magyarországon a szikes talajok kialakulása elsősorban hidrológiai, geológiai és a domborzati viszonyokkal van összefüggésben. A sófelhalmozódás alapvető oka a felszín közeli pangó, sós talajvíz.

Talajdegradációs folyamatok: szélerózió (defláció)

2023. szeptember 5. 06:40

Talajpusztulást nemcsak a víz válthat ki, hanem előidézheti a szél is. Ezt deflációnak nevezzük.