25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Zöldség

Az édesburgonya fóliatakarásos termesztése

Agrofórum Online

Az édesburgonya vagy batáta az utóbbi évtized során a hazai zöldségkereskedések, élelmiszerüzletek és piacok szinte korlátlanul elérhető termékévé vált. A folyamatosan növekedő fogyasztói igény gyorsan magával vonta a termelők napjainkban is megfigyelhető fokozott érdeklődését a növény iránt.

A magas fogyasztói árak többek között annak köszönhetők, hogy a hazai földben termett batáta – a jelentősen megnövekedett termőterület ellenére is – ősztől legfeljebb fél évig képes kielégíteni a belföldi igényeket, utána felváltja az import.

Már szinte minden élelmiszerboltban fellelhető a narancssárga húsú fajta, amely a legelterjedtebb és legkeresettebb fajta. Az édesburgonya termesztése is egyre népszerűbb hazánkban, igaz, a kiskerti termesztők vannak nagyobb létszámban.

Az édesburgonya nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. A batáta üzemi termesztése Magyarországon a Dél-Alföldre korlátozódik. 2023-as adat alapján a regisztrált édesburgonya terület körülbelül 120 ha.

A batátatermelők száma csökkent, mivel az egyre olcsóbb külföldi import, elsősorban Egyiptomból, jelentős versenyhelyzetet jelent a hazai termelők számára. A megnövekedett kereslet ellenére az importőrök által behozott nagy mennyiségű zöldség miatt egyes termelőknek nehézségei adódtak az értékesítésben. Ennek ellenére a magyar batáta iránt továbbra is van kereslet, ami a hazai termelés versenyképességét bizonyítja.

A klímaváltozás hatására jelentősen megnő a növények párolgási vesztesége, ami számos kihívást jelent a mezőgazdaság számára. A magasabb hőmérséklet és a gyakori szárazság miatt a növények több vizet veszítenek, ami csökkenti a terméshozamot és a növények stressztűrő képességét. Emellett a változó körülmények kedveznek a kártevők és betegségek elszaporodásának, tovább rontva a helyzetet.

A párolgási veszteség csökkentésére számos megoldás létezik, amelyek közül kiemelkedő a fóliatakarás. A fólia hatékonyan csökkenti a párolgást, megőrizve a talaj nedvességét és javítva a mikroklímát. Emellett védelmet nyújt a szélsőséges időjárási körülmények, mint például az erős napsugárzás ellen. A fóliatakarás alkalmazásával a növények egészségesebben fejlődnek, és a terméshozam is jelentősen növelhető.

A fóliatakarás előnyei

A fóliatakarás megakadályozza, hogy a napfény elérje a talajt, így a gyommagvak nem tudnak kicsírázni és a meglévő gyomnövények elpusztulnak. Ez jelentősen csökkenti a gyomirtási munkálatok szükségességét.

Mivel az édesburgonyában nincs engedélyezve gyomirtó szer, így a fóliatakarás előnyös, ugyanis gyommentesen tudjuk tartani a sorokat. Ha nem védekezünk a gyomok ellen, akkor mennyiségi és minőségi kárunk lesz.

A fólia alatt a talaj nedvessége sokkal hosszabb ideig megmarad, csökkentve az öntözési igényt. Ez különösen száraz időszakokban jelentős előnyt jelent. A fólia alatt a talaj hőmérséklete magasabb, ami elősegíti a növények gyorsabb növekedését és fejlődését, különösen a tavaszi időszakban.

A fóliatakarás csökkenti a talaj erózióját, megóvja a talaj szerkezetét és javítja a talajéletet. A fóliatakarás a párolgási veszteség csökkentésében nyújt megoldást, a talaj kipárolgásának megakadályozásával csökkenti a baktériumos, gombás betegségek fellépésének és terjedésének veszélyét.

A fekete fólia alkalmazásával kapcsolatban már sok kutatás zajlott, több zöldségfélénél, beleértve az édesburgonyát is. Azonban teljes fóliatakarás alkalmazása – beleértve a sorközöket is – még nem volt kísérletként beállítva.

Mivel édesburgonyában a termesztés során nincs engedélyezve gyomirtó szer, így nagyon fontos, hogy a gyomok elleni védekezést a fóliatakarással biztosítani tudjuk, amivel megoldható a gyomok elleni védelem. A fólia alkalmazása a talajtakaráshoz nemcsak a gyomosodást akadályozza meg, hanem jelentős munkaerő-megtakarítást is eredményez.

dr. Szarvas Adrienn

SZTE, MGK, Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet, Hódmezővásárhely

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum 2025. januári számában olvasható.

KATTINTSON!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogyan neveljünk articsókát otthon? - Teljes útmutató

2025. június 9. 11:10

Napos fekvés, jó talaj és megfelelő gondozás – ha ezeket biztosítja, az articsóka bőséges terméssel hálálja meg a törődést.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

A hazai batátatermesztésben rejlő lehetőségek

2023. október 31. 17:10

,,Nem értem mi a pláne benne, olyan mint a sütőtök...” – hallani gyakran a dilettáns vélekedőt batáta, vagyis édesburgonya ügyben... Valóban, a színben a sütőtökével valamelyest átfedést mutató termés egyelőre még mindig újnak, mondhatni egzotikumnak számít hazánkban.

Együnk batátát az ünnepek alatt is!

2022. december 23. 05:36

Ünnepek alatt a sok megterhelő édesség és zsíros húsok mellett a batáta fogyasztása kicsit pihenteti is a szervezetünket, például sültkrumpli helyett is ideális választás.

Szaporítóanyagban is megjelent az édesburgonya törpülésvírusa

2024. június 27. 16:10

A klorotikus törpülést okozó vírus (SPVSV) jelenlegi előfordulása amiatt különösen jelentős, mert a szaporítóanyag-előállításban mutatták ki.

Az édesburgonya tényleg a krumpli egészségesebb alternatívája?

2024. január 2. 13:40

Észak-Karolina állam a legnagyobb édesburgonya-termelő az Egyesült Államokban, a termesztett teljes mennyiség több mint 60 százalékát itt állítják elő. Nem meglepő tehát, hogy szakmai szervezet, az Észak-Karolinai Édesburgonya-bizottság (NCSPC) segíti az ágazat munkáját, most éppen egy kutatással.