Zöldség

A hajtatott sárgarépa felmagzása

Agrofórum Online

A téli és kora tavaszi sárgarépa hajtatás meglehetősen elterjedt Csongrád és Bács-Kiskun megyék déli, homokos területein. Sajnos, egységes termesztési módszerről nehéz beszélni, enyhe fűtés mellett és fűtés nélküli egyaránt termesztik, nincs elfogadott tenyészterület, és a vetés időpontjában is gyakori a véleménykülönbség.

A koraiság garanciája a gyorsan melegedő, szerves és műtrágyákkal feltöltött termékeny homok. Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá a talaj víztartó képességének javítása, és a jobb, gyorsabb melegedésének érdekében, szerves trágyát is adnak. Az érett trágya mennyisége a 8-10 kg/m2-t is meghaladhatja. Fontos az érettség, ugyanis a lassan csírázó, apró olajos mag kelését az éretlen trágyából képződő ammóniagáz rontja, a kikelt és fiatal növény hajszálgyökereit leperzseli.

A sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-kon elfogadható a növekedése. Többnyire a gyorsan színesedő, 100 napos tenyészidejű Nanti típusú fajtát használják hajtatásra. Kétségtelen, hogy a Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak, de korai vetésnél a megfázás miatt nagyobb a jarovizálódás veszélye, mint más fajtáknak. A november elejénél korábban vetett répa kikel, tél folyamán megfázik, azaz megkapja a magszárképzéshez szükséges hideg hatást, és gyökértermés képzés nélkül magszárat fejleszt. Ezért november elejénél korábban nem szabad vetni!

Jövedelmezőség szempontjából nagyon fontos a tenyészterület helyes megválasztása. Sűrű vetés esetén ugyan növekszik a termésszám, de a minőség romlik (vékony, gyakran csavarodott répatestek képződnek). Tapasztalatok szerint optimális a 400-500 db/m2, ami tőelrendezés vonatkozásában 20 cm-es sortávolság esetén 70-80, 25 cm-es sortávolság mellett 80-100 db/folyóméter növény. Van, ahol ennél keskenyebb sortávolságot, 15 cm-t alkalmaznak, itt 4-5 sor után hagynak egy szélesebb (35 cm) művelő utat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Már kaphatók a hajtatott magyar zöldségek

2018. április 11. 11:35

A kora tavaszi zord időjárás kevésbé érintette a zöldséghajtatást, így áprilistól már a teljes választéka elérhető a korai magyar zöldségeknek.

Kapacitásbővítő fejlesztés valósult meg Nyírlugoson

2019. június 4. 08:33

A feldolgozási kapacitás növekedését szolgálta a technológiai gyártóvonalak fejlesztése, az új fagyasztóalagút telepítése és az azt támogató új hűtési rendszer integrációja a meglévő rendszerükbe.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

A sikeres zöldségtermesztés és zöldségfeldolgozás lehetőségei napjainkban

2021. szeptember 30. 05:42

Szabadföldi és üzemi sajtószemlére nyílt lehetőség a Malagrow Kft. és a Róna Mezőgazdasági Szövetkezet szervezésében Szabadszálláson.