Zöldség

A sárgarépa és a petrezselyem termésdeformációjának okai

Agrofórum Online

A gyökérzöldségfélék piacképtelenségét legtöbbször a különféle termésdeformációk okozzák, amelyek többféle okokra vezethetők vissza.

Sűrű vetés következtében összecsavarodott termések (szétszedés után)

A leggyakoribb a répatestek elágazása, oka részben a sekély talajművelés, a tömör talajréteg kialakulása. Ugyan a gyökérzöldségféléket – ellentétben a burgonya- és káposztafélékkel – nem soroljuk a talaj minőségével szemben legigényesebb, magas humusztartalmú, kiváló szerkezetű talajokat igénylők közé, mégis számos fejlődési rendellenesség vezethető vissza a termesztő közegre, mindenekelőtt a felületesen, sekélyen elvégzett őszi talajművelésre.

A petrezselyem esetében gyakrabban, de a sárgarépa fajtáknál is felfedezhető terméstorzulás, elágazás, amit okozhat fonálféreg fertőzés is, de döntően a rögös, sekély talajnak tulajdonítható. Bakhátas művelés – amit már a nagyüzemek is alkalmaznak – még a kötött, tömörödő talajon is lehetővé teszi a szabályos, piacképes termés fejlődését.

Száraz évjárt esetén, 45-50 KA értéknél kötöttebb talajokon ugrásszerűen megnő az úgynevezett „szegletes termések” aránya. Ilyen esetben a répatest keresztmetszete nem kerek, hanem lapos, „szegletes” lesz. Ipari répák esetében kisebb, de friss fogyasztásra és tárolásra szánt árunál jelentősebb értékcsökkenést jelent.


Sekély talajművelésnél számolni kell a gyökérzöldségek terméstorzulásával

Laza, homok jellegű talajokon a hirtelen, nagyadagú öntözés, intenzív esőzés a termések repedését válthatja ki, különösen a tenyészidő második felében, a betakarítást megelőző hetekben.

A sűrű növényállomány többnyire a kisüzemekben szokott gondot okozni, ahol nem alkalmaznak precíziós vetést, és az egyelést is felületesen végzik el. A sűrűn kelt répa termései összetekerednek, összecsavarodnak, deformálódnak, és így értékesíthetetlenné válnak.

A kevés lomblevéllel rendelkező fajtáknál, főleg bakhátas termesztésnél – síkművelésnél ritkábban – jelentkezik a sárgarépa zöldfejűség-betegsége, amely során a fény hatására a termés teteje (feje) a levelek közelében megzöldül. Egy-kétszeri feltöltögetéssel a jelenség megelőzhető.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

2025. augusztus 7. 08:10

A hagymapucolás és -vágás gyakran könnyfakasztó élmény. Lássuk, milyen trükkökkel kerülhetjük el a könnyezést – tudományos magyarázattal.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Takácsatkák elleni védekezés kertészeti kultúrákban

2018. szeptember 24. 07:21

Fontos tisztában lenni vele, hogy az atkák nem rovarok, hanem a pókszabásúakhoz tartoznak. Ne csodálkozzanak tehát, ha a sok rovarölő szer sem gyéríti a létszámukat.

Lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok kérelembenyújtási időszaka

2018. március 21. 10:52

Március 31-én lejár a zöldség-gyümölcs termelői csoportok II. féléves/éves működési- és beruházási támogatása iránti kérelmek benyújtási időszaka.

FruitVeB: gyorsítani kell a támogatások kifizetését

2020. április 7. 07:36

A kifizetési kérelmek sok projekt esetében már 6 hónapja benyújtásra kerültek, de nagyon lassú a kifizetési kérelmek ügyintézése.

Az ólomtartalom uniós szabályozása

2021. szeptember 12. 08:36

Az EB elfogadta az egyes termékek (bizonyos gyümölcsök, zöldségek, gumósok) ólomtartalmának maximális határértékére vonatkozó csökkentést, tekintettel a nehézfém potenciálisan egészségkárosító jellegére.