Zöldség

A retek sikeres termesztése nagymértékben a vetésen múlik

Agrofórum Online

A hónapos retek hajtatása többnyire kisüzemekben, kis légterű fóliák alatt történik, nagyobb részt az ország déli, gyorsan melegedő homoktalajain. Fontos a koraiság, aminek érdekében már a vetéskor igyekezni kell olyan technológiát választani, ami egyfelől biztonságot ad, másfelől lehetővé teszi a gyors kelésen keresztül a korai szedést.

Retek termesztése a sikeren múlik

Homoktalajok esetében – magkiszáradás elkerülése miatt – általában mindig a mélyebb vetést javasoljuk, ezzel szemben a primőr reteknél a sekélyebb előnyösebb. Februárban, márciusban a mélyre helyezett magnál (3-5 cm) a gyenge nappali felmelegedés aligha fog jelentős hatást kifejteni a csírázásra, illetve a kelésre, pedig a retek magja már 2-3 oC-on csírázásnak indul. Sekélyre kell vetni, 1-1,5 cm-re, de ott könnyen kiszárad a talaj! Ennek elkerülésére tavasszal a megművelt talajba 2-3 cm mélyen érett (földdé érett!) istállótrágyát vagy tűzeget kevernek, begereblyéznek. A földdé érett trágya vagy tőzeg homogén anyag, nem zavarja a magvetést, és nincs ammónia-képződés, ami a csírázást rontaná. A szervesanyag nemcsak a „melegít”, de a vizet is jobban megtartja, vagyis kisebb a sekély réteg kiszáradásának veszélye.

A hónapos retek mély vetésének van még egy hátránya, a termés szabályos gömb formáját  – amit a hazai piac megkíván – elveszti, megnyúlik.

Vetés előtt a magot kalibrálni szokták (átrostálják), és csak az egészen fejlett szemeket vetik el, amelyek csírázási erélye jobb, előbb csíráznak, mint a kisebb szemek. Korábban vetőhengerrel, papír-ragasztással, ma precíziós vetőgéppel 1-1,5 cm mélyre vetik a magot, amely mélységben már a kora tavaszi napsütés melegítő hatása jobban érvényesül.

Míg Európa számos országában a 2-3 cm átmérőjű retket keresik, nálunk a hajtatott retek esetében is a nagyobb 4-5 cm-es gumóátmérőt részesítik előnyben a vásárlók, ennek megfelelően nagyobb tenyészterületre, 8-9×8-9 cm-re érdemes vetni.

A sekélyen vetett magot földdel kell takarni. Azért, hogy csak egészen vékony takarást kapjon, nem földet terítettek rá, hanem a talajt seprővel elegyengették felette. Beöntözés után, csírázásig használt fóliával érdemes takarni, aminek a hőszigetelése jobb, mint az új fóliáé, alatta a talaj jobban melegedig, és a magvetés gyors kiszáradása is megakadályozható.

A sekélyen elhelyezkedő gyökérzet a felső, melegebb talajrétegben gyorsabban nő, ugyanakkor sokkal egyenletesebb, kiegyenlített öntözést igényel, ellenkező esetben a gumó felreped. Különösen a borsószem gumónagyság az a méret, ami után a felrepedés veszélye megnő, főleg akkor, ha egyben nitrogénnel is tápoldatozunk.

Hasonló jelenség következhet be a hajtatott karalábé esetében is a sekélyen elhelyezkedő gyökérzet miatt. A diónál nagyobb gumófejlettségtől nagy a veszélye a termés felrepedésének, különösen akkor, ha nem csak vizet, hanem tápoldatot is adunk. Ha belegondolunk, hogy a piaci árak és a karalábét követő paprika ültetése néha mennyire sürgető, bizony nagy a csábítása az érés sürgetésének, azaz a nagyobb nitrogénadagnak, és a kelleténél gyakoribb öntözésnek.

(Dr. Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Új tájfajta a kínálatban: megérkezett a Herencsényi paradicsom

2025. április 25. 13:10

A hazai tájfajta paradicsomok népszerűsítésében úttörő szerepet vállaló Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) idén új fajtával bővíti palettáját.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Télen veszélyesen magas, nyáron károsan alacsony, I. – Zöldségtermesztőknek a páratartalomról

2023. október 19. 15:10

Zöldségtermesztők – úgy a szabadföldön gazdálkodók, mint a hajtató kertészek – a klimatikus környezeti tényezők említése kapcsán többnyire a fényviszonyokra és a hőmérsékletre gondolnak, a páratartalomnak nem tulajdonítanak kellő jelentőséget. Pedig a fóliák alatt a kritikusan magas, szabadföldi gazdálkodás esetén a károsan alacsony légnedvesség jelentős mértékben közrejátszik a termesztés eredményességében.

Kókuszrost, mint kertészeti gyökérközeg

2020. február 17. 10:27

Hazánkban a kőgyapot mellett leginkább a kókuszrost terjedt el talajt helyettesítő anyagként a zöldséghajtató üzemekben.

Hajtatott fejes saláta tápanyagellátása

2022. február 12. 09:36

A fejes saláta termesztéstechnológiája sokat javult, ami köszönhető a betegségeknek ellenálló fajtákon kívül, a korszerűbb termesztő berendezéseknek is, amelyekben jobb lehetőség nyílik a pontos klímaszabályozásra.

Mit érdemes tudni az articsókáról és termesztéséről?

2023. március 13. 04:38

Mit lehet tudni az articsókáról és termesztéséről? Állítólag nagyon egészséges a fogyasztása.