Zöldség

Batátát a kertekbe! II. rész

Agrofórum Online

A cikk első részében a batáta, más néven édesburgonya rövid bemutatásáról, valamint a lassan esedékes palántaneveléséről volt szó. Most a folytatásban a palánták ültetésével, a batáta kiskerti termesztésével, betakarításával és helyes tárolásával folytatjuk.

A batáta évelő növény, de mérsékelt égövön csak egyéves, így évről évre új helyet kereshetünk számára a kertben, „menekülve” a talajlakó kártevők elől, melyek igen jelentős károkat okozhatnak. Napfény és melegkedvelő növény, viszonylag szárazságtűrő, de meghálálja az öntözést. A talaj kémhatása és tápanyagtartalma tekintetében nem túl igényes. A laza, homokos talaj azért lehet kedvezőbb számára, mert szép formájú lesz a batátánk. A Nógrád megyei kísérletünk talaja igen kötött, agyagos volt, ennek ellenére semmi kivetni való nem volt batáták alakjában.

Mivel a batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetjük, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, mi a gyomprobléma megoldására agroszövetet használtunk. Ehhez a leterített agroszövetbe méterenként kb. 10 cm átmérőjű lyukakat égettünk gázpisztollyal, majd ebbe helyeztünk lyukanként egy palántát olyan mélyre, hogy csak a felső két levele látszódjék ki. Azért nem vágtuk, hanem égettük a lyukakat, mert egyrészt így gyorsabb, egyszerűbb és kevesebb hajolgatással jár a művelet, másrészt nem feslik tovább az agroszövet, így azt a következő években is felhasználhatjuk. Az agroszövet abban is segítségünkre van, hogy a növény indái nem tudnak legyökerezni, így nem von el energiát a növénytől.

Nemzetközileg a bakhátba történő ültetés az elterjedt technológia, ám Magyarországon még nincs kiforrott termesztéstechnológiai eljárás.
Betegségek ezidáig nem, tünetek pedig alig jelentek meg a növényen. Lombkártevői a hatalmas lombtömeghez képest alig okoznak kárt, a gyomok ellen pedig használhatunk agroszövetet, vagy szerves talajtakarást. Az igazi gondot a talajlakó kártevők okozzák a gumók megrágásával. Ellenük érdemes tehát védekezni, lehetőleg biológiai növényvédelemmel. Erre lehet megoldás pl. a Metarhizium anisopliae, Boevaria bassiana vagy Arthrobotrys oligospora gomba használata.

Láthatjuk tehát, hogy nem nagy ördöngösség bio batátát termeszteni, tekintve, hogy nincs is más lehetőségünk, mivel jelenleg Magyarországon egyetlen növényvédő szer sincs engedélyezve batátában. (https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso)

A gumók folyamatos fejlődése az őszi fagyokkal áll le, amikor a lombozat elfagy, megfeketedik és elpusztul. Még ekkor sem késő betakarítani a termést, sőt, szerintem ez az optimális időpont rá. Az viszont nem kétséges, hogy bármikor is végezzük, igen nagy munkával jár a gumók felszedése. Kötött vagy laza talajon is találhatunk a tőtől akár egy méterre is gyökérgumókat, illetve a hosszabb darabok könnyen beletörnek a talajba, ha nem vagyunk kellően óvatosak.

A tavalyi termésátlagunk 3-4 kg volt tövenként, kötött talajon, teljesen öntözetlen körülmények között. Az átlagos gumóméret pedig 360 g volt. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

A batáta hosszan tárolható, ha figyelünk a kellő hőmérsékletre és a megfelelő páratartalomra. Szedését követően nem fontos megmosnunk, de mindenképp ajánlott 1-2 napig levegőn hagyni, hogy az esetleges sérülések szépen beszáradjanak a gumón. A burgonyával ellentétben nem elég, ha csak a fagytól védjük, számára melegebb, 10 °C feletti hőmérséklet szükséges. Egyesek szerint alacsonyabb hőmérsékleten romlásnak indul, mások szerint kellemetlen ízű lesz a batáta. Abban viszont egybehangzók a vélemények, hogy 15-20 °C és 70-80% páratartalom a legideálisabb a tartós tárolására.

(A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Erről ismerhető fel a napégés, és így védekezhetünk ellene

2023. szeptember 19. 17:10

Sajnos a károsan erős napsugárzás idén sem kímélte a növényeket, a perzselési tünetek a szőlőn, a gyümölcsféléken, a zöldségeken, de még a dísznövényeken is mutatkoztak, az ebből eredő károk az árutermelő gazdaságokat, kisüzemeket és hobbikertészeteket egyaránt sújtották.

Megnéztük az árakat a Nagybani Piacon

2020. március 31. 06:38

Felgyorsultak az események az utóbbi 1-2 hétben hazánkban is. Szinte már a „csapból is az folyik”, hogy megjelent a korona vírus, mekkora élelmiszerhiány van az üzletekben és mennyire megemelkedtek a fogyasztói árak. A Budapesti Nagybani Piacon is napról napra hirtelen változtak az árak, melyek természetesen a kiskereskedelmi árakat is változtatják.

Padlizsán hajtatása

2020. március 6. 04:37

A padlizsán fóliás és üvegházi termesztése - a holland tapasztalatokat átvéve, és a hazai viszonyokra adaptálva - járható útnak bizonyult.

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.