Zöldség

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

Agrofórum Online

A TBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) vagy ToBRFV néven is emlegetett vírus először 2014-ben jelent meg Izraelben. A tünetek nagyon hasonlítottak a Tobamovírusok által okozott tünetekre, így először mindenki TMV-re (Tobacco mosaic virus), vagy ToMV-re (Tomato mosaic virus) gondolt.

Azonban a fertőzött fajta rezisztens volt a fentebb említett vírusokkal szemben, és a fertőzött növények további vizsgálata után bizonyossá vált, hogy ez egy új vírusos betegség. A kórokozót sikerült detektálni 2015-ben Jordániában, majd 2018-ban Európában is megjelent Németországban és Szicília szigetén. Szintén 2018-ban a betegség megjelent Kaliforniában és Mexikóban. A vírus 2019-ben felkerült az EPPO (Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet) „Alert” listájára is, melynek célja a figyelemfelkeltés. Ezen a listán potenciális veszélyt jelentő szervezetek kerültek felsorolásra. A betegség Magyarországon még nem jelent meg.

Tünetek a növények levelén és termésén is megfigyelhetőek. Általában a tünetek a felső leveleken jelennek meg, először sárguló erek és elkeskenyedő levélkék formájában. A levelek felületén is megjelenhetnek a klorotikus foltok (1. ábra).

1. ábra

A terméseken kezdetben sárga apró léziók láthatók, majd kialakulnak a barnás érdes foltok a paradicsom felszínén, így téve azt értékesíthetetlenné (2. ábra). A termések deformálódhatnak, valamint a kocsány barnulása is megfigyelhető. Az optimálistól eltérő környezeti körülmények esetén a tünetek súlyosabb megjelenésére számíthatunk, például hőstressz esetén. A növények fogékonysága változik a különböző időszakokban, függ a fajtától, valamint a tápanyag-utánpótlástól és egyéb környezeti tényezőktől is. A paradicsom palántakorban a legfogékonyabb, termő időszakban pedig a túlterhelt növényeken figyelhetünk meg erősebb tüneteket. A tünetek megjelenésére 12-18 nappal a fertőzés után számíthatunk, és akár 30-70% terméskiesést is eredményezhet.

2. ábra

A vírus a Tobamovírusok közé tartozik, és a legtöbb növényi vírussal ellentétben, ez a kórokozó a gazdanövényen kívül is sokáig életképes és fertőzőképes marad, ezért jelenthet komoly veszélyt. Fennmaradhat akár több hónapig növényi maradványokon, különböző eszközökön, göngyölegeken, cipőn és ruhán. A vírus mechanikai úton terjed, azaz bármely munkafázisban könnyen átvihető az egyik növényről a másikra legyen az vetés, ültetés, metszés vagy akár a szedés. Akár a beporzásra használt poszméhek is elősegíthetik a vírus terjedését.

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott. A kórokozó előfordulhat paprikán is, de jelentős károkról még itt sem számoltak be. Mesterséges fertőzéssel bebizonyították, hogy a dohány és a petúnia is lehet gazdanövénye a betegségnek, a burgonyát és a tojásgyümölcsöt azonban nem fertőzi. Vadon élő gazdanövénye lehet a fekete csucsor (Solanum nigrum) és a kőfali libatop (Chenopodium murale).

Jelenleg egyetlen paradicsomfajta sem rezisztens a TBRFV-vel szemben. A tünetek megjelenése eltérő lehet egyes fajták esetében, de az enyhébb szimptómákat mutató fajták szöveteiben is ugyanolyan mértékben előfordul az inokulum, így ezek a növények szolgálhatnak majd gazdanövényként a kórokozó terjedésében. A fő rezisztenciagének, amelyek a Tobamovírusok ellen hatásosak (Tm-1, Tm-2, Tm-22) nem nyújtanak védelmet a betegséggel szemben.

A betegség elleni védekezés a megelőzésre alapul. A legfontosabb tényező a fertőtlenítés. A termesztőberendezésekben dolgozó személyzetnek javasolt az eldobható gumikesztyű, cipővédő, kezeslábas és fejvédő viselete. A termesztőházak közötti mozgás során ezeket az eldobható ruhákat cserélni kell, újak viselete ajánlott, valamint a kézmosás minden kesztyű cseréje előtt indokolt. A cipők fertőtlenítésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Az összes eszközt fertőtleníteni kell, amely megfordul a növények közelében. Erre háztartási hypo (0,5% NaOCl töménységben) és Virkon S alkalmazható, melyek már bizonyították hatékonyságukat más mechanikai úton terjedő vírusokkal szemben. A fertőtlenítésre használt készítmény töménységére azonban fokozottan figyelni kell a munkanapok vége felé is, ugyanis, ha a koncentráció romlik, az a hatékonyság rovására mehet, és nem lesz megfelelő a megelőző védekezés. Célszerű a munkaerő csoportokra való osztása, a csoportokhoz termesztőlétesítmények rendelése, így a túlzott mértékű mozgás megakadályozható a különböző házak között.

Újabb kultúra ültetése előtt a létesítményeket gondosan ki kell takarítani és minden felületet fertőtleníteni kell. Minimalizálni kell a külső forrásokból érkező eszközök, göngyölegek és növények számát, hogy megelőzzük a kórokozó megjelenését a telephelyen. Súlyos kockázat esetén akár a dolgozók által ételként csomagolt paradicsom és paprika behozatalának korlátozása is indokolt lehet, ugyanis ezek a termések is potenciális fertőzőforrások lehetnek. A fertőzött növényeket óvatosan el kell távolítani és megsemmisíteni ügyelve arra, hogy ne terjesszük a kórokozót tovább. Azt a részt, ahol a fertőzött növény volt, a továbbiakban fertőzött részként kell kezelni, ugyanis ezek a növények is fertőződhettek a 12-18 nap lappangási idő során. A munkát úgy kell ütemezni az adott napon, hogy mindig ez a rész legyen az utolsó munkaterület, az itt végzett munka után az egészséges állományokban való munkavégzést mindenképpen el kell kerülni.

A védekezés utolsó lépése a megfelelő termesztéstechnológia és mikroklíma. Kerülni kell a növények túlzott stressznek való kitételét, figyelni kell az optimális körülményekre a tápanyag-utánpótlás során is. A növényeket a megfelelő vegetatív-generatív balanszban kell tartani, el kell kerülni a túlzott terhelést.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli öntözés fóliában: ennyi víz kell a hagymának

2025. december 23. 07:10

Télen fűtetlen fóliában a hagyma és a fokhagyma vízigénye alacsony, de az öntözési hibák súlyos betegségeket indítanak el.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

A házikertben is termeszthető spárga?

2023. február 26. 04:36

A kertben is termeszthető spárga? Ha igen, milyen feltételeket kell biztosítani a számára?

Élelmiszerek népszerűsítését finanszírozza az Európai Unió

2018. október 23. 14:37

Az Európai Bizottság 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte – közölte az uniós bizottság.

Kevesebb zöldség és gyümölcs termett

2020. augusztus 24. 08:03

2019-ben az előző évinél negyedével kevesebb, 63 ezer tonna meggy termett, 2012 óta a legkevesebb. A szőlő mennyisége tizedével mérséklődött.

9 nem mindennapi zöldség

2023. augusztus 31. 10:10

Az átlagfogyasztók szeretnek a hagyományos zöldségekhez nyúlni: a burgonyához, a hagymához vagy a paprikához. Léteznek azonban olyan zöldségek, amelyek mellett nap mint nap elmennek az emberek, pedig – noha nem mindig szépek – igencsak táplálóak és egészségesek.