Zöldség

Az őszi túlöntözés tápanyag-ellátási zavarokat okozhat

Agrofórum Online

Míg a nyári hónapokban a szárazságból, addig a késő őszi-téli hónapokban gyakran a sok csapadékból, magas talajvíztartalomból, a túlöntözésből adódó tápanyag-ellátási zavarok figyelhetők meg.

Túlöntözés következtében vashiány tüneteket mutató paprika

Sok esetben a fényviszonyok romlását követő gyors vízfelhasználás-csökkenést a termesztők nem veszik figyelembe. Amíg augusztus elején-közepén a nagyobb adagú öntözésre kedvezően reagálnak a növények, szeptembertől ez a hatás lényegesen kisebb mértékben érzékelhető. Rövidebbek a nappalok, gyengébb a nap energiája, azaz kevesebb a fény, hűvösebbek az éjszakák, ennek következtében lényegesen kisebb a hajtatott növények vízfelhasználása. Ebből adódóan gyakori a túlöntözés, és a levegőtlen, vízzel telített talajban megváltoznak a redukciós és oxidációs viszonyok, az oxigénben szegény környezet (vízzel telített talaj), a vasion felvételét akadályozza. Erre gyakran lehet példát találni az uborka-, paradicsom- és paprikahajtásban.


Túlöntözés következtében vashiány tüneteket mutató paradicsom

A növények hajtásvége kivilágosodik, kisárgul, tipikus vashiány tünet mutatkozik, ami – gondolná az ember – vastartalmú lombtrágyák használatával gyorsan orvosolható. A lombtrágyák ilyen esetben viszont kevésbé hatásosak, gyorsabban megszüntethető a hajtásvég klorózis, ha átmenetileg szüneteltetjük az öntözést, és a talajt kapálással fellazítjuk, levegősebbé tesszük.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért reped meg a paradicsom, és hogyan előzze meg?

2025. június 28. 16:10

A paradicsom héjrepedése sok kiskertben előforduló gond. Nemcsak esztétikailag zavaró, hanem a termés élettartamát is csökkenti.

Szaporítási módok a szabadföldi zöldségtermesztésben

2025. június 27. 14:10

A zöldségpalánták szaporításának módja alapvetően meghatározza a termesztés sikerét – tudatos választással hozam is nyerhető.

Megkóstolták, megmérték – ez a retek lett a győztes

2025. június 26. 08:10

A Nébih kísérletében nemcsak vetőmagként, hanem konyhakertben és laborban is vizsgálták a hónapos retkeket – meglepő eredmények születtek.

Karó nélkül nem terem? A paradicsom titka

2025. június 24. 11:10

A karózott paradicsom nemcsak szebben terem, de ellenállóbb is a betegségekkel szemben. Mutatjuk a legjobb támasztási módszereket és a leggyakoribb hibákat.

Tartósítás konzervek és hűtőberendezések nélkül

2021. március 27. 13:13

Az élelmiszer tartósításának a kialakulása egyidősnek tekinthető az emberiség történetével. Hagyományos értelemben véve az „ősi” tartósító eljárások közé sorolhatjuk a szárítást, az aszalást, a besűrítést, a füstölést, a sózást, a savanyítást, az erjesztést vagy akár a természetes hűtést is.

Gombaszúnyogok a gombatermesztésben

2020. január 23. 07:38

A gombaszúnyogok gyakorlatilag minden termesztett gombakultúrában megjelennek, de a termesztés volumenéből következően a csiperketermesztésben okozzák a legtöbb problémát.

A szokottnál hamarabb kezdték el a sütőtök betakarítását

2022. augusztus 22. 11:34

A sütőtök szereti a meleget – ezért a száraz nyárnak kevés hatása van a terméshozamra.

Még mindig az alma áremelkedése a legnagyobb

2020. december 10. 07:38

Az elmúlt 12 hónapban összességében az élelmiszerek ára 6,2 százalékkal nőtt, októberhez képest 0,1 százalékos a plusz a KSH adatai szerint.