Zöldség
Zöldség

Az őszi túlöntözés tápanyag-ellátási zavarokat okozhat

Az őszi túlöntözés tápanyag-ellátási zavarokat okozhat

Agrofórum Online

Míg a nyári hónapokban a szárazságból, addig a késő őszi-téli hónapokban gyakran a sok csapadékból, magas talajvíztartalomból, a túlöntözésből adódó tápanyag-ellátási zavarok figyelhetők meg.

Túlöntözés következtében vashiány tüneteket mutató paprika

Sok esetben a fényviszonyok romlását követő gyors vízfelhasználás-csökkenést a termesztők nem veszik figyelembe. Amíg augusztus elején-közepén a nagyobb adagú öntözésre kedvezően reagálnak a növények, szeptembertől ez a hatás lényegesen kisebb mértékben érzékelhető. Rövidebbek a nappalok, gyengébb a nap energiája, azaz kevesebb a fény, hűvösebbek az éjszakák, ennek következtében lényegesen kisebb a hajtatott növények vízfelhasználása. Ebből adódóan gyakori a túlöntözés, és a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet (vízzel telített talaj), a vasion felvételét akadályozza. Erre gyakran lehet példát találni az uborka-, paradicsom- és paprikahajtásban.


Túlöntözés következtében vashiány tüneteket mutató paradicsom

A növények hajtásvége kivilágosodik, kisárgul, tipikus vashiány tünet mutatkozik, ami – gondolná az ember – vastartalmú lombtrágyák használatával gyorsan orvosolható. A lombtrágyák ilyen esetben viszont kevésbé hatásosak, gyorsabban megszüntethető a hajtásvég klorózis, ha átmenetileg szüneteltetjük az öntözést, és a talajt kapálással fellazítjuk, levegősebbé tesszük.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Fűszer, zöldség vagy gyógynövény? – Gumós vagy édeskömény termesztése

2024. május 6. 09:10

A gazdasági értelemben vett termése, azaz a fogyasztható része botanikai értelemben a megvastagodott levél alap, amit a termesztésben általában gumónak neveznek.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket! – November

2023. november 9. 05:40

Hihetetlennek tűnhet, de még az idei szeszélyes, nyárias-ködös november is tartogat számunkra idényzöldségeket és -gyümölcsöket. Persze a “kerti asztal” messze nem olyan gazdag, mint szeptember-októberben, de azért még mindig szép számmal választhatunk a szezonális zöldségek közül.

Új stratégiákat követel a megváltozott piac

2022. március 25. 08:42

Az új piaci viszonyok közt a kertészeti termelőknek a tudatos költségelemzés és az intenzív gyakorlatok felé kell elmozdulni.

A természetes permetszer hetekkel meghosszabbítja a friss gyümölcsök és zöldségek élettartamát

2023. május 28. 11:42

Mindannyian jártunk már úgy, hogy miután kivettük az uborkát a hűtőből, azt láttuk, hogy az megfonnyadt, összeaszalódott és megpenészedett.