Zöldség

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

Agrofórum Online

A zeller az egyik legsokoldalúbb zöldségféléink közé tartozik: fogyaszthatjuk gumóját, levélnyelét és zöldjét is. A betakarítás azonban nem minden esetben történik ugyanúgy, hiszen mindhárom típus – a gumós-, a halványított (szár-) és a metélőzeller – eltérő gondoskodást igényel.

Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor érdemes szedni a különböző zellereket, és hogyan tárolhatjuk őket a leghosszabb ideig frissen.

Gumós zeller: a fagy előtti betakarítás titkai

A gumós zeller (Apium graveolens var. rapaceum) a konyhakertek egyik hűséges őszi zöldsége. A gumók általában augusztus végétől kezdik elérni a megfelelő méretet, de egészen az első fagyokig a földben maradhatnak. A növény -4-5 °C-ig jól tűri a hideget, de a minőség megőrzése érdekében érdemes még a tartós lehűlés előtt felszedni. A kiemeléshez ásóvillát ajánlott használni, így elkerülhető a gumó sérülése. A leveleket vágjuk le, de ne dobjuk ki – frissen aprítva vagy szárítva fűszerként kiválóan használhatók!

A gyökérágakat célszerű visszavágni, mielőtt a gumót hűvös helyre helyezzük. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, a zeller nedves homokban, mosatlanul is jól tárolható. Így akár február végéig is megőrzi állagát és ízét. A tároló hőmérséklete ideális esetben 1-3 °C, a levegő páratartalma pedig 90% feletti legyen.

Szárzeller: frissen vagy újságpapírba csomagolva

A szárzeller (Apium graveolens var. dulce) elsősorban a húsos levélnyelek miatt értékes. A növény augusztus közepétől folyamatosan szedhető, ilyenkor a legintenzívebb az aromája. Érdemes egyszerre csak néhány levélnyelet eltávolítani, hogy a tő tovább növekedhessen. A fagyok előtt azonban az egész növényt ki kell szedni. A tő gyökerestül kihúzható, majd a leveleket egy kéznyivel a hajtáselágazás felett visszavágva újságpapírba vagy nedves homokba csomagolva akár 6-8 hétig is eltartható egy hűvös pincében.

A szárzellert elsősorban hosszú, lédús száráért termesztik

Régebbi, nem önhalványuló fajták esetében bevett gyakorlat, hogy a betakarítás előtt 1-2 héttel összekötik és letakarják a töveket, így halványabb és kevésbé kesernyés ízű lesz a zeller. Ugyanakkor a zöld szárzeller magasabb klorofill- és ásványianyag-tartalmú, így egészségesebb választás.

Metélőzeller: a friss fűszernövény egész szezonban

A metélőzeller (Apium graveolens var. secalinum) a konyhakert friss zöldfűszere. Folyamatosan, a vegetációs időszak során vágható, akár több alkalommal is újrahajt. A zöld részeket mindig a tő felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza, hogy újra kihajtson.

A télre szánt zöldet szárítással lehet tartósítani: csokorba kötve, árnyékos, jól szellőző helyen néhány nap alatt megszárad. A levelek akkor jók, ha már roppanósak – ekkor ujjal elmorzsolva üvegbe zárhatók. A szárított levél zelleres fűszersó formájában is tárolható, ami levesek és főzelékek ízesítéséhez különösen praktikus.

Hasznos tanácsok a tároláshoz

A gumókat ne mossuk meg tárolás előtt, mert a nedvesség gyorsan rothadáshoz vezet! A szárzeller hűtőben, műanyag zacskóban is eláll 7-10 napig. A metélőzeller jól fagyasztható – aprítva, jégkockatartóban, kevés vízzel felöntve könnyen adagolható. A zellerfélék jól társíthatók káposztafélékkel, póréhagymával vagy paradicsommal, de ne ültessük burgonya mellé, mert az gátolja a fejlődését!

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

Mángold: salátaként, főzelékbe, élelmiszerként és gyógynövényként is alkalmazható

2024. szeptember 19. 14:40

A mángold tele van tápanyagokkal, így egész évben friss vitaminforrást biztosíthat. Legyen szó salátáról, főzelékről vagy köretként való felhasználásról, a mángold kiváló alapanyag.

Félidőhöz közelednek a francia vetési munkák

2022. október 23. 10:39

A francia gazdálkodók október 17-ig a jövő évi betakarításra szánt őszi vetésű búza területének 46 százalékát vetették be.

A francia gabonafélék terméskilátásai az esőzések ellenére sem javulnak

2023. július 3. 10:40

Franciaországban a gabonafélék többségének állapota az ötödik hete romlott a meleg és száraz időszakot megszakító záporok ellenére.

Ha tökéletes szárzúzást szeretnél, akkor válaszd az OROS CORNADO kukoricabetakarító adaptert

2020. június 24. 15:05

Bemutatkozik az OROS CORNADO kukorica vágóasztal szárzúzó rendszere.