A zeller az egyik legsokoldalúbb zöldségféléink közé tartozik: fogyaszthatjuk gumóját, levélnyelét és zöldjét is. A betakarítás azonban nem minden esetben történik ugyanúgy, hiszen mindhárom típus – a gumós-, a halványított (szár-) és a metélőzeller – eltérő gondoskodást igényel.
Cikkünkben összegyűjtöttük, mikor érdemes szedni a különböző zellereket, és hogyan tárolhatjuk őket a leghosszabb ideig frissen.
Gumós zeller: a fagy előtti betakarítás titkai
A gumós zeller (Apium graveolens var. rapaceum) a konyhakertek egyik hűséges őszi zöldsége. A gumók általában augusztus végétől kezdik elérni a megfelelő méretet, de egészen az első fagyokig a földben maradhatnak. A növény -4-5 °C-ig jól tűri a hideget, de a minőség megőrzése érdekében érdemes még a tartós lehűlés előtt felszedni. A kiemeléshez ásóvillát ajánlott használni, így elkerülhető a gumó sérülése. A leveleket vágjuk le, de ne dobjuk ki – frissen aprítva vagy szárítva fűszerként kiválóan használhatók!
A gyökérágakat célszerű visszavágni, mielőtt a gumót hűvös helyre helyezzük. Ha nem kerül azonnal felhasználásra, a zeller nedves homokban, mosatlanul is jól tárolható. Így akár február végéig is megőrzi állagát és ízét. A tároló hőmérséklete ideális esetben 1-3 °C, a levegő páratartalma pedig 90% feletti legyen.
Szárzeller: frissen vagy újságpapírba csomagolva
A szárzeller (Apium graveolens var. dulce) elsősorban a húsos levélnyelek miatt értékes. A növény augusztus közepétől folyamatosan szedhető, ilyenkor a legintenzívebb az aromája. Érdemes egyszerre csak néhány levélnyelet eltávolítani, hogy a tő tovább növekedhessen. A fagyok előtt azonban az egész növényt ki kell szedni. A tő gyökerestül kihúzható, majd a leveleket egy kéznyivel a hajtáselágazás felett visszavágva újságpapírba vagy nedves homokba csomagolva akár 6-8 hétig is eltartható egy hűvös pincében.

Régebbi, nem önhalványuló fajták esetében bevett gyakorlat, hogy a betakarítás előtt 1-2 héttel összekötik és letakarják a töveket, így halványabb és kevésbé kesernyés ízű lesz a zeller. Ugyanakkor a zöld szárzeller magasabb klorofill- és ásványianyag-tartalmú, így egészségesebb választás.
Metélőzeller: a friss fűszernövény egész szezonban
A metélőzeller (Apium graveolens var. secalinum) a konyhakert friss zöldfűszere. Folyamatosan, a vegetációs időszak során vágható, akár több alkalommal is újrahajt. A zöld részeket mindig a tő felett 2-3 cm-rel vágjuk vissza, hogy újra kihajtson.
A télre szánt zöldet szárítással lehet tartósítani: csokorba kötve, árnyékos, jól szellőző helyen néhány nap alatt megszárad. A levelek akkor jók, ha már roppanósak – ekkor ujjal elmorzsolva üvegbe zárhatók. A szárított levél zelleres fűszersó formájában is tárolható, ami levesek és főzelékek ízesítéséhez különösen praktikus.
Hasznos tanácsok a tároláshoz
A gumókat ne mossuk meg tárolás előtt, mert a nedvesség gyorsan rothadáshoz vezet! A szárzeller hűtőben, műanyag zacskóban is eláll 7-10 napig. A metélőzeller jól fagyasztható – aprítva, jégkockatartóban, kevés vízzel felöntve könnyen adagolható. A zellerfélék jól társíthatók káposztafélékkel, póréhagymával vagy paradicsommal, de ne ültessük burgonya mellé, mert az gátolja a fejlődését!
Képek: Pixabay.
 
                        
                         
                        
                         
                        
                         
                         
                         
                         
                     
                    