Zöldség

A hajtatott sárgarépa felmagzása

Agrofórum Online

A téli és kora tavaszi sárgarépa hajtatás meglehetősen elterjedt Csongrád és Bács-Kiskun megyék déli, homokos területein. Sajnos, egységes termesztési módszerről nehéz beszélni, enyhe fűtés mellett és fűtés nélküli egyaránt termesztik, nincs elfogadott tenyészterület, és a vetés időpontjában is gyakori a véleménykülönbség.

A koraiság garanciája a gyorsan melegedő, szerves és műtrágyákkal feltöltött termékeny homok. Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá a talaj víztartó képességének javítása, és a jobb, gyorsabb melegedésének érdekében, szerves trágyát is adnak. Az érett trágya mennyisége a 8-10 kg/m2-t is meghaladhatja. Fontos az érettség, ugyanis a lassan csírázó, apró olajos mag kelését az éretlen trágyából képződő ammóniagáz rontja, a kikelt és fiatal növény hajszálgyökereit leperzseli.

A sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-kon elfogadható a növekedése. Többnyire a gyorsan színesedő, 100 napos tenyészidejű Nanti típusú fajtát használják hajtatásra. Kétségtelen, hogy a Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak, de korai vetésnél a megfázás miatt nagyobb a jarovizálódás veszélye, mint más fajtáknak. A november elejénél korábban vetett répa kikel, tél folyamán megfázik, azaz megkapja a magszárképzéshez szükséges hideg hatást, és gyökértermés képzés nélkül magszárat fejleszt. Ezért november elejénél korábban nem szabad vetni!

Jövedelmezőség szempontjából nagyon fontos a tenyészterület helyes megválasztása. Sűrű vetés esetén ugyan növekszik a termésszám, de a minőség romlik (vékony, gyakran csavarodott répatestek képződnek). Tapasztalatok szerint optimális a 400-500 db/m2, ami tőelrendezés vonatkozásában 20 cm-es sortávolság esetén 70-80, 25 cm-es sortávolság mellett 80-100 db/folyóméter növény. Van, ahol ennél keskenyebb sortávolságot, 15 cm-t alkalmaznak, itt 4-5 sor után hagynak egy szélesebb (35 cm) művelő utat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Értékes választékbővítő zöldségek: a szárzeller és a gumós édeskömény

2025. január 6. 08:40

Hogy zöldségek vagy fűszernövények, megoszlanak a vélemények, mindenesetre gyógyító hatásuk bizonyított.

Korai burgonyát a házikertből

2024. december 29. 08:10

Az elmúlt években továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

2024. november 9. 05:40

Mit tehetünk az ősszel még éretlen termésekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!

Zöldségpalánták sikertelen tűzdelésének okai

2022. november 29. 09:44

Jövőre nemcsak a palánta-előállítás lesz drágább, várhatóan a maga a technológia is fog a magasabb kiadásokhoz kisebb-nagyobb mértékben igazodni.

Zöldségtermesztőknek a foszfortrágyázásról

2023. január 17. 11:28

Jól ismert hazai növénytermesztési lapunkban nemrég egy írás jelent meg a foszforról, amelyben a szerző az alacsony talaj-foszforszintet a hazai termőföldek egyik termés-limitáló tényezőjének nevezte. A zöldségfélék esetében nem végeztünk felmérést, nincsenek külön pontos ismereteink a szántóföldi zöldségfélékkel hasznosított területek foszforellátottságáról, ha nem is limitáló tényező, de valószínű a tápanyagellátás egyik gyenge, vagy éppen a leggyengébb láncszeme.