Zöldség

A TSWV rezisztenciatörő törzseinek súlyosabb kártétele

Agrofórum Online

A paradicsom bronzfoltosság vírus, vagy más néven paradicsom foltos hervadás vírus a Tospoviridae családba tartozó növényi kórokozó. Közismertebb neve a TSWV, amely a Tomato spotted wilt virus rövidítése.

A TSWV a legrégebben felfedezett növényi vírusok közé tartozik, már 1915-1920 körül megtalálták. Európában először 1929-ben fedezték fel, Magyarországon a 70-es években figyelték meg, leírása azonban csak a 80-as években történt meg. Több mint 80 növénycsaládból több mint 800 növényfajt képes megfertőzni köztük egy-, és kétszikű fajokat is. Sok kultúrnövényt is fertőz például a salátát, dohányt, borsót, paprikát és paradicsomot. A dísznövények közül a gerberát, cikláment, begóniát és a krizantémot is képes megbetegíteni.

A TSWV járványok kialakulásában valószínűleg az is szerepet játszhat, hogy számos gyomnövényfaj is gazdanövénye (Datura stramonium, Hibiscus trionum, Polygonum sp., Stellaria media), így ezeken könnyen felszaporodhat a kórokozó, ha a kertészeti telepeket nem megfelelően gyomtalanítják.

Ebben a cikkben a TSWV paradicsomon és paprikán okozott kártételével szeretnék tüzetesebben foglalkozni. Mind a paradicsom és mind a paprika esetében a paradicsom bronzfoltosság vírus a legfontosabb kórokozók közé tartozik. Paradicsomon a tünetek a levélen bronzfoltossággal kezdődnek (1. ábra), majd apró fekete foltok jelennek meg. A növények csúcsának elhalása gyakran megfigyelhető.

1. ábra

Ha a növények korán, akár palántakorban fertőződnek általában nem hoznak termést, a később fertőződött egyedek termésein pedig koncentrikus gyűrűsfoltosság figyelhető meg (2. ábra). A paprika esetében a tünetek nagyon hasonlóak, a leveleken fedezhetünk fel különbséget, amely a sárgás nekrotikus gyűrűsfoltosságban és enyhe torzulásában nyilvánul meg. A hajtáscsúcs elhalása és a termésen tapasztalható tünetek megegyeznek.

2. ábra

A kórokozó vektorokkal terjed perzisztens, propagatív módon. A TSWV vektorai a tripszek, melyek közül Magyarosrzágon legfontosabb a nyugati virágtripsz és a dohánytripsz. A vírust felvenni csak a táplálkozó L1-es és L2-es lárva képes, és ezek az egyedek az életük végéig hordozzák a vírust, sőt az szaporodik is bennük és bizonyítottan megváltoztatják az életfolyamataikat. Többet táplálkoznak, gyorsabban szaporodnak, mint a nem fertőzött egyedek. A vírust leadni az L2-es lárvák és a kifejlett egyedek tudják. A kórokozó paradicsom és paprika esetében nem vihető át maggal, azonban oltással igen.

A TSWV-vel szemben leghatékonyabb módon a tripszek elleni biológiai védekezéssel és rezisztens fajták használatával védekezhetünk. Azonban már régóta ismerünk olyan törzseket (RB), amelyek képesek áttörni a paradicsomban és paprikában található rezisztenciagéneket. Ezekről rengeteg információnk van, ismerjük a mutációk helyét, tudjuk, hogy nem csak egy adott mutációról beszélünk, hanem a különböző területeken ezek párhuzamosan alakultak ki és nem egyeznek meg változatosak lehetnek.

A régiónkban súlyosabb kártételükre és járványok kialakulására azonban még nem volt példa, csak helyileg fordultak elő, és csak egy-egy évben. Ez annak tudható be, hogy a rezisztenciatörő törzsek kevésbé életképesek. Erre tökéletes példa, ami a paradicsom esetében Hawaiion fordult elő. A termesztők helyeztek szelekciós nyomást a kórokozóra a rezisztens fajták túlnyomó használatával, a RB törzs természetesen megjelent, ekkor a termesztők abbahagyták a rezisztens fajták használatát és pár év múlva a RB törzs eltűnt, a kórokozó populáció nagy részét ismét a „hagyományos” vírus alkotta. Azonban az utóbbi pár évben folyamatosan, több országban komoly veszteségeket tapasztaltak a termelők paradicsom és paprika esetében is.

A környező országokban paprikán volt komolyabb kártétel. Ez tapasztalható volt Szerbiában, Romániában, sőt Magyarországon is előfordult, de Törökországban és Olaszországban egész termesztőházak fertőződtek, komoly volt a gazdasági kár. Paradicsom esetében is voltak megfigyelések kisebb kártételről a Balkáni régióban.

A tünetek megjelenése teljesen megegyezik a fogékony fajtákon megjelenő jól ismert TSWV tünetekkel mind a paradicsom, mind a paprika esetében (3. ábra). A rezisztens paradicsomnál azonban még két dolgot kell megemlítenünk, amely téves következtetésre vezethet minket. Komplex vírusfertőzés esetén, ha az egyik kórokozó a TSWV a másik pedig például a Tomato chlorosis virus (ToCV), akkor TSWV szerű tüneteket figyelhetünk meg a rezisztens fajtákon, de ez nem jelenti azt, hogy a TSWV RB törzsével állunk szemben. Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a rezisztenciagén kevésbé fejeződik ki a növény generatív részein, azaz a virágokban és a termésben, így itt előfordulhatnak paradicsom bronzfoltosság tünetek, de ez ismét nem jelenti azt biztosan, hogy az RB törzsről van szó.

3. ábra

A rezisztenciagének közül paprikában a tsw gén található meg, amely dominánsan öröklődik és hiperszenzitív reakciót kódol, azaz a fertőzés helyén gyors szövetpusztulással védekezik a növény (4. ábra), így gátolva a kórokozó terjedését a növényen belül. Azonban a bogyókon ez melanotikus gyűrűsfoltosság (5. ábra) formájában jelenik meg, így téve értékesíthetetlenné a termést. Ezért fontos hangsúlyozni a tripszek elleni megfelelő védekezés súlyosságát. A tsw gén a paprika egyik vad fajából származik (Capsicum chinense). A TSWV-ben három RNS szál található, és a tsw rezisztenciagént a legrövidebb, úgynevezett S RNS-en kódolt egyik fehérje indukálja.

4. ábra

A paradicsomban az Sw5b rezisztenciagén használata a legelterjedtebb. Ez a gén is dominánsan öröklődik és hiperszenzitív reakciót kódol. Az Sw5b gént a Solanum peruvianumban fedezték fel. Ezt a gént a TSWV M RNS-én kódolt egyik fehérje indukálja. A paradicsom esetében sokkal több rezisztenciagén ismert, de ezeket a kórokozó gyorsan áttörte (Sw1a, Sw1b), vagy csak részleges védelmet nyújtanak (Sw6, Sw7). Az Sw5 géncsalád Sw5a-tól Sw5e-ig terjed azonban hatékony védelmet csak a korábban említett Sw5b gén nyújt. Sőt ez a gén rezisztenciát biztosít a Tomato chlorotic spot virus-szal (TCSV) és az Impatiens necrotic spot virus-szal (INSV) szemben is.

Mint az a rezisztenciagének leírásából kiderül, a paprikában és a paradicsomban különböznek a rezisztenciatörő törzsek, máshol mutálódnak, így ami például a rezisztens paprikát képes megfertőzni, nem feltétlenül fertőzi a rezisztens paradicsomot, és ez a másik irányba is igaz.

5. ábra

A megfelelő védekezés kulcskérdés a kórokozóval szemben. Ez azonban nem különbözik a megszokott védekezési módoktól. A tripszek elleni növényvédelem kell, hogy az alapja legyen a TSWV RB törzsei ellen. Ha a törzs megjelent, akkor ügyelni kell arra, hogy minél kisebb eséllyel tudjanak áttelelni az RB vírustörzset hordozó tripsz egyedek. A gyommentesség a második alapvető lépés. Ha fertőzött növényeket találunk, azokat mihamarabb el kell távolítani és megsemmisíteni, ügyelve arra, hogy a kórokozó ne tudjon továbbterjedni. Ha mégis terjed, akkor a teljes állomány felszámolása indokolt lehet megelőző jelleggel, és az adott házban a termesztést legalább egy évig szüneteltessük TSWV-re fogékony fajokból.

A fentebb említett Hawaii példa is mutatja, hogy a termesztett kultúra cseréje is megoldás lehet, hogy a kevésbé életképes rezisztenciatörő törzs pár év alatt eltűnjön, de ehhez szükséges, hogy a környező termesztők is abbahagyják a rezisztens fajták termesztését. Ha a korai fertőzést meg tudjuk akadályozni, akkor már a növények kevésbé fogékonyak a kórokozóval szemben, ez is lehet a védekezési stratégia része. Egyes vizsgálatok alapján rezisztens paradicsom alanyok használata és az oltás is megfelelő védelmet nyújt paradicsom esetében.

A jövőre nézve van egy új verziója a Sw5b génnek, amely ellenáll az RB vírustörzsekkel szemben, valamint a vad fajokban találtak további géneket is, melyek rezisztenciát nyújthatnak e törzsek ellen. Ezek kereskedelmi fajtákban még nem találhatóak meg, de a jövőben ez lehet a védekezés másik alappillére. A paprika esetében a rezisztenciagénekkel kapcsolatos kutatások pedig folyamatosan zajlanak.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Téli Parázs: a nagydobosi sütőtök újjászületése

2025. április 17. 08:10

Egy házaspár húsz éve dolgozik azon, hogy a legendás nagydobosi sütőtök újra méltó helyére kerüljön a magyar gasztronómiában.

Az oltott növények jelentősége a zöldséghajtatásban

2025. április 2. 11:10

Az oltást eredetileg a monokultúra miatt kezdték el használni, hogy növényvédelmi problémákat kerüljenek el általa.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Hogyan tervezek fenntartható kerteket? - Íme az alapok!

2022. december 29. 05:37

Egy fenntartható kert esetében már az alapoknál úgy kell eljárni, hogy körültekintőek legyünk minden téren. Ezeket az alapokat hoztam mai témának, melyeket mi betartunk minden egyes kert tervezésénél.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

Kókuszrost, mint kertészeti gyökérközeg

2020. február 17. 10:27

Hazánkban a kőgyapot mellett leginkább a kókuszrost terjedt el talajt helyettesítő anyagként a zöldséghajtató üzemekben.

Utolsó helyen állunk az EU-ban a napi zöldségfogyasztás tekintetében

2019. október 31. 13:16

A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.