30℃ 15℃
május 3. Tímea, Irma, Jakab, Fülöp
Zöldség

A hajtatott sárgarépa felmagzása

Agrofórum Online

A téli és kora tavaszi sárgarépa hajtatás meglehetősen elterjedt Csongrád és Bács-Kiskun megyék déli, homokos területein. Sajnos, egységes termesztési módszerről nehéz beszélni, enyhe fűtés mellett és fűtés nélküli egyaránt termesztik, nincs elfogadott tenyészterület, és a vetés időpontjában is gyakori a véleménykülönbség.

A koraiság garanciája a gyorsan melegedő, szerves és műtrágyákkal feltöltött termékeny homok. Ellentétben a szabadföldi termesztéssel, a hajtatott répa alá a talaj víztartó képességének javítása, és a jobb, gyorsabb melegedésének érdekében, szerves trágyát is adnak. Az érett trágya mennyisége a 8-10 kg/m2-t is meghaladhatja. Fontos az érettség, ugyanis a lassan csírázó, apró olajos mag kelését az éretlen trágyából képződő ammóniagáz rontja, a kikelt és fiatal növény hajszálgyökereit leperzseli.

A sárgarépa tűri a hideget, csírázása már 3-4 oC-on megindul, és a lombfejlődés idején is – fényviszonyoktól függően – már 10-15 oC-kon elfogadható a növekedése. Többnyire a gyorsan színesedő, 100 napos tenyészidejű Nanti típusú fajtát használják hajtatásra. Kétségtelen, hogy a Nanti fajták lényegesen jobb minőséget adnak, de korai vetésnél a megfázás miatt nagyobb a jarovizálódás veszélye, mint más fajtáknak. A november elejénél korábban vetett répa kikel, tél folyamán megfázik, azaz megkapja a magszárképzéshez szükséges hideg hatást, és gyökértermés képzés nélkül magszárat fejleszt. Ezért november elejénél korábban nem szabad vetni!

Jövedelmezőség szempontjából nagyon fontos a tenyészterület helyes megválasztása. Sűrű vetés esetén ugyan növekszik a termésszám, de a minőség romlik (vékony, gyakran csavarodott répatestek képződnek). Tapasztalatok szerint optimális a 400-500 db/m2, ami tőelrendezés vonatkozásában 20 cm-es sortávolság esetén 70-80, 25 cm-es sortávolság mellett 80-100 db/folyóméter növény. Van, ahol ennél keskenyebb sortávolságot, 15 cm-t alkalmaznak, itt 4-5 sor után hagynak egy szélesebb (35 cm) művelő utat.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért olyan drága a paprika? + videó

2025. április 30. 16:10

A tavaszi, kora nyári időszakban mélyen a zsebünkbe kell nyúlni egy jó adag primőr zöldség megfizetéséért (is). Nézzünk a mélyére, hogy hogyan áll össze a paprika ára! Videónkból kiderül.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

A belföldi fejes saláta termelői ára 15 százalékkal csökkent

2018. március 25. 09:41

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta kínálata egész évben folyamatos - olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet zöldségpiaci jelentésében.

Burgonyaválság Európában!

2018. október 29. 14:26

Az aszályos és forró nyarat követően szeptember 26-án a német mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az idei burgonyatermés 25 százalékkal marad el a szokásostól, és a gumók sokkal kisebbek a vártnál.

Ízessé válhatnak a bolti paradicsomok a jövőben

2019. május 24. 05:36

Elképzelhető, hogy kutatók most megtalálták az ízhiány problémájára a megoldást! Munkájuk során körülbelül 5000 új gént találtak, ezzel vélhetően teljesen fel tudták térképezni a paradicsomfajtákban előforduló géneket, melyek között ott van a paradicsom zamatos ízéért felelő gén is!