Zöldség

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

Agrofórum Online

A TBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) vagy ToBRFV néven is emlegetett vírus először 2014-ben jelent meg Izraelben. A tünetek nagyon hasonlítottak a Tobamovírusok által okozott tünetekre, így először mindenki TMV-re (Tobacco mosaic virus), vagy ToMV-re (Tomato mosaic virus) gondolt.

Azonban a fertőzött fajta rezisztens volt a fentebb említett vírusokkal szemben, és a fertőzött növények további vizsgálata után bizonyossá vált, hogy ez egy új vírusos betegség. A kórokozót sikerült detektálni 2015-ben Jordániában, majd 2018-ban Európában is megjelent Németországban és Szicília szigetén. Szintén 2018-ban a betegség megjelent Kaliforniában és Mexikóban. A vírus 2019-ben felkerült az EPPO (Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet) „Alert” listájára is, melynek célja a figyelemfelkeltés. Ezen a listán potenciális veszélyt jelentő szervezetek kerültek felsorolásra. A betegség Magyarországon még nem jelent meg.

Tünetek a növények levelén és termésén is megfigyelhetőek. Általában a tünetek a felső leveleken jelennek meg, először sárguló erek és elkeskenyedő levélkék formájában. A levelek felületén is megjelenhetnek a klorotikus foltok (1. ábra).

1. ábra

A terméseken kezdetben sárga apró léziók láthatók, majd kialakulnak a barnás érdes foltok a paradicsom felszínén, így téve azt értékesíthetetlenné (2. ábra). A termések deformálódhatnak, valamint a kocsány barnulása is megfigyelhető. Az optimálistól eltérő környezeti körülmények esetén a tünetek súlyosabb megjelenésére számíthatunk, például hőstressz esetén. A növények fogékonysága változik a különböző időszakokban, függ a fajtától, valamint a tápanyag-utánpótlástól és egyéb környezeti tényezőktől is. A paradicsom palántakorban a legfogékonyabb, termő időszakban pedig a túlterhelt növényeken figyelhetünk meg erősebb tüneteket. A tünetek megjelenésére 12-18 nappal a fertőzés után számíthatunk, és akár 30-70% terméskiesést is eredményezhet.

2. ábra

A vírus a Tobamovírusok közé tartozik, és a legtöbb növényi vírussal ellentétben, ez a kórokozó a gazdanövényen kívül is sokáig életképes és fertőzőképes marad, ezért jelenthet komoly veszélyt. Fennmaradhat akár több hónapig növényi maradványokon, különböző eszközökön, göngyölegeken, cipőn és ruhán. A vírus mechanikai úton terjed, azaz bármely munkafázisban könnyen átvihető az egyik növényről a másikra legyen az vetés, ültetés, metszés vagy akár a szedés. Akár a beporzásra használt poszméhek is elősegíthetik a vírus terjedését.

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott. A kórokozó előfordulhat paprikán is, de jelentős károkról még itt sem számoltak be. Mesterséges fertőzéssel bebizonyították, hogy a dohány és a petúnia is lehet gazdanövénye a betegségnek, a burgonyát és a tojásgyümölcsöt azonban nem fertőzi. Vadon élő gazdanövénye lehet a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

Jelenleg egyetlen paradicsomfajta sem rezisztens a TBRFV-vel szemben. A tünetek megjelenése eltérő lehet egyes fajták esetében, de az enyhébb szimptómákat mutató fajták szöveteiben is ugyanolyan mértékben előfordul az inokulum, így ezek a növények szolgálhatnak majd gazdanövényként a kórokozó terjedésében. A fő rezisztenciagének, amelyek a Tobamovírusok ellen hatásosak (Tm-1, Tm-2, Tm-22) nem nyújtanak védelmet a betegséggel szemben.

A betegség elleni védekezés a megelőzésre alapul. A legfontosabb tényező a fertőtlenítés. A termesztőberendezésekben dolgozó személyzetnek javasolt az eldobható gumikesztyű, cipővédő, kezeslábas és fejvédő viselete. A termesztőházak közötti mozgás során ezeket az eldobható ruhákat cserélni kell, újak viselete ajánlott, valamint a kézmosás minden kesztyű cseréje előtt indokolt. A cipők fertőtlenítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az összes eszközt fertőtleníteni kell, amely megfordul a növények közelében. Erre háztartási hypo (0,5% NaOCl töménységben) és Virkon S alkalmazható, melyek már bizonyították hatékonyságukat más mechanikai úton terjedő vírusokkal szemben. A fertőtlenítésre használt készítmény töménységére azonban fokozottan figyelni kell a munkanapok vége felé is, ugyanis, ha a koncentráció romlik, az a hatékonyság rovására mehet, és nem lesz megfelelő a megelőző védekezés. Célszerű a munkaerő csoportokra való osztása, a csoportokhoz termesztőlétesítmények rendelése, így a túlzott mértékű mozgás megakadályozható a különböző házak között.

Újabb kultúra ültetése előtt a létesítményeket gondosan ki kell takarítani és minden felületet fertőtleníteni kell. Minimalizálni kell a külső forrásokból érkező eszközök, göngyölegek és növények számát, hogy megelőzzük a kórokozó megjelenését a telephelyen. Súlyos kockázat esetén akár a dolgozók által ételként csomagolt paradicsom és paprika behozatalának korlátozása is indokolt lehet, ugyanis ezek a termések is potenciális fertőzőforrások lehetnek. A fertőzött növényeket óvatosan el kell távolítani és megsemmisíteni ügyelve arra, hogy ne terjesszük a kórokozót tovább. Azt a részt, ahol a fertőzött növény volt, a továbbiakban fertőzött részként kell kezelni, ugyanis ezek a növények is fertőződhettek a 12-18 nap lappangási idő során. A munkát úgy kell ütemezni az adott napon, hogy mindig ez a rész legyen az utolsó munkaterület, az itt végzett munka után az egészséges állományokban való munkavégzést mindenképpen el kell kerülni.

A védekezés utolsó lépése a megfelelő termesztéstechnológia és mikroklíma. Kerülni kell a növények túlzott stressznek való kitételét, figyelni kell az optimális körülményekre a tápanyag-utánpótlás során is. A növényeket a megfelelő vegetatív-generatív balanszban kell tartani, el kell kerülni a túlzott terhelést.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

A természetközeli termesztés szellemisége

2019. május 27. 14:08

Egy hazai gazdaságot mutatunk be Olvasóinknak, ahol a természetközeli termesztési mód alkalmazásával törekednek arra, hogy a kemikáliák felhasználását csökkentsék, illetve elkerüljék. Ezen alapelvek közel állnak az integrált növényvédelem alapelveihez.

Utópia vagy realitás? - Van esélye a marsi földművelésnek

2019. november 10. 12:12

A hollandiai Wageningen Egyetem kutatói tíz különböző földi növényt ültettek háromféle talajba. Az egyik tipikus, kerti talaj volt, a másik a hold, a harmadik pedig a marsi talajt utánozta.

Kedvet csinálnak a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz

2023. június 16. 10:41

A Zöldség- és Gyümölcsnapot idén negyedik alkalommal hirdeti meg az Európai Friss Csapat program, hagyományosan június 17-ére, amikortól a hazai gyümölcsszezon a kezdetét veszi. A kezdeményezés célja kedvet csinálni a zöldség- és gyümölcsfogyasztáshoz, valamint népszerűsíteni a hazai agrárium igazán zamatos, szezonális termékeit.