8℃ -1℃
március 3. Kornélia, Kunigunda, Frigyes
Zöldség

Amikor nem ott és úgy jelentkezik….Tünetek alapján történő tápanyaghiány-diagnózis előnyei és hátrányai a zöldségtermesztésben

Agrofórum Online

A tápanyagellátással kapcsolatos fejlődési rendellenességek tünetei a legtöbb esetben megkülönböztethetők a fertőző betegségek szimptómáitól, de más abiotikus tényező okozta növekedési zavaroktól is (pl. növény toxikus anyagok hatása, klimatikus tényezőkkel összefüggő tünetek, stb.). Az ideje korán megállapított kiváltó okok pedig lehetővé teszik a gyors, szakszerű beavatkozást, amelyekkel elkerülhetők a jelentősebb termésveszteségek, a minőség romlás és az ezekből adódó jövedelem kiesés. Minden esetre a hathatós beavatkozásnak, mint a fertőző betegségek és a kártevők esetében is, alapvető feltétele a kiváltó okok korai, még a kezdeti tünetek alapján megvalósuló felismerése.

A tünetekről történő betegség felismerésnek számos előnye mellett (pl. gyorsaság, olcsóság), van néhány hátránya is. Talán ezek közül a legjelentősebb a retrospektív jelleg, azaz a tünetek alapján történő kezelés minden esetben egy visszatekintő, előzményekre alapozó diagnosztikai módszer, akkor állapítjuk meg a betegséget, amikor már kisebb-nagyobb mértékben kialakult, ellentétben pl. a talajvizsgálatokkal, amelyek általában előre jelezik a várható fejlődési rendellenességet. A tünetek alapján történő diagnózis, soha nem azonos értékű az objektív mérésekre épülő betegség-meghatározással (növényanalízis, talajvizsgálat, stb.), el kell fogadni, hogy még a legismertebb tünetek estén is tájékoztató jellegű. Például nem tudható egy levél-klorózist mutató növényről, hogy a tápelem hiánya vagy felvételnél jelentkező zavarok váltják ki (abszolút vagy relatív tápanyaghiány).

További hátránya a csak hiánytünet felismerésre alapozott növénydiagnosztikának, az erős személyfüggősége, azaz a pontosságát nagymértékben meghatározza a szimptómákat leíró személy szakmaiismeretei, tapasztalatai, a növényvédelemben, adott esetben az agrokémiában  való jártassága, esetleg pillanatnyi benyomása. A szimptómák sok esetben nem számszerűsíthetők, viszonyítási alapon kerülnek leírásra (például: világosabb-sötétebb, gyengébb-erősebb, fényes-mattszerű, stb.), ami a szubjektív jellegét tovább növeli. A betegség-felismerést nehezíti, hogy több esetben a szimptóma hasonlósága miatt (pl. levélklorózis), a tünetek más betegségekhez is köthetők.

A tápanyaghiány tüneteknél maradva esetenként a multiplén jelleg is fennáll (nyerstőzegből készített tápanyagszegény tápkockaföldek, tápanyag-kimosódás, kizsarolt talajok, stb.), amikor több tápanyagnak a hiánytünete együttesen mutatkozik.

Megállapítható, hogy a szimptomatológia egy jól alkalmazható diagnosztikai módszer, amely ugyan nem teljes értékű, számos előnye mellett vannak a fentiekben említett hibái és hátrányai, de ezek tudatában használva, hathatós és nélkülözhetetlen segítség a növénytermesztésben, főleg az intenzív kertészeti kultúrák esetén.

A tápanyaghiány tünet okának felismerésében egyik biztos és meghatározó tényező a szimptóma kialakulásának helye, azaz a kezdeti tünetek a növény idősebb vagy fiatalabb részén mutatkoznak. Az úgynevezett nem reutilizálható (nem átépülő), a növényben nehezebben mozgó elemek a fiatalabb növényi részeken (hajtás) jelennek meg, míg azoknak a tápelemeknek a tünetei, amelyek hiány esetén az idősebb levelekből képesek a fiatalabbakba átépülni, az alsó szinten mutatkoznak először. Ez utóbbi eset jellemző a nitrogénre és a magnéziumra is, bár a magnéziumtünetek ritkán a legalsó, attól valamivel magasabb szinten, egy-két levélemelettel feljebb alakulnak ki a zöldségféléken. A hajtatott, de a támrendszeres szabadfödi paradicsomon, uborkán, ritkábban a paprikán és a sárgadinnyén is előfordul, hogy a tünet nem ott és úgy jelentkezik (lásd cikk címe), ahogy azt a növényen belüli tápanyagmozgás vagy lokalizáció alapján gondolnánk.

Nitrogénhiány tünete uborkán (1. kép)

A nitrogénhiány első jelei a növény alsó, idősebb levelein észlelhetők klorotikus tünetek formájában. A levelek előbb halványzöldek, majd sárgászöldek lesznek, idővel megsárgulnak, kisárgulnak (1. kép). A hiánytünet fokozatosan átterjed a középső, majd a fiatalabb levelekre is. A klorózis tünetei csak elmosódva láthatók az erek mentén és a levélszéleken, éles színhatár nem alakul ki, a levélerek – főleg a vastagabbak – később kezdenek halványodni. A termesztési gyakorlatban is tapasztalható, és a szakirodalomban is néhány szerző felhívja a figyelmet, hogy lágyszárú növényeken, a gyors növekedés esetén a nitrogénhiány tünetei megtévesztők lehetnek, mert nem az alsó, hanem a fiatalabb leveleken alakulnak ki először átmeneti jelleggel (Bergmen, Neubert, stb.). Ez figyelhető meg például fólia alatt, április-májusban az uborkán és a sárgadinnyén, amikor a talaj hideg, de a légtér az intenzív napsütés hatására erősen felmelegszik, gyors növekedés indul meg, de a gyökerek nem képesek olyan ütemben felvenni a nitrogént, mint ahogy azt a növény igényelné. Ráadásul a növényen belüli átépítés (reutilizáció) is lassúbb, ezért átmenetileg a fiatal leveleken mutatkozik a klorózis.

A nitrogénhez hasonló jelenség játszódhat le a magnéziumhiány esetében is. A magnéziumhiányra visszavezethető színelváltozások (sárgulás) először az idősebb leveleken jelentkeznek, növényfajonként eltérő módon:

  • a levél széle irányából egyre nagyobb foltok alakulnak ki, amelyek a főér irányába húzódnak,
  • belülről induló, legyező alakú sárgulás (2. kép), amely először a levélnyél közelében, a főerek között alakul ki (legtöbb zöldségnövényre jellemző),
  • egyszikű növények levelein hosszanti irányban sárga csíkok képződnek.
Magnéziumhiány paradicsomlevélen (2. kép)

Az elszíneződésre jellemző, hogy az élénksárga, gyakran lilás, narancsvörös tónus. A tünetek idővel a középső, majd a fiatal levelekre is áthúzódnak. De! Gyors növekedés esetén (pl. uborkánál vagy paradicsomnál) a fiatal leveleken is kialakulhat, ha a növekedés üteme gyors és a növény átmeneti magnéziumigénye nagyobb, mint a gyökerek által felvett, és az idős levelekből átépülő magnézium mennyisége együttvéve. A márványozottság (sárgulás) fokából következtetni lehet a hiány mértékére, de a tünetek színárnyalata függ a növény (fajta) antocián és más festékanyag tartalmától is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A magyar dinnyetermesztők átálltak a vöröshagymára is

2025. február 24. 08:10

A vöröshagyma termesztése csak profi termelés, és korszerű, magas hozamú fajták használata mellett jövedelmező.

Sárgarépák érzékszervi jellemzőinek vizsgálata

2025. február 17. 07:10

A termesztőket mindig foglalkoztatta, hogy a különböző földrajzi régiókban termesztett répák között milyen különbségeket lehet kimutatni.

Egyre nagyobb figyelmet kap a retek

2025. február 10. 09:40

Az ősi retekfajták gyökere hosszúkás és kúpos. Az új fajták ugyanakkor hengeresek, gömbölyűek vagy lapítottak.

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

2025. február 5. 08:10

A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik, körülbelül 120 hektáros termőterületre.

Cseresznye, meggy tavaszi növényvédelme

2018. május 3. 12:35

Idén 3 nagyobb ültetvényt is szakirányíthatok, melyből az egyikben 20 hektár cseresznye, egy másikban pedig mintegy 60 hektárnyi meggy található.

Milyen tulajdonság a rezisztencia és a tolerancia?

2022. április 15. 06:38

Szeretném megtudni, hogy mit jelent pontosan a növények - különösen a gyümölcsfák - esetében a rezisztencia és a tolerancia. Mi a különbség a két tulajdonság között? Melyik gyümölcsökre jellemzőek?

Őszi teendők a kajszibarack körül

2023. szeptember 27. 08:10

Letermett a kajszibarackfa, azonban a szakértő szerint továbbra is védeni kell. A levélbetegségek nyomai észlelhetők, melyek az idei évben már kora tavasszal megkezdék fertőzésüket: Zsigó György növényorvos rövid összefoglalója a témában.

A tápanyag-utánpótlás hatása a kártevők életmódjára és kártételére

2019. január 14. 08:45

Napjaink növénytermesztési tevékenysége elképzelhetetlen a kultúrnövények igényeit kielégítő tápanyag-utánpótlás nélkül. A kijuttatott makroelemek alapjaiban határozzák meg a növény vegetatív, generatív fejlődését, szabják meg annak adaptív képességeit.