10℃ 6℃
december 6. Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka
Zöldség

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

NAK

A vöröshagyma hazai termőterülete érezhetően bővült az elmúlt 2-3 évben, 2024-ben 1800 hektár volt a hagyma-termőterület, a betakarított termésmennyiség 90 ezer tonna körül alakult.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is Martfűn tartották a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungária Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., az Aqua 2001 Kft. és a Certis Belchim közös szervezésében a Hagyma Klub immár hagyományos éves szakmai rendezvényét, a vöröshagyma szakmai napot.

A különböző fajták bemutatása és a termelési tapasztalatok megosztása mellett a nap során áttekintést kaptunk a hagymatermesztés általános helyzetéről és kihívásairól, a növényvédelmi aktualitásokról, a tárolhatóság és a tápanyag-utánpótlás összefüggéseiről, továbbá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által alapított Kiskultúrás Növényvédőszer-engedélyezési munkacsoport által engedélyokirat-kiterjesztésre tervezett, vöröshagyma termesztésben használható új növényvédő szerekről, illetve a várhatóan 2025 I. negyedévben kihirdetésre kerülő kertészeti gépberuházási pályázatról.

Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – mindössze néhány témára vonatkozóan foglaljuk össze a szakmai napon elhangzottakat.

Visszatekintés a 2024-es évre

A vöröshagyma termőterülete bővült az elmúlt 2-3 évben, a területalapú támogatási igények alapján 2024-ben 1800 hektár volt a hagyma-termőterület, a betakarított termésmennyiség 90 ezer tonna körül alakult.

A kezdő hagymatermesztők 50 t/ha hozammal számolhattak, a tapasztalt profi termelők átlagos hozama 65-70 t/ha körül volt.

A korábbi évekhez képest viszonylag magas tavalyi hagymaár sok gazdát ösztönzött hagymatermesztésre. Jellemzően dinnyetermesztők illesztették be a hagymát vetésszerkezetükbe, kihasználva meglévő áruházlánci beszállítói kapcsolataikat. Ennek megfelelően elsősorban Békés vármegyében volt területnövekedés, illetve Csongrád-Csanád vármegyében Makó és Pitvaros környékén jelentek meg új termelők.

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező. Ennek következtében újra felértékelődtek a nagyobb hozamú fajták. Ezek terméshozama azonban csak a megfelelő termesztéstechnológia alkalmazása mellett – öntözött körülmények között és megfelelő tápanyagutánpótlással – éri el a genetikai potenciáljukat.

A 2024-es év egyik meghatározó kihívása a magas átlaghőmérséklet által okozott hőstressz volt. A szakmai napon példaként bemutatott termesztési helyszínen folytatott mérések alapján 2024-ben nem regisztráltak légköri aszályt (amikor levegő nedvességtartalma 20% alá csökken).

Azonban míg 2022-ben és 2023-ban összesen egy-egy napon volt 27 °C felett az átlagos napi hőmérséklet, addig 2024 júliusában és augusztusában 14 ilyen szélsőségesen meleg nap volt. Ennek hatására jelentős súlyveszteség lépett fel, aminek következtében csökkentek a hozamok.

A 2024-ben tapasztalt magas hagymaárak az uniós hagymapiacon kivételnek számítottak, összességében az uniós tagállamokban alacsonyabb árszintek voltak jellemzők. Ennek megfelelően a hagymaárak az elkövetkező szezonban feltehetően alacsonyabbak lesznek.

A fogyasztói árak jellemzően az összes tagországban közel azonosak, ebből adódóan a jövőben elkerülhetetlen lesz a hazai hagymaárak uniós árszinthez történő igazítása. Versenyhátrányt okoz és kitettség a hazai termelők számára, hogy a többi tagországhoz képest nagyon magasak a termelési költségek.

A piac a hagyma mérete tekintetében eddig jellemzően a 5-7 cm közötti átmérőt preferálta, azonban az utóbbi időben a nagyobb, 7-8 cm átmérőjű hagymára is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ennél nagyobb, 8 cm feletti hagymaméretet csak speciális szegmensekben, így pl. a HORECA szektorban lehet értékesíteni.

Növényvédelmi kihívások és aktualitások

A tavalyi évben elsősorban a dohánytripsz (Thrips tabaci) és a hagymalégy (Delia antiqua) voltak a fő kártevők. A túlzott nitrogénkivitel, illetve a kalciumhiány következtében meglágyult szövetű leveleken pedig az alapvetően tárolási betegségként ismert, aszpergilluszos betegséget okozó Aspergillus niger okozott károkat.

Emellett az elmúlt években új betegségként jelent meg a vöröshagyma sztemfíliumos betegsége, amelyet másodlagos kórokozóként a Stemphylium botryosum, illetve a kifejezetten hagymaféléket megtámadó S. vesicarium okoz.

A kórokozó elsősorban a fizikai behatások, illetve rágások, szúrások következtében sérült leveleket támadja meg nagy mértékben. A sztemfíliumgombák kifejezetten a meleg időszak kórokozói, amelyek fejlődését és terjedését a meleg időjárás fokozottan segíti.

Az aszkospórák tavasszal 10-21 °C között, legalább 14 órás levélfelület-nedvesség esetén szóródnak, a konídiumok pedig 15-32 °C között képződnek. A konídiumok csírázása 10-25 °C között, legalább 8 óra levélfelület nedvességnél történik.

Minél hosszabb a levélfelület-nedvesség és minél magasabb a hőmérséklet (20-25 °C), annál súlyosabb a fertőzés, és annál nagyobb az esélye a járvány kialakulásának. Ezt súlyosbítja, hogy 30°C esetén a növény védekezési mechanizmusa leáll.

Szűkülő hatóanyagpaletta

A károsítók elleni védekezés egyre nagyobb kihívást jelent a szűkülő hatóanyagpaletta miatt. A NAK Kiskultúrás Engedélyezési Munkacsoport munkájának köszönhetően 2024-ben 6 készítmény engedélyokirat kiterjesztése történt meg hagymában. A munkacsoport a 2025-ös évre vonatkozóan is felmérte az igényeket és megkezdte az egyeztetést az újabb készítmények hagymában való alkalmazhatósága érdekében.

Biológiai növényvédelem tekintetében a vöröshagymán károsító tripsz és hagymalégy ellen rendelkezésre állnak rovarpatogén fonálférgeket tartalmazó, növényvédőszerként regisztrált készítmények. Ezek előnye – a széles hatásspektrum mellett -, hogy nem alakul ki rezisztencia és szermaradvánnyal sem kell számolni.

A talajból fertőző kórokozók, így a hagyma gyökérnyaki gombásodása ellen antagonista gombákat tartalmazó készítmények alkalmazhatók, amelyek a gyökereken megtelepedve kiszorítják a kórokozó gombafajokat.

NAK / Dr. Kozak Anita, Filler Zsófia, Fodor Attila

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?

Hogyan gyomírtózzuk a vöröshagymát?

2020. március 31. 08:47

A frissen dugványozott vöröshagymát milyen gyomirtóval kezelhetném perjés területen?

Vöröshagyma-termesztés a világon és Magyarországon

2018. október 6. 13:54

A vöröshagyma esetében nálunk a jelenlegi világtendenciák nem érvényesülnek. A termelés történelmi mélyponton van, nagyságrendje ma már a hazai szükségleteket sem fedezi. Az előrelépés csak a termesztés korszerűsítésétől várható. Ehhez nyújt segítséget a szerző a fajtatípusok és a különböző termesztési módok ismeretésével.