34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Zöldség

A cékla sokoldalú felhasználása

Agrofórum Online

A cékla (Beta vulgaris L. spp esculenta gurke var. Rubra L) a Chenopodiaceae családba tartozik. A Fölközi-tenger térségéből származik, a föníciaiak hozták Szíriából Szicíliába, majd onnan került a római birodalomba. Az ókori görögök is ismerték, mint gyógynövényt. A leveleit gyógyászati célra használták. A VIII-XII. századra tehető, amikor a gyökeres és a leveles típusok szétváltak.

A XVII. században már háromféle változatát ismerték hazánkban. A fajtaválasztás főbb szempontjai, hogy a színanyagtartalom magas legyen, a színanyagtartalom ne legyen hőérzékeny, az alakválasztás a feldolgozási célnak megfelelő legyen. A hagyományos cékla jelentős mennyiségben vörös színanyagot tartalmaz, ami betacianin néven ismert. Az élelmiszeriparban természetes ételszínezékként használják joghurtokban, jégkrémekben, kolbászokban és más élelmiszerekben. Színezékként használva a céklával kiválthatjuk az E 123 jelzésű mesterséges színezéket, ami rákkeltő hatású a szervezetünkre. Exportra állítunk elő céklaport és céklasűrítményt is. Hazánkban tartósított savanyúságként vagy színezőanyagként, esetleg ivóléként hasznosítják. A színanyag főként a háncsszövet sejtjeiben található.

Önmaga után nem ajánlott a termesztése, viszont a legtöbb kapás kultúra után nagy sikerrel termeszthető. Szaporítása minden esetben helyrevetéssel történik. Hazánkban főleg másodnövényként neveljük. A hagyományos vörös cékla termesztése mellett, napjainkban egyre elterjedtebbek a különböző gumó színű céklák, a baby leaf céklalevelek, valamint, a bébi céklák is. Répatest alakja szerint lehet: lapos, gömbölyű, hengeres. A levelek fényesek, felületük sima alakjukat tekintve tojásdadok, tompák, vállban összehúzódnak. Színük a világoszöldtől a sötétvörösig sokféle árnyalatú.

Hazánkban a legnagyobb gyakorisággal a vörös gumójú fajtákat termesztik, melyeknek a lombozata két színű lehet. Az egyik típus lombozata teljesen vörös, a másik típus esetében a levéllemez zöld és erezete vörös. A levélerezet színéből olykor következtethetünk a gumó színére. A nemesítőknek köszönhetően nagy fajtaválaszték közül válogathatunk. A legfontosabb szempont az, hogy mire van igény a piacon. Napjainkban az új fajták között találunk aranysárga, fehér és csíkos répatestű céklákat. Az említett fajták gumója általában gömbölyű. Levélzetük színe is rendkívül változatos. A könnyebb átláthatóság érdekében egy táblázatban mutatom be a leggyakoribb változatokat (1. táblázat).

1. táblázat: Céklafélék változatosságaTáblázat

A leveleket leggyakrabban bébi salátaként fogyasztjuk (1. és 2. kép), de a nagyobb méretű leveleket is elkészíthetjük. Fogyaszthatjuk frissen, párolva, főzeléknek vagy akár sütve is. A bébi levélkéket felhasználhatjuk díszítőelemként vagy akár önálló köretként is. A levelek nagyon sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak és könnyen emészthetők. A cékla levelét még az is szívesen fogyasztja, aki a répatestet a földes íze miatt nem kedveli, mert a levelekben ezt a speciális ízt nem érezhetjük. Továbbá előnyük, hogy már a vetést követő 5. héttől szedhetjük a leveleket.

Céklalevél

Sok levél
1. kép: ’Pablo’ céklalevél és ’Bull’s blood’ céklalevél (Fotó: Sándor Viktória)

Zöld levelek

Levél

2. kép: Levélcéklák (Fotó: Sándor Viktória)

A változatos színű gumók (3. kép) íze minden esetben kellemesen édeskés és nem jellemzi őket keserűség. Gumószíntől függetlenül céklára emlékeztető íz jellemzi a különleges gumó változatokat. Elkészítésük ebben az esetben is rendkívül sokféle lehet. Sütve, párolva, konzervnek, pürének és salátákban is bátran használhatjuk. Savanyítás esetén a színvesztés a csíkos cékla esetében előfordulhat, így a céklánk majdhogynem fehérré változhat.

Lila és sárga cékla

3. kép: Lila és sárga gumójú céklák (Fotó: Sándor Viktória)

Csíkos bébi

4. kép: Csíkos bébi cékla (Fotó: Sándor Viktória)

Hagyományos méretű Kicsi céklák
5. kép: Hagyományos méretű csíkos cékla (Fotó: Sándor Viktória)

A cékla egészségre gyakorolt hatása

Jelentős a cukor-, pekitin- és C-vitamin-tartalma. Védi az erek falait, így csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a stroke kialakulásának esélyét. Csökkenti a koleszterinszintet. A sejtek működését segíti. Szilícium-dioxidot tartalmaz, ami segíti a kalcium beépülését, ezáltal csökkenti a csontritkulás kialakulását. Daganatos betegségek megelőzésre is alkalmas. Ismerjük méregtelenítő és vérképző hatását is.

Sándor Viktória
PhD hallgató
Szent István Egyetem, Növénykórtani Tanszék

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

2024. november 9. 05:40

Mit tehetünk az ősszel még éretlen termésekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Zöld Kert-TÉSZ: a prémium minőség garantált

2019. november 27. 13:43

A gyorsaság nagy szerepet játszik a sikeres értékesítésben, a betakarítást követő egy héten belül a paprikának meg kell érkezni a rendeltetési helyére, a boltok polcaira.

Orosz állami támogatással az üvegházakért

2021. augusztus 10. 15:15

Az orosz területek távolkeleti régióinak (kihegyezve a Távol-keleti szövetségi körzetre - 6 953 000 km2) vásárlói kosarába bizony nagy mennyiségű külföldről importált friss gyümölcs és zöldség kerül. Az elmúlt öt évben ezekre a területekre importált friss zöldségek arányában is egyértelmű növekedés tapasztalható.